Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vítězství, pak tvrdý pád. Evenepoel ovládl úvodní horský dojezd Vuelty

Remco Evenepoel vítězí ve třetí etapě Vuelty foto: Profimedia.cz

„Nechci ztratit čas a skončit na zemi,“ říkal o svých cílech pro třetí etapu španělské Vuelty Remco Evenepoel z týmu Quick-Step. Obhájci červeného dresu se povedlo naplnit první cíl, druhý už tolik ne. S přehledem ovládl sprint skupinky favoritů, která vyjela na první horský dojezd letošního ročníku v andorském lyžařském středisku Arinsal. Pak ale vjel v plné rychlosti do skupinky masérů a šel tvrdě k zemi. Nic horšího než zakrvácený obličej si ale snad nový lídr celkového pořadí ze srážky neodnesl.
  14:07aktualizováno  18:54

Tak jako se po úvodním víkendu víc než o výkonech vítězů hovořilo o nezvládnuté organizaci a špatném počasí, tak se bude možná po úvodní horské etapě mluvit o momentu, který se odehrál až několik metrů za cílem.

Třetí etapa Vuelty 2023

Celou etapu jsme podrobně sledovali

Panovaly obavy, aby silný protivítr na vrcholu cílového stoupání nevzal motivaci favoritů využít první horský dojezd k poměření sil a monumentální dojezd do Andorry se nestal přehlídkou znuděných obličejů.

K tomu nakonec nedošlo, i když ještě šest kilometrů před cílem mělo duo uprchlíků na čele přes minutu a půl náskoku.

V prudkých pasážích silnice vedoucí do Arinsalu ale zavelel k útoku tým UAE a šance úniku na vítězství se rychle zmenšovala. Pak nastal festival útoků. Nejprve to zkusil Juan Ayuso (UAE), po něm Sepp Kuss. Pro věrného domestika týmu Jumbo-Visma se stala Andorra druhým domovem, kdyby zde ovládl etapu Vuelty, bylo by to obzvlášť krásné vítězství. Za Kussem se ale vydal Marc Soler (UAE), který zaútočil znovu, jen co byl s Kussem dojet favority.

Podívejte se na závěrečný kilometr třetí etapy:

Žádný z útoků ale neměl dlouhého trvání, a tak vjížděla skupina favoritů do závěrečných tří set metrů pohromadě. Na prvním místě jel Evenepoel a sebevědomě začal už sto padesát metrů před cílem dlouhý spurt. Nikdo z jeho soupeřů se nevzmohl na odpověď.

A tak projel obhájce červeného dresu cílem s rukama nad hlavou a spokojeným výrazem v obličeji. Pak zamířil mezi skupinku členů realizačních týmů, jedna z masérek ale nedávala pozor a nataženou rukou Belgičana z kola shodila. Dopadl na zem, jednu půlku obličeje měl celou zakrvácenou.

Po ošetření lékařů se ale zdá, že z kolize odešel pouze s jedním šrámem nad obočím.

Video zachycující Evenepoelův pád:

„Takticky jsme jeli skvěle. Schovali jsme se za ostatní týmy a vyčkávali. Vyhovovalo mi, že odjel únik, ale když jsme ho dojeli, rozhodl jsem se, že zabojuji o vítězství. V závěrečném kopci jsem se cítil dobře. Nasadil jsem k dlouhému, ale silnému sprintu a jsem opravdu rád, že jsem vyhrál,“ shrnul etapu ze svého pohledu.

Jako druhý projel cílem Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), na třetím místě finišoval Ayuso. Hned za ním dojel trojnásobný vítěz Vuelty Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Evenepoel se díky bonifikačním sekundám za vítězství posunul do čela průběžné klasifikace, i když před začátkem Vuelty tvrdil, že červený dres ho do deváté etapy nezajímá. „Je to smůla,“ reagoval s úsměvem na připomínku, že ho získal už nyní. „Užiju si ho. Ukazuje to, že jsem dobře připravený na následující tři týdny,“ prohlásil sebevědomě.

O pět sekund zpět je nyní za Evenepoelem v celkovém pořadí Enric Mas z Movistaru. Vingegaard na čtvrtém místě ztrácí 31 sekund, Roglič uzavírá první desítku a jeho ztráta na Belgičana činí 37 sekund.

Výborně si v první pyrenejské zkoušce vedl Jan Hirt. Evenepoelův domestik jel téměř celé závěrečné stoupání na čele hlavní skupiny a jako jediný pomocník týmu Quick-Step dokázal být k ruce svému belgickému lídrovi. Až když začali nastupovat Ayuso s Kussem, Hirt ostré tempo nevydržel a propadl se, přesto dojel na 16. místě se ztrátou pouhých 21 sekund na vítěze. Společně s ním dorazil do cíle třeba Thymen Arensman z Ineosu.

Britská stáj je také jedním z hlavních poražených pondělní etapy. Její lídr Geraint Thomas dorazil se ztrátou 47 sekund, v celkovém pořadí nyní figuruje na 21. místě a jeho odstup na Evenepoela činí 1:11 minuty.

