Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Show dvou fenoménů. Duplantis zdolal Kendrickse, oba přeskočili šest metrů

Armand Duplantis v Lausanne na Diamantové lize. foto: Reuters

LAUSANNE - Švédský tyčkař Armand Duplantis vyhrál na Diamantové lize v Lausanne nejlepším výkonem roku 607 cm před Samem Kendricksem z USA, který skočil o pět centimetrů méně. Šestimetrovou hranici překonali dva atleti v jedné soutěži poprvé v historii.
  21:29

Světový rekordman Duplantis si v sektoru postaveném v centru Lausanne připsal dvanácté vítězství v řadě a vytvořil nový rekord Diamantové ligy.

Renaud Lavillenie a Armand Duplantis před závodem.

Armand Duplantis v Lausanne na Diamantové lize.

Všechny výšky zdolal na první pokus. Neuspěl až při prvním skoku na 615 centimetrech, jímž se snažil překonat nejlepší historický výkon pod širým nebem Ukrajince Sergeje Bubky, který v roce 1994 skočil v Sestriere 614 cm. Následně dvacetiletý švédský tyčkař po půl deváté usoudil, že už je příliš tma a soutěž ukončil.

Na třetím a čtvrtém místě skončili shodným výkonem 572 cm poslední dva olympijští vítězové Brazilec Thiago Braz a Francouz Renaud Lavillenie.

Muži se v sektoru na náměstí Place de L’Europe střídali při skocích se ženami, mezi kterými si vedla nejlépe Angelica Bengtssonová. Duplantisova krajanka zvítězila výkonem 472 cm. Česká reprezentantka Romana Maláčová si poradila jen se svou základní výškou 417 cm a skončila na předposledním osmém místě.

Kvůli koronaviru se letos podobně jako jinde nekonal v Lausanne mítink Diamantové ligy v klasické podobě. Tyčkařské klání sledovalo 1000 diváků rozdělených do čtyř sektorů.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...