Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: V klipu pro Vancouver vadily záběry z nacistického filmu

Sport

  23:36
VANCOUVER/PRAHA - Vypadalo to, že v porovnání s letní olympiádou v Pekingu se obejdou nadcházející zimní hry ve Vancouveru bez výraznějších kontroverzí.

Berlínský olympijský stadion. foto: Lidovky.cz

Přesto jejich pořadatelé museli řešit první vážný problém ještě před slavnostním zahájením. Kanadskému židovskému kongresu se nelíbilo, že v čtyřminutovém videu umístěném na webových stránkách olympiády a promítaném také v autobusech ve Vancouveru byly použity záběry z filmu kontroverzní režisérky Leni Riefenstahlové Olympia. Snímek zachycuje průběh letních olympijských her 1936 v Berlíně, které nacisté zneužili k masivní propagaci svého režimu.

">

Současný klip podkresluje písnička skupiny Coldplay a postupně jsou v něm k vidění památné kanadské momenty v olympijské historii. Emoce ale vyvolal úvod videa. "Nemohli si pro těch 22 sekund vybrat jiné záběry?" rozčílilo Romy Ritterovou z Kanadského židovského kongresu. "Řadě členů naší komunity se jakákoliv připomínka olympiády 1936 protiví," poznamenala.

Vyretušovali hajlující ruce
Tvůrci klipu se přitom snažili pomocí techniky zamaskovat, jaký zdroj použili. Když dva běžci z pochodní míjí Brandenburskou bránu, vyretušovali ze záběru dvě vlajky s hákovými kříži. Ve chvíli, kdy běžec vbíhá na olympijský stadion, vymazali zase hajlující ruce.

Ani upravená verze ale odmítavé reakce nezmírnila. Video bylo dostupné několik měsíců, nesouhlas projevovali převážně jen uživatelé na serveru YouTube. Veřejnost se o kauze dozvěděla až ve chvíli, kdy vyšel článek v listu The Globe and Mail. Organizátoři poté na kritiku zareagovali a sporný úvod nahradili záběry ze současné cesty pochodně po Kanadě.

Podle režiséra klipu Jima Richardse zvažovali její tvůrci tři možnosti: použít záběry z Olympie bez úpravy, s úpravou nebo je vynechat. "Zvolili jsme střední variantu," pronesl Richards.

Historik Richard Menkins se domnívá, že nepostupovali správně. "I když si mysleli, že vymazáním nacistických symbolů dělají správnou věc." Výrobu Olympie si sice objednal Mezinárodní olympijský výbor, ale financovaný byl výhradně nacisty, což výrazně ovlivnilo jeho výslednou podobu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!