Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Historický obrat v NFL. 'Orli' otočili obří ztrátu v poslední vteřině

Sport

  20:30
NEW YORK - Zámořská liga amerického fotbalu zažila v noci na pondělí jeden z příběhů, o kterém si budou lidé ještě dlouho vyprávět. Fotbalisté Philadelphie Eagles vyhráli souboj o vítězství v divizi a přímý postup do play off 38:31 nad domácím New York Giants, přestože ještě osm minut před koncem svítil na ukazateli skóre stav 31:10.

DeSean Jackson, opora Philadelphie Eagles. foto: Reuters

"Historický obrat" hlásá titulek na oficiálních stránkách soutěže. Zpravodajské servery ze zámoří se předhánějí v superlativech. Zápas mezi New York Giants a Philadelphie Eagles v hlasování "atraktivity" dostal na webu nfl.com nevídaných 96%. Kdo jej viděl, má krásnou historku pro důchod a sezení s vnoučaty.

Rok 2010 v obrazech

V nejsledovanější zámořské ligové soutěži se totiž střetly v noci na neděli dva celky usilující o vítězství ve Východní divizi NFC konference a přímý postup do play off a snadnější cestu do prestižního SuperBowlu. Oba soupeři navíc šli do zápasu se stejnou bilancí 9 výher a 4 porážek (celkem se hraje v základní části šestnáct duelů).

A domácí vedení hvězdným Eli Manningem na svého úhlavního nepřítele vlétli jako uragán. V poločase vedli 24:3, v poslední čtvrtině osm minut před koncem dokonce 31:10. Manning s úspěšným běžcem Bradshawem předvedli oslavné vítězné gesto. Předčasně.

Eli Manning, rozehrávač New York Giants.

"Když jste v lize tak dlouho, zažijete toho už spoustu, ale tohle je neskutečné. Měli jsme hru pod kontrolou...," vyprávěl po zápase šokovaný domácí veterán Keith Bulluck, hrající NFL jedenáct let. Jeho celek se v poslední čtvrtině totálně sesypal. Osm vteřin před koncem už byl po třech touchdownech "Orlů" srovnáno 31:31.

Dravcům v bílém to ale nestačilo. Cítili krev a kořist chtěli dorazit. A povedlo se. Po dalších chybě Giants. Domácím se nepovedl útok a tak se rozhodli pro výkop do pole. Stačilo jen ustrážit soupeře, který chytal míč a zastavit jeho běh. Jenže... DeSeanovi Jacksonovi vypadla "šiška" dokonce z rukou, jenže včas ji zvedl, podíval, dvakrát naznačil směr a pak se vydal vpřed.

POSLEDNÍ BĚH ZÁPASU GIANTS - EAGLES:

Domácí borci jej marně stíhali, šťastný Jackson poté po 65yardovém sprintu se ještě proběhl po kraji touchdownové zóny, než do ní vstoupil. Již po konci časového limitu, který vypršel v okamžiku, kdy zvedl míč z hřiště (v NFL se akce dohrávají i po časovém limitu, důležitý je čas rozehrávky).

"Byl to největší zápas mého života," zářil šťastný Jackson, který závěrečným během soupeře doslova zesměšnil. "Byl to úchvatný obrat," dodal. Čísla s ním souhlasí, byl to čtvrtý největší obrat v historii ligy a 28 bodů v posledních čtvrtině je nejlepší výkonem týmu vůbec."Orli" se mohou již téměř jistě chystat na play off a plánovat, jakou kořist uštvou v prvním kole boje o SuperBowl.