Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Budějovičtí volejbalisté v euforii. Slaví první výhru v Lize mistrů

České Budějovice - SVG Lüneburg, Radost budějovických hráčů, uprostřed Ignacio Luengas. foto: ČTK

Volejbalisté Českých Budějovic poprvé v tomto ročníku Ligy mistrů vyhráli. Německý Lüneburg dnes na domácí palubovce porazili hladce 3:0 na sety a drží naději na postup ze skupiny D. Pokud by na závěr skupiny příští týden naplno bodovali proti Las Palmas, mohli by při souhře dalších výsledků skončit i druzí.
  19:10

Zatímco v Německu Jihostroj v listopadu na úvod Ligy mistrů nezískal ani set, tentokrát zejména v prvních dvou sadách dominoval. Brazilský nahrávač Eduardo Carísio ukázal, že se po zranění vrátil do výborné formy, a díky kvalitní přihrávce mohl rozdělovat míče svým útočníkům. V prvním setu nejčastěji dostával jeho důvěru kubánský univerzál Alejandro Miguel González, od druhé sady byl nezastavitelný argentinský smečař Agustín Ignacio Luengas.

S jeho útoky z přední i zadní části hřiště si obrana německého klubu nedokázala poradit, celkem Luengas nasbíral 20 bodů a byl nejproduktivnějším hráčem duelu. Naopak volejbalisté Lüneburgu udělali v útoku i na servisu řadu nevynucených chyb.

První set tak vyhráli Jihočeši 25:16, druhou sadu získali v poměru 25:19. „Měli jsme spoustu příležitostí v útoku a ofenzivu jsme rozdělili mezi dva hráče, Ignacia Luengase a Alejandra Gonzáleze. To nám stačilo,“ řekl trenér Jihostroje Andrzej Kowal na klubovém webu.

Jen ve třetím setu, kdy se Lüneburg zlepšil na přihrávce i v útoku, byl k vidění vyrovnaný volejbal. Koncovka ale patřila domácím. Luengas a González dalšími úspěšnými útoky dostali České Budějovice do vedení 24:22. Po zkaženém servisu blokaře Petera Ondroviče měl závěrečný míč nečekaného hrdinu. Po horším příjmu musela nahrávka z pole směřovat na bulharského smečaře Kalojana Balabanova, jenž do té doby proměnil v bod jen dvě z jedenácti ofenzivních příležitostí. Tentokrát z těžké pozice míč složil a ukončil zápas, když Jihostroj vyhrál tento set 25:23.

České Budějovice - SVG Lüneburg, Radost budějovických hráčů, Kaloyan Balabanov (vlevo) a Ignacio Luengas.

Nahrávač Carísio ocenil pokrok, jaký úřadující čeští vicemistři udělali. „Myslím si, že rosteme každým zápasem. Cítíme se velmi sebevědomě. Dneska jsme byli lepším týmem,“ řekl České televizi.

To uznal i trenér Lüneburgu Stefan Hübner. „Vyhrál lepší tým. My jsme bohužel měli nulovou efektivitu na podání a pak je opravdu těžké hrát proti týmu s tak kvalitním nahrávačem,“ řekl kouč hostů.

Jihostroj České Budějovice po tříbodovém zisku zůstává na posledním čtvrtém místě skupiny D. Druhé Las Palmas a třetí Lüneburg mají po šesti bodech. Pokud španělský a německý klub nezískají ani bod v zápase, kdy je čeká polský favorit Jastrzebski Wegiel, mají českobudějovičtí volejbalisté šanci na druhé místo.

Závěrečný duel skupiny s Las Palmas budou hrát doma ve středu 17. ledna. „Rozhodovat o postupujícím bude příští týden zápas proti Guaguas (Las Palmas). Je možné, že ani dvě vítězství nám nebudou stačit, ale z tohoto zápasu mám určitě radost a jsem spokojený s výkonem týmu,“ ocenil Kowal.

Vítězové pěti skupin postoupí přímo do čtvrtfinále, celky z druhých míst a nejlepší mužstvo z třetí příčky si zahrají předkolo play off. Zbylé týmy z třetích míst budou pokračovat v Poháru CEV.

Volejbalová Liga mistrů

skupina D, 5. kolo:

České Budějovice - Lüneburg (Něm.) 3:0 (16, 19, 23)
Rozhodčí:
Ozbarová (Tur.), Stoica (Rum.). Čas: 82 min. Diváci: 1068.
Sestava a body Českých Budějovic: Carísio 3, Balabanov 7, Taylor-Parks 6, González 14, Luengas 20, Ondrovič 7, libero Kovařík - Van Schie, Sedláček. Trenér: Kowal. Nejvíce bodů Lüneburgu: Ketrzynski 16, Röhrs 6. Mowinckel 5.

Tabulka:

1.Jastrzebski Wegiel44012:2357:29012
2.Las Palmas4227:7330:3146
3.Lüneburg5237:10361:3956
4.České Budějovice5145:12362:4113
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!