Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Vítěz Gira dostal dvouletý trest za doping

Sport

  19:49
Řím - Slavný italský cyklista Ivan Basso nesmí dva roky závodit. Loňský vítěz Gira d'Italia byl potrestán za porušení dopingových pravidel.

Ivan Basso na půdě Italské cyklistické federace foto: FILIPPO MONTEFORTE AFP

Basso sice nikdy neměl pozitivní dopingový test, ale přiznal se, že chtěl užít nepovolené podpůrné prostředky před loňskou Tour de France. Nakonec k dopingu nesáhl, slavný závod však nejel, protože ho vedení dánské stáje CSC stáhlo ze startovní listiny.

Devětadvacetiletý jezdec trest přijal. "Budu dál trénovat a v roce 2009 se chci vrátit. Musím se dívat do budoucnosti," řekl es podle agentury AP druhý muž předloňské Tour de France.

Basso bude pykat za to, že se zapletl do dopingové aféry kolem španělského lékaře Eufemiana Fuentese. Bývalý jezdec týmu CSC a naposledy Discovery Channel byl obviněn z "pokusu užívat zakázané látky a metody a z vlastnění zakázaných látek a metod".

Vyšetřovatelé Italského olympijského výboru sice v květnu doporučili, aby Basso dostal distanc na 21 měsíců s tím, že se jedná o jeho první prohřešek. Národní cyklistická federace však při dnešním jednání dala na výzvu mezinárodní unie UCI, která požadovala obvyklý dvouletý trest.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...