Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Všechny cesty vedou do Kanady

Sport

  22:20
PRAHA - Takovou hustotu elitních českých sportovců na pár metrech čtverečních staré ruzyňské letiště už dlouho nezažilo. Celkem 106 osob, z toho 48 sportovců, se vydalo Boeingem 767 na jedenáctihodinový let směr olympijský Vancouver.

Nicola Sudová při odletu do Vancouveru. foto: ČTK

V odbavovací hale vládl klasický chaos a před dlouhou cestou kdekdo otvíral své nitro.

"Nedávno zraněné kotníky mě pořád bolí," posteskl si snowboardkrosař Michal Novotný. "Tejpuji je, polykám brufeny, ale mám pocit, že se jejich stav moc nelepší. Odlétám s velkými otazníky..."

Talismany

Co si přibalili na cestu
Kámen z Himálaje. Biatlonista Roman Dostál ho má od souseda, od sousedky zase kámen z Indie.
Plyšová želvička. Rychlobruslařka Kateřina Novotná si ji kdysi koupila právě ve Vancouveru.
Plyšová sněžná kočka. Nikola Sudová porušila zvyklosti, kočku dostala od otce.
Podkovička a čtyřlístek. Skokan Antonín Hájek je má od přítelkyně.
Staré natrhlé manšestráky. Sjezdař Ondřej Bank je vozí už nějaký čas. A přidal trpaslíka, což je televizní seriál Červený trpaslík.

Asi podobně jako boulařka Nikola Sudová, která odletěla i s přetrženým křížovým vazem v koleni.

Skokan na lyžích Antonín Hájek, jenž se po těžké autohavárii vrátil na můstky v obdivuhodné formě, tvrdil, že přestože mu před sezonou vyndávali z těla poslední zpevňovací kovové destičky, cítí se naprosto v pořádku.

"Tělo mi už dopředu nehlásí ani změny počasí," pochvaloval si.
A pak prozradil, že mu pomáhá hned několik trenérů. Ani jednoho ale úplně bezezbytku neposlouchá... "Trénuju podle svých pocitů a trenérům zrovna nemusím říkat, že jsem je neposlechl," smál se.

Vzpomínka na štafetový malér
Květoslav Žalčík, důležitý člen servismanské rodiny, starající se o běžce na lyžích, se dostal do výpravy na poslední chvíli. Na předchozí olympiádu v Turíně se mu ale moc vzpomínat nechtělo. Tehdy se mu povedl těžko pochopitelný malér, když na přihlašovacím formuláři pro mužskou štafetu popletl jména.
"Dneska už se tomu směju, ale tenhle příběh se mi v hlavě promítl snad už tisíckrát," povzdechl si. "A jestli mě v Kanadě pošlou znovu přihlásit štafetu, radši si ta jména ještě nechám zkontrolovat..."

Běžkyně na lyžích Kamila Rajdlová veze již na třetí olympiádu po sobě i kus rodiny – partnera Davida Jiroutka, trenéra skokanů.
"O dcerku Mišku se tak celý měsíc budou muset starat babičky a dědečkové, ještě nikdy jsme bez ní tak dlouho nebyli," řekla smutně.
Záhadný Záhrobský
Petr Záhrobský, otec jedné z favoritek pro slalomový závod, se tvářil trochu rozpačitě. V Kanadě se bude starat pouze o syna, protože dcera už s ním nespolupracuje. Z jeho slov se mezi řádky dalo vyčíst, že s jejím projevem na svazích asi zcela spokojený není.
"Já jí ani ve Vancouveru nebudu do ničeho zasahovat," povídal přesvědčivě. "Hlavou se mi ale honí velmi nostalgické věci..." Na otázku, jestli má dcera Šárka reálnou šanci na medaili, odpověděl zdrženlivě, avšak s čitelným podtextem. "Lyžování se dostalo zase o kus dál. Je třeba se dívat kolem a také kopírovat. Co kopírovat? No, když máte mercedesa a jezdí vám skvěle, tak ho nezačnete opravovat, aby vám jezdil ještě lépe..."

Nemalé starosti neskrývala především až dodatečně nominovaná sjezdařka Petra Zakouřilová. Na letiště přišla kolegy včera jen vyprovodit. "Kvůli zraněnému kolenu jsem dlouho nevěděla, kdy začnu závodit. Proto jsem nedostala nové lyže a zůstaly mi jen dva páry pro slalom a dva pro obří slalom. Což je strašně málo. Navíc jsem ztratila pas, na který mi dělali akreditaci, takže se teď modlím, aby se do mého odletu 11. února vše stihlo."

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!