Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Vítěznou tečku napsal Safin

Sport

  18:47
MOSKVA - Tenisté Ruska získali podruhé v historii Davisův pohár. V Moskvě ale včera trofej pozvedli poprvé před domácími fanoušky, před čtyřmi lety totiž vyhráli nad Francií v Paříži.

Radost Marata Safina a Dmitrije Tursunova ve čtyřhře. foto: Maksim MarmurAFP

Třídenní moskevské finále o prestižní „Salátovou mísu“ rozhodl až v závěrečné dvouhře Marat Safin, který porazil Argentince Josého Acasusa po setech 6:3, 3:6, 6:3 a 7:6.

Rusové měli od začátku k vysněné trofeji vždy o kousek blíže. Nikolaj Davyděnko nejprve v pátek porazil Juana Ignacia Chelu, následně hostující jednička David Nalbandian vyhrál nad Safinem. Klíčová zřejmě byla sobotní čtyřhra, v níž Nalbandian neměl svůj den a s Agustínem Callerim prohráli.

Acasuso prohru oplakal
V nedělním souboji lídrů obou družstev vykřesal Nalbandian pro Argentinu naději na první triumf v daviscupové soutěži, když zdolal Davyděnka. Safin ale naplnil očekávání fanoušků a na koberci moskevského Olympijského stadionu vybojoval rozhodující třetí bod. Trofej zůstala v Moskvě.

 Acasuso, který nahradil původně nahlášeného Chelu, porážku oplakal. Byl to jeho první letošní nezdar v Davisově poháru po čtyřech předchozích výhrách.

 Safin ale dal vzpomenout na své dva grandslamové tituly, jeho hlavní zbraní byl v klíčových okamžicích servis.

 „Byl jsem pod velkým tlakem a docela jsem se bál. Ten pohár jsem nechtěl nechat utéct,“ prohlásil Safin.

„Ale nakonec to vyšlo, díky bohu. Tenhle titul je ještě cennější než ten první,“ dodal do mikrofonu před vyprodanou halou někdejší první hráč světového žebříčku. Před čtyřmi lety ve vítězném pařížském finále vyhrál Safin obě své dvouhry, nyní jednu a debl.

Rusové doma neprohráli už jedenáct let a lídr jejich týmu Davyděnko se mohl radovat dvojnásob. Dostal totiž výjimečný svatební dar. Nemusela ho proto ani mrzet porážka s Nalbandianem, který mu sedmkrát sebral servis a pustil jej do hry až v třetím setu. Otočit zápas mu ale nedovolil.

„Abych byl upřímný, čekal jsem, že prohraju ve třech setech. Bylo to 2:6, 2:6, ale pak začal kazit forhend, svůj nejsilnější úder. Takže mi dovolil vrátit se do zápasu. Ale i kdybych vyhrál ještě čtvrtý set, asi by to netrvalo o moc déle,“ uvedl Davyděnko po utkání, které trvalo dvě hodiny a 39 minut.

O deset minut déle se přetahovali za vyrovnaného stavu Safin s Acasusem.
 Bývalé světové jedničce nevyšel jen druhý set, v ostatních měla zejména díky servisu navrch. Acasuso tlak nevydržel a při druhém soupeřově mečbolu poslal bekhend do sítě. Se zklamáním se dlouho vyrovnával s hlavou v dlaních, Argentinci zůstali stejně jako v roce 1981, kdy ve finále podlehli týmu USA 1:3, těsně pod vrcholem.

Zřejmě rozhodující pro triumf týmu Ruska byla sobotní čtyřhra. O druhý bod se v ní postarali Dmitrij Tursunov a Marat Safin, kteří porazili dvojici Agustín Calleri, David Nalbandian 6:2, 6:3 a 6:4.

Když nastoupil jiný Nalbandian
Safin nahradil v deblovém páru původně nahlášeného Michaila Južného, který se do týmu dostal po vážném zranění kotníku. Safin i přes páteční prohru s Nalbandianem spolu s Tursunovem čtyřhru zcela ovládli, netrvala ani sto minut.

„Sebrat jim tak brzy servis, to byl klíč k dnešnímu vítězství,“ radoval se Safin. „Pak už pro ně bylo těžké vrátit se do zápasu. Byli pořád pod tlakem,“ dodal.

Nalbandian byl jen svým stínem oproti páteční dvouhře. „Necítil jsem se tak dobře jako včera. Ale takový je sport,“ odvětil na otázku, proč v sobotu hrál jiný Nalbandian. Jen v prvním setu dvakrát neudržel servis a načal tak zkázu argentinského deblu.

Rusko - Argentina 3:2
PÁTEK
Davyděnko (Rus.) - Chela (Arg.) 6:1, 6:2, 5:7, 6:4,
Safin (Rus.) - Nalbandian (Arg.) 4:6, 4:6, 4:6.

SOBOTA
Safin, Tursunov (Rus.) -  Nalbandian, Calleri (Arg.) 6:2, 6:3, 6:4.

NEDĚLE
Davyděnko - Nalbandian 2:6, 2:6, 6:4, 4:6.
Safin - Acasuso (Arg.) 6:3, 3:6, 6:3 a 7:6.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč