Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO. Po stopách Davis Cupu 2009: Chyba Francie. Tak začala cesta

Davis Cup

  9:58
BARCELONA - Psal se začátek března a čeští tenisté stáli před obtížnou zkouškou. V prvním kole světové skupiny Davisova poháru je v Ostravě čekala bitva s "mušketýry", jak tehdy Francouzi nazývali tři své nadějné hráče z první světové patnáctky.

Český tým po utkání foto: Ožana Jaroslav ČTK

Těžký zápas Radek Štěpánek a spol. zvládli a odstartovali nejlepší sezonu českého tenisu za posledních devětadvacet let. Přes Francii, Argentinu a Chorvatsko se družina nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila dostala až do španělského finále. LN vybraly čtyři klíčové momenty, díky kterým mohlo Česko o víkendu znovu zažít boj o salátovou mísu.

ROZHODUJÍCÍ MÍČEK A OSLAVY ZE SOBOTNÍ ČTYŘHRY:

Fatální šetření Tsongy. Po úvodních dvouhrách březnového střetnutí s Francií byl stav nerozhodný. Ostravský taraflex ovšem seděl zdaleka nejvíce Jo-Wilfriedu Tsongovi. Mohutný rodák z Le Mans s drtivým úderem, přezdívaný "tenisový Muhammad Ali", vyřídil lehce Radka Štěpánka a mohl den poté nastoupit i do čtyřhry, která se ukázala být klíčovou.

Cesta do finále

Padal jeden favorit za druhým:

Česko-Francie 3:2 (6.-8. března taraflex v Ostravě)

Česko-Argentina 3:2 (10.-12. července taraflex v Ostravě)

Chorvatsko-Česko 1:4 (18.-20. září antuka v Poreči)

Jenže francouzský nehrající kapitán Guy Forget se tehdy rozhodl Tsongu šetřit do závěrečného singlu, což byla osudová chyba. Když na francouzskou dvojku nakonec došla řada, bylo už rozhodnuto o české výhře. "Měl jsem to celé udělat jinak," přiznal zpětně Forget.

Proměněný Berdych. Stalo se to poprvé ve čtvrtfinále s Argentinou. Tomáš Berdych vybojoval hned v úvodním zápase s Juanem Monakem první set, ale další dva ztratil a propadal zoufalství. Odskočil si proto do útrob haly, a když se vrátil, byl jako vyměněný a důležitý zápas dotáhl do vítězného konce. "V šatně mi Radek (Štěpánek) radil. Říkal mi, že nemám co ztratit, že musím jít na kurt a předvést to nejlepší, co ve mně je," vyprávěl tenkrát. Podobné situace se udály i později v Chorvatsku a Španělsku. Berdychovi však zvláštní útěk z kurtu nakonec pomohl jen v prvním případě.

Zachránce Štěpánek. Před závěrečným zápasem byl stav čtvrtfinále s Argentinou 2:2 a rozhodnout měl na kurtu nepřesvědčivý náhradník Ivo Minář. Radek Štěpánek ale ignoroval bolest ještě nedoléčeného zranění kolena a vzal zodpovědnost na sebe. Občas trochu pokulhával, ale Monaka porazil lehce ve třech setech. "Musel jsem si sáhnout hodně na dno," komentoval to Štěpánek. Argentinci nemohli vyřazení unést a osočovali ho, že si celé zranění vymyslel.

Rekord Karloviče nestačil. Úvodní zápas semifinále s Chorvatskem trval bez dvou minut předlouhých šest hodin. 208 centimetrů vysoký domácí tenista Ivo Karlovič v něm na Štěpánka vyslal rekordních osmasedmdesát es, ale přesto nedokázal zvítězit. Byla to nakonec česká jednička, která se mohla s pocitem úlevy svalit na porečskou antuku. Rozhodlo se totiž až v prodloužené hře pátého setu, kdy Štěpánek konečně dokázal sebrat soupeři servis. "Věřil jsem, že se mi to dřív nebo později podaří," povídal rodák z Valašského Meziříčí. Nastartoval tak i Berdycha do druhého zápasu a už po společné čtyřhře společně oslavili postup do finále.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...