Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Dlouholeté maximum Jacksona je pokořeno. Holloway překonal světový rekord na 60 metrů překážek

Americký sprinter Grant Holloway překonal světový rekord na 60 metrů. foto: Reuters

Madrid - Američan Grant Holloway překonal na mítinku World Indoor Tour v Madridu halový světový rekord na 60 metrů překážek. Maximum Brita Colina Jacksona z roku 1994 zlepšil o setinu na 7,29 sekundy. Úspěšnou generálku na halové mistrovství Evropy v Toruni absolvoval v Madridu český čtvrtkař Pavel Maslák, který zvítězil ve druhém nejlepším letošním evropském čase 46,12.
  18:59aktualizováno  19:46

Čtyřiadvacetiletý Holloway, úřadující mistr světa na 110 metrů překážek venku, se narodil tři roky po té, co Jackson na halovém mítinku v Sindelfingenu vstoupil do historie. Na jeho čas 7,30 útočil opakovaně. Ve francouzském Liévin i v dnešním rozběhu za ním zaostal o dvě setiny. Čas 7,32 svítil na časomíře i po jeho vítězném finále, ale nakonec ho rozhodčí o tři setiny vylepšili.

Trojnásobný halový mistr světa i Evropy Maslák se pustil do závodu odvážně a sbíhal jako první. Jeho náskok se v posledních desítkách metrů zkracoval, ale Američana Tyrella Richarda (46,14) a domácího Óscara Hussilose (46,37) udržel za sebou.

Maslák ještě cítil únavu po víkendovém mistrovství republiky, kde vyhrál dvoustovku. „Jsem spokojený, ale musím říct, že se mi moc dobře neběželo. A když to srovnám s Czech Indoor Gala, kde jsem běžel 46,22, tak mě tenhle závod stál mnohem více sil. Nicméně je to posun a dobrý krok směrem k halovému mistrovství Evropy, kam přijedu odpočinutý,“ uvedl ve vyjádření pro média. Díky dnešnímu vítězství Maslák vyhrál letošní World Indoor Tour, čímž získal divokou kartu pro halové mistrovství světa 2022 v Bělehradě.

První halovou patnáctistovku od roku 2018 běžel někdejší halový mistr Evropy a vicemistr světa Jakub Holuša. Třiatřicetiletý mílař na soupeře nestačil a skončil sedmý v čase 3:42,71, kterým o čtyři desetiny zaostal za svazovým A limitem pro účast na HME.

O šanci na účast na šampionátu v Toruni dříve přišel další z podmínečně nominovaných atletů Adam Sebastian Helcelet. Není na seznamu pozvaných sedmibojařů, který zveřejnila evropská federace.

Aktivně si v závodě na 800 metrů počínal Filip Šnejdr, ale ve finiši nestačil a skončil šestý (1:46,97). Sedmou příčku na 60 metrů obsadil Jan Veleba. Ve finále běžel čas 6,69 a nenavázal na výkon z rozběhu, kde zopakoval „ďábelský“ čas 6,66 sekundy z víkendového republikového šampionátu.

Na druhé místo historických tabulek na 3000 metrů se dostala Etiopanka Gudaf Tsegayová, která zvítězila v čase 8:22,65. Nedávná halová světová rekordmanka na 1500 metrů na dvojnásobné distanci zaostala zhruba o šest sekund za sedm let starým rekordem krajanky Genzebe Dibabaové (8:16,60). 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...