130 let

Vítejte v sauně Made in China. | foto: AFP

Vítejte v pekingské sauně

Sport
  •   9:57
PEKING - Horko a dusno. Vlhkost vzduchu? Snad stoprocentní. Tričko je brzy propocené, jen ďábel mohl v Praze poradit vzít si pod ně ještě nátělník. Kalhoty se lepí na nohy, kapky potu stékají po tváři.

Prádelna made in Peking. Anebo sauna.


V Aténách před čtyřmi lety bylo také horko, ale tohle předčilo všechna očekávání.


Čtyřiatřicet stupňů!


Navíc se patnáctimilionová metropole dusí pod šerým příkrovem smogu, paprsky slunce nemají šanci ji prorazit. Šedá střecha se zahryzává hluboko do mozku a vyvolává dojem, že se přižene bouřka.


Voda by vzduch pročistila, ale z neviditelné oblohy nespadne ani kapka. V Pekingu panuje výheň. "Dneska určitě pršet nebude,“ vrtí hlavou policista na ulici. Píše se o tom, mluví se o tom, ale je třeba to prožít. Když vás brzy po opuštění klimatizovaných prostor letiště začne škrábat v krku, už to prožíváte.


Na novém letištním terminálu, jehož obří prostory připomínají chrámové budovy, se usmívají všichni. Celníci, ale hlavně desítky mladých dobrovolníků z celé Číny, kteří si návštěvníky předávají jako štafetový kolík a ujímají se vozíků se zavazadly. Bezpečně vás dovedou k autobusu. Směr – novinářská vesnice, ale až za tři čtvrtě hodiny.


V halách se neusmívají jen vojáci, kteří stojí po dvojicích a strnule hledí před sebe.


Autobusy stojí jeden vedle druhého, motory běží kvůli klimatizaci. Dýchá se ještě hůř, lepší je sedět uvnitř a čekat na odjezd.

"Naše olympiáda bude nejlepší ze všech, uvidíte!“
Ve smogové šedi se koupe také Národní stadion čili Ptačí hnízdo, kde má dnes otevřít olympijské hry gigantická show. Arénu obklopuje vysoké oplocení, za něž nelze proniknout, takže Číňané si jej fotografují z uctivé dálky.

Vše se děje před zraky vojáků. Stojí v pozoru jako zkamenělí, na každých patnácti metrech nová dvojice.

Ovšem i úsměvy dobrovolníků mají své hranice. Ti, kteří působí pod širým nebem, poradí rovněž, ale prádelna sužuje i je. "Horko tady máme, ale naše olympiáda bude nejlepší ze všech, uvidíte,“ pravil nadšeně řidič autobusu, který vezl z letiště tři novináře.

Asi předtím neměl šanci vidět transparent se slovy One world, one dream, free Tibet, který se přes noc ocitl na stožáru v blízkosti Ptačího hnízda. Vysílala to CNN a záběr opakovaně ukazovaly televizní obrazovky na palubě finského letadla mířícího do Pekingu.
Našince zlomyslně napadlo vyprávět řidiči anekdotu o zprávě TASS z 60. let, podle níž na poklidně orající sovětský traktor na řece Ussuri zahájil palbu traktor čínský, načež sovětský traktor palbu opětoval a poté se vznesl.


Ale asi to nemělo cenu.


Budou to určitě zajímavé hry.

Autor: Jiří Jakoubek