Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Nevídaná bitva. Japonští mistři světa v judu se 24 minut prali o olympiádu

Sport

  16:49
Tokio - Mistři světa v judu se nevídaných 24 minut prali o poslední místo v japonském výběru pro olympijské hry v Tokiu. V kategorii do 66 kilogramů nakonec bude hostitelskou zemi reprezentovat šampion z let 2017 a 2018 Hifumi Abe, který vítězným chvatem po dvaceti minutách prodloužení udolal úřadujícího mistra světa Jošira Marujamu.

Hifumi Abe. foto: Twitter.com/ Caucasus Mania

Nedělní souboj byl mnohými považován za zápas srovnatelný s finále olympijského turnaje, protože v této hmotnostní kategorii Japonci dominují. Od roku 2010 jen jednou jejich zástupce nezískal světový titul. Bylo to poprvé a zřejmě naposledy, kdy se o nominaci na olympijské hry rozhodovalo v jediném zápase o všechno.

Do haly se dostala jen hrstka pozvaných, ale přímý přenos na internetu sledovalo téměř 400.000 lidí. Viděli souboj, který trval šestinásobek základní doby. Vítězný Abe neskrýval, jak náročný tento duel byl. „Ten zápas byl fakt dlouhý, ale pamatuji si každý okamžik. Posledních pár dní jsem se pral se spoustou emocí, ale prostě jsem tam musel jít a dokázat to. Měl jsem tu vůli a nikdy jsem o sobě za celý zápas nezapochyboval,“ řekl třiadvacetiletý judista.

Už dříve získala jistotu olympiády jeho mladší sestra Uta, která je vítězkou posledních dvou MS v kategorii do 52 kilogramů. „Teď mohu oficiálně říci, že budu společně se svou sestrou usilovat o olympijské zlato. A jako starší brácha si nemohu dovolit prohrát,“ poznamenal Abe.

Sedmadvacetiletý Marujama přijal porážku pokorně. „Moje judistická kariéra tím nekončí. Musím držet hlavu vzhůru a vrátit se silnější, fyzicky i psychicky,“ řekl.

Trenér japonské mužské reprezentace Kosei Inoue litoval, že na olympijské hry nemůže vzít oba. „Dali do toho srdce a duši a obětovali toho strašně moc, aby se dostali až sem. Ale vím, že Abe bude bojovat i za Marujamu a že Marujama využije tuhle zkušenost k tomu, aby znovu zabojoval,“ doplnil dvaatřicetiletý trenér, který je olympijským vítězem ze Sydney 2000 v kategorii do 100 kilogramů.

Japonsko je kolébkou juda a tento sport by měl být pro domácí fanoušky příští rok jedním z největších lákadel olympijského programu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!