Druhý Čech v závodě Michal Schlegel se v úvody etapy neúspěšně snažil dostat do úniku. První den v horách dokončil na 70. příčce, v celkovém mu patří 66. místo.

Jak se vše odehrálo

Užívejte si slunce, dokud svítí. Po dvou propršených dnech konečně zmizely z oblohy mraky a cyklisté se vydávali do 159 kilometrů dlouhé etapy za idylického počasí. Dokonce i Remco Evenepoel, o víkendu tak nahněvaný na organizátory, rozdával na startu v Súrii úsměvy. Jenže předpověď hlásila na odpolední dojezd do andorského Arinsalu znovu déšť a vítr až o rychlosti 70 km/h.

Profil 3. etapy Vuelty 2023

Přitažlivý únik. Za takových podmínek by se nejspíš jezdci na celkové pořadí nikam nehnali a raději šetřili síly v zákrytu svých domestiků, přemýšleli jistě týmy, které do Španělska přijeli sbírat etapová vítězství. Zájem o únik byl proto od prvních kilometrů, které cyklisté prolétli rychlostí 50 km/h enormní. Od pelotonu se například snažil odpoutat i jeden ze dvou Čechů na startu Michal Schlegel (Caja Rural).

Nebezpečná jména. Schlegelova aktivita nakonec ovoce nepřinesla, únik dne se vytvořil až po několika dalších kilometrech a mezi jedenácti uprchlíky figurovala jména silných vrchařů jako Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) nebo Lennard Kämna (Bora-hansgrohe). Ti navíc ztráceli v celkovém pořadí jen pár sekund, čímž byli pro favority v pelotonu od začátku hrozbou.

Kontroloři z Jumba. Jezdcům v hlavním poli bylo jasné, že nemůžou dát silné skupině na čele velký prostor, proto také její výhoda nepřekročila pět minut a přibližně už od devadesátého kilometru před cílem soustavně klesala. Nejvíc se o tempo starali jezdci týmu Jumbo-Visma.

Vítejte v Andoře. Po překročení hranic do Andorry následoval průjezd hlavní městem Andorrou la Vella, kde byla umístěna sprinterská prémie. Tu vyhrál bez větší námahy Andrea Vendrame (AG2R) ze skupiny v úniku. Zároveň se téměř okamžitě začalo stoupat na první vrchol dne Coll d’Ordino.

Děsivé podmínky v cíli. Zatímco peloton už stáhnul náskok vedoucí skupiny pod tři minuty, z cíle v lyžařském středisku Arinsal začaly přicházet strašidelné záběry, jak vítr odnáší připravené stany a lomcuje s bariérami. Jako by letošní Vuelta byla ze strany počasí prokletá. Nakonec se ale vítr uklidnil a ani předpovídaný déšť nedorazil, závodníci tak prožili relativně klidnou – a především suchou – etapu.

Trio nejsilnějších a Bardet. Stoupání na Ordino brzy začalo trhat původní únik. Odpadl Pierre Latour (DSM) i Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), až zůstali na čele jen Caruso, Kämna a Eduardo Sepúlveda (Lotto-Dstny). Právě ten dokázal reagovat na nástup Carusa kousek pod vrcholem Ordina a vyhrát vrchařskou prémii. Z pelotonu mezitím vystřelil Romain Bardet (DSM), ke kterému se připojil Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) a společně si vytvořili drobný náskok.

Šance na vítězství. Sepúlveda ale vůbec nezvládl následující klesání, které se jelo na mokré silnici, a Caruso na něj rozhodně nehodlal čekat. Jeho výborným sjezdařským schopnostem dokázal s vypětím všech sil sekundovat Kämna, a tak sjeli až k úpatí závěrečného výšlapu sami. Do posledních osmi kilometrů etapy se pustili s minutou a dvaceti sekundami náskoku.

Kämnovu snahu semleli favorité. V posledních kilometrech etapy bylo jasné, že z dvojice na čele je silnější Kämna, který se několikrát snažil Carusovi odjet, ten ho ale za ohromného úsilí vždy znovu dostihl. Až tři kilometry před cílem Němec Itala definitivně zlomil, v té chvíli už ale v pelotonu zaveleli ke zvýšení rychlosti jezdci týmu UAE. Pod neúprosným tempem Jaye Vinea neměl Kämna na vítězství šanci, zase jednou tak jeho snažení na Grand Tour skončilo jen pár set metrů před cílem. Naprázdno ale vyšlo také snažení UAE, Ayusovi se nepodařilo uniknout soupeřům a v cíli na něj zbylo třetí místo.

Cyklistický etapový závod Vuelta

3. etapa (Súria - Arinsal, 158,5 km)

1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 4:15:39, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 3. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates), 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 5. Soler (Šp./SAE Team Emirates), 6. Mas (Šp./Movistar) všichni -1, ...16. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -21, 70. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -9:50.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel 8:43:11, 2. Mas -5, 3. Martinez (Fr./Groupama-FDJ) -11, 4. Vingegaard -31, 5. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe), 6. Uijtdebroeks (Belg./Bora-hansgrohe) oba -33, ...31. Hirt -1:56, 66. Schlegel -10:36.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...