Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Praha hostí evropskou elitu v jojování

Sport

  13:00
PRAHA - Poslední lednový víkend se v prostorách pražského klubu Roxy uskuteční, poprvé po 57 letech, mistrovství Evropy v jednom velmi netradičním "sportu", v jojování.

Mistrovství ČR. foto: www.yoyo.cz

"Všichni známe jojo (dnes spíše yoyo) jako hračku, se kterou jsme si hrávali jako malé děti. Ale málokdo už ví, že se dá v žonglování s yoyem i soutěžit. Jde v podstatě o to, že každý yoyer předvede za hudebního doprovodu svoji sestavu, která se skládá ze sady jednotlivých triků. Vítěze pak určí odborná porota, která vystoupení oboduje podle kvality provedení a obtížnosti jednotlivých triků," vysvětluje princip soutěže Jan Kordovský, předseda CYA. Ten by se dal velmi vzdáleně přirovnat např. ke krasobruslení.

MS v YOYO

Celá akce, kterou pořádá Česká Yoyo Asociace (CYA), začíná v sobotu 30. ledna v 9 hodin ráno a poslední vítěz bude vyhlášen v neděli okolo 18. hodiny.

Více na www.yoyo.cz

Sobota bude patřit především kvalifikaci do finálových divizí, SpinTopu (obdoně jako yoyo, má i káča svojí moderní alternativu) a odehraje se i finále velmi obtížné 3A divize, kde má závodník yoya přivázaná na obou rukách. Neděle pak bude nabitá finálovými částmi celého mistrovství a na jejím konci bude uděleno celkem 6 titulů "Mistr Evropy”). Na místě bude fungovat několik stánků, kde bude k sehnání vše, co má se současnými yoyi něco společného (od těch, se kterými jsme si hráli se přeci jen malinko liší), jednotlivé mezery vyplní řada zajímavých exhibic a vystoupení. V neděli pak celá soutěž plynule přejde do závěrečné party.

Několikanásobný mistr ČR Václav Kroutil a Kentaro Kimura

YoYoFactory VK YoYo video from CzechYoyo on Vimeo.

O tom, že se bude jednat o bitvu na ostří nože svědčí i zájem yoyerů z celé Evropy. "Registrují se yoyeři od Turecka a až po Island. Dva týdny před začátkem máme přihlášených přes 100 soutěžících yoyerů a nekontrolovatelné množsví těch, co se přijedou pouze podívat," neskrývá radost Jan Kordovský.

Finálový freestyle Patricka Mitchella z mistrovství USA 2009

Finálový freestyle Kentara Kimury z mistrovství světa 2009

Do Prahy se kromě samotných závodníků přijede podívat i několik velmi vzácných hostů. "V první řadě musím jmenovat Dona Robertsona (82), což je jediný a dosud platný mistr Evropy v jojování. Ano, jedná se o člověka, který tuto soutěž vyhrál před oněmi 57 lety. Dále se můžeme těšit na Kentara Kimuru - mistra světa v 3A kategorii, který nás přijede navšřívit z Japonska nebo také na Patricka Mitchella - mistra USA 2009 ve své kategorii.," uzavírá předseda CYA.

Program

sobota – 30. 1. 2010

09:00 - Registrace

1A - kvalifikace nejoblíbenější divize celé soutěže. Minutový freestyle, ze kterého postoupí 15 nejlepších do nedělního finále. Dalších 13 yoyerů již automaticky postupuje ze svých národních šampionátů

LADDER - série cca. 20 tricků za než se udělují body. Soutěžící s největším počtem bodů vyhrává

SPINTOP - finále soutěže v "káčován”

3A finále - finále divize, kde má soutěžící na každé ruce jedno yoyo

15:30 Award Ceremony Day 1 - předávání cen vítězům prvního dne akce

neděle – 31. 1. 2010

11:00 - start

FINÁLE:

5A neboli freehand - účastník nemá přivázané yoyo k prstu a na konci provázku se nachází protizávaží

4A neboli offstring - yoyo není na pevno přivázáno k provázku

2A neboli loopování - divize, ve které jsou dvě yoya používána v lehce jiném směru než v již zmíněné 3A divizi. Loopovací yoya asi nejvíce připomínají naše hračk.y

1Afinále nejrozšířenější divize yoyování – "klasické” yoyo

18:00 – Award ceremony Day 2 - vyhlášení vítězů druhého dne mistrovtví a ukončení soutěžní části celé akce

20:00 - party v klubu Roxy: DJs - Danko, Czervas, Panorama

Autor: