Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vingegaard na Vueltě znovu dominoval a před horským finále je těsně za Kussem

Jonas Vingegaard vítězí v šestnácté etapě Vuelty foto: SprintCycling/La Vuelta

Skvělou upoutávkou na horské finále cyklistické Vuelty byla úterní šestnáctá etapa se závěrečným prudkým výšlapem do Bejes. Rozhodující útok přišel od Jonase Vingegaarda z týmu Jumbo-Visma, který se čtyři kilometry před cílem vzdálil všem svým soupeřům a dojel si pro druhé vítězství v tomto ročníku. Zároveň se posunul na druhé místo celkové klasifikace, na týmového kolegu Seppa Kusse v červeném dresu ztrácí 29 sekund.
  15:43aktualizováno  18:25

Tak lehce vypadá cyklistika v podání Vingegaarda. Když se Dán na prudkých rampách vedoucích do Bejes zvedl ze sedla, stačilo mu pár šlápnutí a rázem měl na soupeře několik metrů náskoku. Nikým neohrožen tak pokračoval dál a jeho výhoda se jen navyšovala.

Šestnáctá etapa Vuelty 2023

Podrobná reportáž

Zkusili za ním vyrazit třeba Finn Fisher-Black (UAE) nebo Wout Poels (Bahrain-Victorious), letícího Dána ale už nedostihli. Ani patnáctiprocentní sklon jeho úsilí nepřekazil. S náskokem 43 sekund si dojel pro druhý triumf na letošní Vueltě a také pro polepšení v celkové klasifikaci.

Šestnáctá etapa přitom na papíře vypadala jako ideální den pro další úspěch jezdců z úniku. Podobně jako jedenáctá minulý týden, která měla obdobný profil a ve které dorazila do cíle skupina uprchlíků s téměř šestiminutovým náskokem na peloton.

A možná by tak skončila i ta úterní, kdyby patnáct kilometrů po startu nezačal panikařit tým Ineos a stahovat silnou desítku, které se podařilo osamostatnit na čele. Ineos chtěl do úniku dostat za každou cenu i svého závodníka, čímž se tvorba úniku protáhla na šedesát kilometrů. Když se konečně znovu vytvořila skupina uprchlíků, zástupce Ineosu v ní chyběl, a bylo už příliš pozdě na to, aby si vypracovala dostatečnou výhodu, která by vydržela až do cíle.

Pod cílové stoupání do Bejes tak dorazil peloton pohromadě, vedený jezdci Jumba. Attila Valter držel silné tempo, ze kterého nedokázal nikdo nastoupit. Perfektně tím připravil půdu pro Vingegaardův nástup, na který neměli soupeři odpověď. Další dva lídři Jumba Primož Roglič a Kuss se drželi s dalšími favority a čekali, jak zareagují.

PRO NATHANA. Dojatý Jonas Vingegaard dojíždí do cíle šestnácté etapy Vuelty

Na protiútok se však nevzmohl žádný. Když Vingegaardovi zbýval do cíle už jen kilometr a měl minutový náskok, navýšil tempo Roglič. Zachytili se ho pouze Juan Ayuso (UAE) a Enric Mas (Movistar), naopak Kuss začal překvapivě ztrácet. Roglič zvolnil a o další útoky se už nepokoušel.

Slovinec v cíli ztratil svou druhou pozici, ze třetího místa má ale na čtvrtého Ayusa stále minutu výhody. Kuss vede před Vingegaardem o pouhých 29 sekund.

Jak se ale ukázalo v televizním rozhovoru, o tom Vingegaard na začátku stoupání vůbec nepřemýšlel. „Jsem prostě rád, že jsem dnes vyhrál. Ráno jsme se dozvěděli strašné zprávy a já chtěl vyhrát pro mého nejlepšího přítele…“ líčil Dán pohnutě.

Jeho týmový kolega Nathan Van Hooydonck zkolaboval v autě a havaroval. „Doufám, že se brzy uzdraví,“ pokračoval Vingegaard třesoucím se hlasem. Když byl dotázán na minimální odstup, který ho nyní dělí od červeného dresu, odpověděl prostě: „O tom teď nepřemýšlím.“

Před středeční etapou na Angliru stále drží Jumbo kompletní pódium. V červeném do závěrečných dní Vuelty vyrazí Kuss, bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce patří Ayusovi, ten zelený má pevně ve svých rukách Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). O navýšení náskoku v soutěži vrchařů bude jistě usilovat Remco Evenepoel (Quick-Step).

Český cyklista Michal Schlegel (Caja Rural) dorazil do cíle na 89. místě se ztrátou téměř deseti minut, Jan Hirt (Quick-Step) byl s odstupem čtrnácti minut 147. V celkovém pořadí patří Hirtovi 52. místo, Schlegel je průběžně na 112. příčce.

Jak se vše odehrálo

Z pláže do hor. Třetí týden Vuelty startoval na pláži u městečka Liencres, představu o idylickém odpoledni u Kantaberského moře ale zkazil organizátorům hustý déšť, který cyklisty zkrápěl. Startovní Liencres i cílové Bejes se na trase španělské Grand Tour objevily vůbec poprvé v historii a měly být kulisou pro výbušnou 120 kilometrů dlouhou etapu s rovinatým úvodem a náročným výšlapem na závěr.

Zběsilá první polovina. Záhy po startu se oddělila silná desítka závodníků včetně Romaina Bardeta (DSM), Andrease Krona (Lotto Dstny) nebo držitelem zeleného trikotu Grovese. Týmu Ineos ovšem nevyhovovalo, že v úniku nemá žádného závodníka, proto využil téměř celou svou sestavu na stahování čelní skupinky. V ní se především Groves snažil, aby její výhoda trvala. Přetahovaná pelotonu s únikem tak způsobila, že za první hodinu ujeli závodníci 48 kilometrů.

Znovu od začátku. Peloton poháněný Ineosem nakonec nevyhnutelně drobný náskok uprchlíků smazal a boj o únik začal nanovo. Nástup střídal nástup, až okolo šedesátého pátého kilometru se oddělila skupinka, která se dokázala hlavnímu poli výrazně vzdálit. Veškerá snaha Ineosu se ale ukázala jako marná, mezi šesticí úspěšných závodníků jezdci britské stáje opět chyběli.

Groves jede pro body. V úniku pro zbývající druhou půlku etapy se tedy sešli Mattia Cattaneo (Quick-Step), Julius van den Berg (EF), Nicolas Prodhomme (AG2R), Max Poole (DSM), Joel Nicolau (Caja Rural) a znovu Groves, pro kterého byla jasnou motivací rychlostní prémie 26,8 kilometrů před cílem. I když peloton kontrolovaný týmem Jumbo-Visma nedovolil šestici o moc větší než minutový náskok, na snadnou výhru na prémii to Grovesovi bez potíží stačilo. Hned po zisku dvaceti bodů si z úniku vystoupil a čekal na peloton.

Nová situace. Po ztrátě Grovese ztratila čelní skupina elán a její náskok se rychle smrskl pod půl minuty. Nejspíš by byla už dávno pohlcena pelotonem řítícím se rychlostí 47 km/h, kdyby nezačalo opět hustě pršet, což postup hlavního pole zpomalilo. Osud úniku byl ale i tak zpečetěn deset kilometrů před cílem. To už byly na čele pelotonu vyrovnány týmy Jumbo, UAE, Bora-Hansgrohe nebo FDJ a oproti všeobecnému očekávání na startu se schylovalo k boji o etapové vítězství mezi favority.

Drtivý nástup. V porovnání s bojem o únik se vítězství v šestnácté etapě zrodilo snadno. Nedošlo na festival nástupů ani sprint těsně před cílem. Jonasi Vingegaardovi stačilo pár metrů ostrého tempa, aby se všech soupeřů zbavil a získal už dvacáté sedmé vítězství v kariéře a patnácté v této sezoně.

Cyklistický závod Vuelta

16. etapa (Liencres Playa - Bejes, 119,7 km)

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 2:38:23, 2. Fisher-Black (N. Zél./UAE Team Emirates) -43, 3. Poels (Niz./Bahrain Victorious) -49, 4. Storer (Austr./Groupama-FDJ) -55, 5. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates), 6. Mas (Šp./Movistar) oba -1:01, ...89. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -9:50, 147. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -14:16

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 57:18:10, 2. Vingegaard -29, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:33, 4. Ayuso -2:33, 5. Mas (Šp./Movistar) -3:02, 6. Soler (Šp./UAE Team Emirates) -3:28, ...52. Hirt -1:44:03, 112. Schlegel -2:48:24.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...