Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vodní slalomářka Galušková je vicemistryní světa do 23 let, kanoisté mají bronzy

Kajakářka Antonie Galušková na ME v Liptovském Mikuláši. foto: Ivana Roháčková

odní slalomářka Antonie Galušková se stala vicemistryní světa na kajaku v kategorii do 23 let. Stříbro přidala k medaili stejné hodnoty z červencového evropského šampionátu. Mezi juniory získali v Krakově na kanoi bronz Lukáš Kratochvíl a Klára Kneblová.
  14:26aktualizováno  18:38

Galušková ve finále nestačila jen na Američanku Evy Leibfarthovou, která ji předčila o 1,29 sekundy. „Jsem ráda, že jsem dnes dokázala zajet dvě čisté jízdy, což je pro mě docela úspěch. S trenérem jsme se shodli, že jsem zlato nechala v posledním a předposledním přejezdu přes válce, kdy jsem se do nich nedostala dostatečně rychle a tam jsem v součtu dvě vteřiny nechala,“ uvedla Galušková na webu kanoe.cz.

Gabrielu Satkovou dělilo na pátém místě od bronzu sedm desetin sekundy. V sobotu ji ještě čeká semifinále kanoistek, do kterého postoupila z prvního místa. „Spíše se navalovaly menší chybky. Ale to plyne z toho, že přece jen na kajaku tolik nezávodím a nemám to úplně ozkoušené,“ řekla. Letošní mistryně Evropy do 23 let Lucie Nesnídalová se po chybě ve spodní pasáži do finále nedostala.

Vicemistr Evropy do 23 let Jakub Krejčí vyhrál na kajaku kvalifikaci i semifinále, ale ve finále nasbíral šest trestných sekund a skončil na devátém místě. „Jsem dost zklamaný, chtěl jsem předvést minimálně to, co v semifinále. Necítil jsem se vůbec špatně a říkal jsem si, že by to mohlo vyjít. Ale pak se kupily chyby a nepovedlo se to,“ prohlásil Krejčí. Všechny medaile získali Francouzi, zvítězil Leo Vuitton.

Osmnáctiletý junior Kratochvíl zopakoval v kategorii C1 bronz z kontinentálního šampionátu v Bratislavě. Po jednom dotyku branky uhájil třetí místo o dvě setiny sekundy, na suverénního vítěze Žigu Lina Hočevara ze Slovinska ztratil téměř pět sekund. Tomáš Větrovský byl osmý, mistr Evropy z Čunova Filip Jiras ztroskotal kvůli neprojeté brance v semifinále.

Kneblová předvedla ve finále juniorských kanoistek jízdu bez dotyku branky a získala bronz s odstupem 3,46 sekundy za Němkou Paulinou Pirrovou. Do finále postoupily i další členky zlatého týmu z úterního závodu hlídek: Natálie Erlová byla pátá, Valentýna Kočířová desátá.

Autoři: ,