Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

VIP přivítání pro dvacítku

Sport

  10:49
PRAHA - Úsměvy na tváři, stříbrné medaile na krku a dresy převrácené číslem a jmenovkou dopředu. Po včerejším příletu fotbalové dvacítky z mistrovství světa v Kanadě už neprocházela kolem televizních štábů a fotografů parta bezejmenných mladíků. Finálové hrdiny vítal kromě rodin a přátel i premiér Mirek Topolánek, který dorazil do VIP salonku ruzyňského letiště na slavnostní přípitek.

Fotbalovou dvacítku přijel přivítat i premiér Mirek Topolánek. foto: Viktor ChladLidové noviny

„Na červnovém kempu v Písku nám trenér řekl, že pokud přejdeme přes čtvrtfinále, můžeme si dovolit držet ruce nahoře,“ usmíval se útočník Martin Fenin. „Jsem úplně unešený z toho, co se tu všechno děje,“ soukal ze sebe nevěřícně kapitán Jan Šimůnek. Jeden z nejvíc ceněných obránců celého mistrovství chvílemi jen těžko hledal slova. „Vem to za mě. Stejně umíš mluvit líp,“ poprosil Fenina na tiskové konferenci.

Největší turné od dob Dukly mezi mrakodrapy

Kromě zisku stříbrné medaile na MS v Kanadě se fotbalová dvacítka zapíše do historie také rozsáhlostí svého zámořského pobytu. „Dnes jsme už 39. den z domova,“ sečetl včera na ruzyňském letišti dobu trvání výjimečné výpravy její vedoucí Rudolf Baťa. Úspěšné mužstvo strávilo od začátku června v letadle 48 hodin, během nichž urazilo vzduchem 40 tisíc kilometrů při přesunech mezi Torontem, Ottawou, Montrealem Edmontonem a Victorií. „To nemá v českém fotbale obdoby od dob amerických turné Dukly z šedesátých let,“ připomněl slavný příběh, který zachytil spisovatel Ota Pavel v knize Dukla mezi mrakodrapy.

Veliký ohlas jejich spanilé jízdy kanadským turnajem zmírnil poslední známky zklamání z finálové porážky od Argentiny. „To přivítání přebíjí smutek, který jsme v neděli po konci zápasu prožívali,“ souhlasil brankář Radek Petr.

Realita předčila původně stanovené cíle českého mužstva. „Za velký úspěch jsme považovali už postup ze skupiny. S finále jsme pak nepočítali ani ve snu,“ tvrdil trenér Miroslav Soukup. Jeho svěřenci zastínili výsledky všech předchozích českých a československých výběrů. „Škoda, že jsme nedokázali to, co už by nikdo nikdy překonat nemohl,“ posteskl si Fenin.

Fenin klidně zůstane v Teplicích Teplický útočník také vykreslil unikátní soudržnost uvnitř mladého kolektivu. „Nadosmrti jsou z nás všech kamarádi.“ Tým spolu strávil rekordně dlouhou dobu od poloviny června „Udržet třicet lidí pohromadě není nikdy jednoduché. Žádná ponorková nemoc u téhle party ale nehrozila,“ pochvaloval si vedoucí výpravy Rudolf Baťa.

Po stříbrném šampionátu nyní čeká jeho aktéry návrat do tvrdé reality. Kvůli dlouhému pobytu v zámoří přišli prakticky o celou letní přípravu před blížícím se začátkem sezony. Včera ještě netušili, jestli si týden před startem ligy užijí alespoň krátkou dovolenou.

„Teprve zavolám trenéru Bílkovi. Zatím nic nevím,“ hlásil sparťan Šimůnek. Nejlepší střelec týmu Luboš Kalouda by klidně krátké volno oželil. „Za to, co jsme v Kanadě prožili, by to určitě stálo.“

Kouč Soukup měl o dalším programu jasno. „Hned se chystám do práce. Jak by řekli Brňáci do hókny. Petr Uličný už pro mě má připravené nějaké úkoly,“ usmíval se asistent brněnského trenéra.

S návratem domů se naplno spustí jednání o budoucnosti nastupujících hvězd. Mezi nejskloňovanější jména mezi experty a skauty zahraničních klubů patřil Martin Fenin. „Jakýkoliv zájem by mě jistě potěšil. V Teplicích jsem toho ale ještě moc neukázal. Klidně tam zůstanu dál,“ tvrdil autor jediného českého gólu ve finále.
Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...