Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Železného maximum odolalo. Vetter hodil druhý nejlepší hod historie, za rekordem zaostal o 72 cm

Sport

  17:52aktualizováno  19:07
Chorzow - Německý oštěpař Johannes Vetter zazářil na atletickém mítinku v polském Chorzówě druhým nejlepším výkonem historie 97,76 metru. K 24 let starému světovému rekordu české legendy Jana Železného z roku 1996 se přiblížil na 72 centimetrů.

Johannes Vetter foto: Wikipedia

Trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa Železný hodil světový rekord 98,48 metru v květnu roku 1996 v německé Jeně. K jeho výkonu se od té doby žádný z oštěpařů nepřiblížil. Povedlo se to až dnes Vetterovi, který je dvojkou historických tabulek už přes tři roky. Svůj dosavadní německý rekord z Lucernu vylepšil na Memoriálu Kamily Skolimowské o více než tři metry.

Soutěž oštěpařů v Chorzówě měla jen tři účastníky. Vetterovi statovali domácí Marcin Krukowski a Cyprian Mrzyglód, které porazil o 13 respektive 20 metrů. Svým velehodem sedmadvacetiletý Němec šokoval ve třetí sérii a skvěle si vedl i při čtvrtém pokusu. V něm mistr světa z roku 2017 výkonem 94,84 rovněž překonal dosavadní německý rekord (94,44) i své letošní dosavadní světové maximum 91,49 ze srpnového mítinku v Turku.

Devadesátimetrové hranici se svěřenec Borise Obergfölla (dříve Henryho), někdejšího soupeře Jana Železného, přiblížil ještě v páté sérii, v níž hodil 89,95. Pro Vettera to bylo sedmé vítězství v řadě, přes 90 metrů letos hodil pětkrát. Světové tabulky této sezony vede o téměř deset metrů před Indem Níradžem Čoprou (87,86).

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...