Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Volejbalisté neuspěli, ale vydělali

Sport

  14:42
Na evropském šampionátu čeští reprezentanti neotevřeli čtvrtfinálové brány, přesto tuzemský volejbal nemůže říct, že by pro něj bylo mistrovství neúspěšné.

Volejbal Česko - Polsko. foto: ČTK

Podnik, který pořádali Češi společně s Rakouskem, skončil v neděli ve Vídni a už teď je jisté, že česká strana na turnaji vydělala. Volejbalovému svazu se ve většině případů podařilo velmi solidně zaplnit arény v Praze a Karlových Varech a nejen za to obdrželi činovníci od šéfů evropské federace (CEV) jedničku.

Výzva evropského šéfa

„Na závěrečné party nám předseda CEV André Meyer děkoval za dobrou organizaci a řekl, že jsme s Rakušany překonali všechny dosavadní šampionáty. Především se mu líbilo prostředí karlovarské arény a vyzval nás, abychom tam pořádali další akce,“ řekl LN Zdeněk Haník, od loňského jara předseda Českého volejbalového svazu.

Příjmy pod sítí

25–30 000. Tolik korun měsíčně si v průměru vydělá profesionál v extralize. Platy kolem 60 tisíc jsou výjimkou, v klubech jsou i studenti či hráči trénující po práci.
3–10 milionů. To je roční rozpočet většiny českých klubů. Výše jsou Č. Budějovice a Prostějov.
8000. Tolik i víc eur měsíčně si může vydělat český reprezentant ve špičkovém zahraničním klubu. Jinde však berou podstatně míň.

Na dvojzápasy základní skupiny v pražské O2 areně přišlo osm a devět tisíc, v pondělí 3500 diváků, ve Varech to bylo třikrát kolem pěti tisíc. Jen na tamní osmifinále (3300) a čtvrtfinále (2500) šlo o čísla nižší.

„V Rakousku na tom byli v první fázi turnaje hůř, oproti pěti tisícům ve Vídni chodila na zápasy v Innsbrucku pětina diváků. O skupinu bez domácích hráčů nebyl zájem,“ konstatuje Haník.
 Češi hráli v KV Areně – jak se podařilo dostat do pražské O2 areny takové návštěvy?

„Volejbal je v Polsku oblíbený. Proto jsme umístili polskou skupinu do Prahy, kam to mají Poláci blíž, a s polskou federací zorganizovali předprodej vstupenek. Tento tah vyšel,“ vykládá Haník.

Odmítá názor, že přehozením skupin tak trochu „obětoval“ český úspěch, neboť tým trenéra Svobody by zřejmě měl v osmifinále s Polskem v Praze (a ne ve Varech) větší podporu fanoušků. „Důležité jsou emoce, a těch byla KV Arena plná. Spíš si myslím, že hráči neunesli tlak domácího prostředí.“ Volejbal už ví, že z mistrovství Evropy bude profitovat.

„Nezapomeňte – byl tady strašák v podobě lyžařského mistrovství světa v Liberci, ale zahnali jsme ho. Vydělali jsme, jen ještě nevíme kolik. I proto, že od Rakušanů dostaneme podíl z příjmů za závěr turnaje od semifinále výš, který jsme jim přenechali. Podařilo se nám pokrýt rozpočet 40 milionů korun a jen za vstupenky na českou část mistrovství máme deset milionů. Každopádně budeme mít investici pro oblasti, kde nás tlačí bota,“ plánuje Haník.

Volejbal Česko - Polsko.

O tom, které oblasti to jsou, není třeba dlouze přemítat. „Mládežnický volejbal, a to hlavně v mužích. To ale víme už rok. A Srbové nám teď ukázali cestu – vyhráli šampionát s omlazeným družstvem, kolem veterána Miljkoviče je téměř nový tým. Práce s mládeží je v Srbsku lepší, tu jsme v posledním desetiletí zanedbali,“ přiznává Haník.

Injekci by zřejmě potřebovaly i české kluby. Největší rozpočet mají České Budějovice (muži) a Prostějov (ženy), ostatní kluby se podle zjištění LN pohybují mezi třemi a deseti miliony korun ročně. A například obnovené Aero Odolena Voda nemá údajně ani dva miliony na rok. „Svaz má roční rozpočet 50 milionů, u klubů je to složitější, i ve volejbale se sponzoři shánějí velmi obtížně,“ ví Haník.

Vzhůru do Evropské ligy

 A jak volejbalisté naloží s doporučením předsedy CEV Meyera?

„V neděli jsme požádali o finále Evropské ligy žen 2012. Praha nepřipadá v úvahu, na O2 arenu bychom neměli. Je tady Brno a Ostrava, ale André Meyer se zamiloval do KV Areny. A proč ne, ta hala je pro volejbal nejhezčí a máme tam podporu místních orgánů.“

Kromě žen se do Evropské ligy po čase zapojí i muži. „Je špatné být v izolaci a bylo by hloupé v ní setrvat,“ má jasno svazový šéf.