Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Když Kobe zemřel, odešel i kus mě, ronil Jordan slzy za ‚brášku’ Bryanta

Vanessa Bryant za doprovodu Michaela Jordana. foto: ČTK

Doporučujeme
Los Angeles - Viditelně utrápený nejlepší basketbalista historie Michael Jordan vnesl aspoň částečně pozitivní náladu do posledního rozloučení se zesnulým Kobem Bryantem.
  5:00

„Tak moc pro mě znamenal,“ přiznal mimo jiné Jordan.

Spolu s ním nehodu nepřežilo dalších osm osob včetně Bryantovy třináctileté dcery Gianny.

Od osudné neděle šestadvacátého ledna vzdávají hold fanoušci z celého světa včetně celebrit ze světa sportu, politiky či kultury.

Teď se sešlo v losangeleské hale Staples Center, která byla Bryantovou domovskou arénou v dresu Los Angeles Lakers, přes 20 tisíc hostů. Na další desítky tisíc lidí nezbyly lístky, tito návštěvníci tak museli čekat venku.

Na svých místech seděli třeba bývalý Kobeho spoluhráč Shaquille O’Neal či trenér Phil Jackson, bývalé ligové hvězdy Bill Russell s Kareemem Abdulem-Jabbarem a Magicem Johnsonem, současné postavy NBA Stephen Curry s Jamesem Hardenem nebo osobnosti hudebního světa Jennifer Lopez a Snoop Dogg.

Program otevřela zpěvačka Beyoncé, která spolu se sborem zazpívala písně „XO“ a „Halo“.

„Ty měl Kobe ode mě nejradši,“ řekla se slzami v očích do mikrofonu.

První veřejné vystoupení Bryantovy manželky

Následně vystoupil s emotivním projevem moderátor Jimmy Kimmel, než se na pódiu objevila poprvé ve veřejném vystoupení vdova po Bryantovi Vanessa.

„Bůh ví, že by nemohli být na světě jeden bez druhého, proto si je vzal k sobě oba dva. Zlato postarej se o Gigi, já zvládnu Nani, Bibi a Coco. Jsme pořád skvělý tým,“ vzkázala Vanessa svému manželovi do nebe.

Michael Jordan se neubránil slzám, když vzpomínal na zesnulého Bryanta.

Mluvily hvězdné hráčky Diana Taurasiová či Sabrina Ionescuová, které chválily Kobeho přínos ženskému basketbalu, dlouholetý Kobeho agent a rodinný přítel Rob Pelinka zveřejnil SMS zprávy, které si vyměňovali ještě krátce před nehodou.

Truchlící publikum dokázal z letargie vytrhnout Shaquille O’Neal, který si neodpustil několik úsměvných historek o dlouholetém spoluhráči.

Největší rozruch ale způsobila svojí emotivní řečí jiná basketbalová legenda.

„Když Kobe Bryant zemřel, zemřel s ním i kus mě,“ začal Jordan, všeobecně považovaný za nejlepšího basketbalistu historie, povídání u pultíku s mikrofonem.

„Možná vás to překvapí, ale byli jsme velmi blízcí přátelé. Každý chtěl pořád mluvit o našem porovnání, ale já ho vždycky chtěl chválit,“ přidal.

Sedmapadesátiletý Jordan se veřejným vystoupením od konce profesionální kariéry spíše vyhýbá. Neukázal se ani minulý víkend při Utkání hvězd v Chicagu, kde je hvězdou.

Nyní ale udělal výjimku. A vzpomněl si také na to, jak za ním Kobe chodil pro rady.

Shaquille O'Neal opouštějící jeviště.

„Nejdřív to bylo popravdě trochu otravné, ale pak jsem se s ním naučil komunikovat a viděl jeho vášeň. To bylo něco neskutečného. Viděl jsem, že udělá maximum pro to, aby byl nejlepší a já chtěl být pro něj ten nejlepší starší bratr,“ pokračoval Jordan a náhle mu začaly téct slzy po tvářích.

„Říkal jsem ženě, že tady mluvit nechci, protože se nebudu další tři roky koukat na svůj ubrečený obličej na internetu. Vím, že mě to čeká,“ dodal ke smějícím se divákům s narážkou na svůj projev při uvedení do Síně slávy basketbalu v roce 2009, kde se také rozplakal a poté se stal terčem vtípků.

Vanessa Bryant za doprovodu Michaela Jordana.
Památku uctila písní i Christina Aguilera.

Více než dvouhodinová akce zakončila svým vystoupením Christina Aguilera, poté hosté zhlédli krátký film Dear Basketball, za který Bryant dostal Oscara.

Doba truchlení tímto oficiálně končí, okolnosti smrti slavného sportovce a další historky budou na povrch vycházet zřejmě ještě dlouho.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...