Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dominance jedničky. Vondroušová ve čtvrtfinále poznala sílu Šwiatekové

Markéta Vondroušová se natahuje po míčku ve čtvrtfinále Roland Garros. foto: Reuters

Na Roland Garros skončila poslední česká zástupkyně ve dvouhře. Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále tvrdě narazila na téměř bezchybnou světovou jedničku Igu Šwiatekovou. Polka jasně dominovala v prvním setu, ve druhém se pátá nasazená Češka sice zlepšila, pouze však mírnila prohru na 0:6 a 2:6. Do semifinále postoupil rovněž Jannik Sinner, jenž se po odstoupení Novaka Djokoviče stane nejlépe hodnoceným mužem žebříčku.
  14:46aktualizováno  23:43

Ani ve čtvrtém vzájemném duelu Vondroušová nevzala Šwiatekové ani set. S fantasticky hrající Polkou spíše než o sady bojovala o gamy: v prvním dějství proti přesné soupeřce neuhrála ani jeden, ve druhém setu alespoň dvakrát udržela podání.

Vondroušová vs. Šwiateková

Reportáž z utkání

Polka se v semifinále utká s Američankou Coco Gauffovou, která v prvním duelu na kurtu Philippa Chatriera otočila zápas s Uns Džábirovou a zvítězila 4:6, 6:2 a 6:3.

Vondroušové se v první sadě příliš nedařilo první podání. A když už ho do kurtu umístila, žádné velké starosti s ním Šwiateková neměla. Po prvním servisu Vondroušové získala 12 z 19 možných fiftýnů.

Iga Šwiateková se raduje ve čtvrtfinále Roland Garros.

Celý první set skvěle vystihl druhý game. Po dvou nevýrazných servisech Vondroušová zacouvala do obrany a hned zkraje musela dotahovat ztrátu dvou fiftýnů. Přesněji a agresivněji hrající Polka ale jakýkoliv obrat nepřipouštěla.

Při dalším podání se Vondroušová alespoň dostala do hry. Čtyřikrát odvrátila brejkbol, pomohla si i pěkným kraťasem a míčem na čáru. Malé vzepětí ale Šwiateková uzemnila dvěma vítěznými míči.

Na svém prvním podání ve druhé sadě si Vondroušová připsala alespoň čestný úspěch, zároveň Polce pokazila až neuvěřitelnou sérii 20 vítězných gamů v řadě. Šwiateková totiž do utkání s Vondroušovou nastupovala po dvou kanárech, kterými v osmifinále potupila Ruskou soupeřku Anastasii Potapovovou...

Náznak vzestupu české hráčky pokračoval i na podání Polky.

Díky vynikajícímu returnu na čáru, který byl odměnou za její zvýšenou agresivitu ve druhé sadě, si Vondroušová vytvořila první a jediný brejkbol v utkání. Kdyby ho využila, mohla vést 2:1, Šwiateková ale komplikace nedovolila.

Markéta Vondroušová za výpletem rakety ve čtvrtfinále Roland Garros.
Iga Šwiateková odehrává míček ve čtvrtfinále Roland Garros.

Ve druhém setu se sice obhájkyně poháru z let 2023 a 2022 více nadřela v delších výměnách, nadále však měla navrch. Postup potvrdila prolomením servisu v osmém gamu. Rodačka z Varšavy, která ve 3. kole vyřadila i Marii Bouzkovou, po triumfech na turnajích v Madridu a Římě vyhrála již 17. zápas v řadě.

„Dnes to bylo velmi přímočaré. Jsem ráda, že jsem zůstala celou dobu soustředěná. Někdy to bylo hodně intenzivní,“ řekla v rozhovoru na kurtu Šwiateková. „Chtěla jsem se držet své hry. Přišlo mi, že jsem v tom správném rozpoložení.“

Nová jednička, uspěli Macháč i Siniaková

Grigor Dimitrov ve svém premiérovém čtvrtfinále Roland Garros nestačil na Jannika Sinnera. Favorizovaný vítěz Australian Open nad Bulharem zvítězil ve třech setech 6:2, 6:4 a 7:6 (7:3).

I v případě neúspěchu by měl jistotu, že se posune na post světové jedničky. Během Italova čtvrtfinálového klání totiž z turnaje odstoupil poraněný Novak Djokovič, který o den dříve i přes bolest zvládl pětisetovou osmifinálovou bitvu.

Soupeře pro semifinále Sinnerovi určil večerní duel, ve kterém Carlos Alcaraz porazil 6:3, 7:6 (7:3), 6:4 Stefanose Tsitsipase. Řek se Španělem prohrál i v šestém vzájemném utkání. Po odstoupení obhájce prošel bez boje mezi nejlepší čtyřku i Nor Casper Ruud.

