Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Premiéra plná karambolů. Hamilton si v Toskánsku dojel pro 90. triumf v F1

Ve Velké ceně Toskánska triumfoval Lewis Hamilton. foto: Reuters

Mugello - Šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton si v dnešní Velké ceně Toskánska formule 1 připsal 90. vítězství a jedna výhra ho dělí od vyrovnání rekordu Michaela Schumachera. Druhé místo v závodě plném havárií obsadil Hamiltonův týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas, třetí byl Alexander Albon z Red Bullu.
  18:58

Závod formule 1 zavítal na okruh v Mugellu poprvé a při návratu fanoušků na tribuny po zmírnění protikoronavirových opatření nabídl dramatickou podívanou. Dvakrát přerušený závod se dvěma restarty z pevných pozic nedokončilo osm z dvaceti vozů.

Velkou cenu Toskánska ovládl Lewis Hamilton.
Velká cena Toskánska se neobešla bez řady nehod.

K prvním kolizím došlo krátce po startu, který Hamilton nezvládl a na první místo se před něj dostal Bottas. Závod skončil pro nečekaného vítěze předchozí Velké ceny Itálie Pierra Gaslyho z Alpha Tauri a třetího jezdce průběžného pořadí Maxe Verstappena z Red Bullu, který nedojel ani před týdnem v Monze.

Na trať vyjel safety car a závodit se začalo v šestém kole, ale jen chvíli. Na konci startovního pole se totiž srazilo několik vozů a odstoupit museli Nicolas Latifi z Williamsu, Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo, Kevin Magnussen z Haasu a Calos Sainz z McLarenu.

Kvůli odklízení trosek byl závod na půl hodiny přerušen a restartu z pevných pozic využil Hamilton k okamžitému návratu do čela. Obhájce titulu si hned vytvořil bezpečný odstup od druhého Bottase, ale ve 46. kole byl závod po havárii Lance Strolla z Racing Pointu opět přerušen.

Ani při druhém restartu z pevných pozic Hamilton nezaváhal a udržel první místo. Naopak Bottas musel zabojovat, protože se před něj dostal Daniel Ricciardo z Renaultu, ale pilot Mercedesu se dokázal vrátit na druhou příčku. Ricciardo nakonec klesl až na čtvrté místo, poté co se před něj dostal Albon a poprvé v kariéře se umístil na stupních vítězů.

Na pódium mohlo chvíli pomýšlet i trápící se Ferrari, které na domácím testovacím okruhu v Mugellu slavilo jubilejní 1000. start ve formuli 1. Charles Leclerc se ale ze třetího místa propadl až na konečnou osmou příčku. Bodoval i Sebastian Vettel na desáté pozici.

Hamilton, který může Schumacherův rekord vyrovnat za dva týdny v Soči, výhrou napravil zaváhání z Monzy a upevnil si první místo v průběžném pořadí. Po devíti závodech vede s náskokem 55 bodů před Bottasem, třetí je o dalších 25 bodů zpět Verstappen.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!