O posunu do čela žebříčku se Sinner dozvěděl až po zápase. „Co na to říct? Být jedničkou je sen každého hráče. Ale na druhé straně je pro všechny smutné, když Novak musel odstoupit. Doufám, že se brzy uzdraví,“ řekl v rozhovoru na kurtu.

Jannik Sinner se natahuje po míčku ve čtvrtfinále Roland Garros.

„Ale snažím se na podobné věci nemyslet. Dřív jsem se tady trápil, zejména v posledních dvou letech, takže mám obrovskou radost, že jsem v semifinále,“ přidal Sinner, jehož dosavadním maximem na Roland Garros bylo čtyři roky staré čtvrtfinále.

Gauffová prošla po vítězství nad Džábirovou do semifinále pařížského grandslamu podruhé v kariéře.

První set přitom získala Tunisanka, která v něm byla suverénní především při vlastním podání. Vyhrála 17 z 18 fiftýnů po prvním servisu a nečelila ani jednomu brejkbolu. Od druhé sady však nasazená trojka Gauffová přidala na agresivitě, zaznamenala 16 vítězných úderů a Tunisance vzala čtyřikrát servis. Trojnásobná grandslamová finalistka Džábirová zakončila zápas při třetím mečbolu smečí do autu.

Coco Gauffová se raduje ve čtvrtfinále Roland Garros.

„Hrála celý zápas dobře a trefovala proti mně hodně vítězných úderů, na což nejsem proti nikomu zvyklá. Takže jsem se ke konci zápasu snažila být co nejagresivnější,“ řekla Gauffová publiku, jež hnalo Džábirovou. „Je to těžká soupeřka a na tour je hodně oblíbená. A podle všeho i u vás, vím, že jste jí přáli vítězství. A upřímně řečeno, i já jí fandím, když nehraje proti mně,“ dodala Američanka.

Dvacetiletá Gauffová je v třetím grandslamovém semifinále za sebou. Loni na US Open získala svůj první titul z největších turnajů a letos hrála finále Australian Open. Na Roland Garros ji v roce 2022 porazila Šwiateková ve finále a loni ve čtvrtfinále.

Gauffová o chvíli později nastoupila ještě k osmifinále čtyřhry. S parťačkou Kateřinou Siniakovou zdolaly japonsko-čínský pár Ena Šibaharaová, Wang Sin-jü dvakrát 6:4. V boji o semifinále se střetnou s japonsko-ukrajinskou dvojicí Miju Katóová, Nadija Kičenoková.

V mužské čtyřhře si Tomáš Macháč a jeho spoluhráč Čang Č’-čen poradili s argentinskými oponenty Maximem Gonzalezem a Andresem Moltenim 6:3 a 7:5 a postoupili do čtvrtfinále. V něm se utkají s turnajovými jedničkami Španělem Marcelem Granollersem a Argentincem Horaciem Zeballosem.

Grandslamový turnaj Roland Garros

antuka, dotace 53,5 milionu eur

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Šwiateková (1-Pol.) - Vondroušová (5-ČR) 6:0, 6:2
Gauffová (3-USA) - Džábirová (8-Tun.) 4:6, 6:2, 6:3
Čtyřhra - 3. kolo:
Erraniová, Paoliniová (11-It.) - Anšbová, Detiuc (Rus./ČR) 6:2, 6:0
Siniaková, Gauffová (5-ČR/USA) - Šibaharaová, Wang Sin-jü (10-Jap./Čína) 6:4, 6:4

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Sinner (2-It.) - Dimitrov (10-Bulh.) 6:2, 6:4, 7:6 (7:3)
Alcaraz (3-Šp.) - Tsitsipas (9-Řec.) 6:3, 7:6 (7:3), 6:4
Čtyřhra - 3. kolo:
Macháč, Čang Č’-čen (ČR/Čína) - González, Molteni (Arg.) 6:3, 7:5

Junioři
Dvouhra - 2. kolo:
Carboni (It.) - Mrva (8-ČR) 6:2, 6:3
Brunclík (10-ČR) - Ribeiro de Almeida (Braz.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:4

Juniorky
Dvouhra - 2. kolo:
Ticháčková (ČR) - Nahumová (Benin) 6:4, 6:0
Valentová (12-ČR) - Vladsonová (Lit.) 6:1, 6:2
Jamrichová (1-SR) - Urbanová (ČR) 6:3, 6:2
Samsonová (3-ČR) - Janevová (Bulh.) 6:4, 7:5
De Zeeuwová (Niz.) - Kovačková (9-ČR) 6:3, 6:4
Žen Jü-fej (Čína) - Valdmannová (ČR) 6:3, 6:3

Autoři: ,