Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Vyhlášení Sportovce roku bude Havlovou poctou

Sport

  11:28
PRAHA - Měl to být večer plný zábavy, humorných scén a vtipů, nakonec bude vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2011 poctou zesnulému exprezidentovi Václavu Havlovi. Organizátoři společně s Českou televizí uvažovali kvůli státnímu smutku o zrušení středečního slavnostního vyhlašování, nakonec se rozhodli celý program přepracovat a přímý přenos přesunout z prvního programu na sportovní kanál ČT4.

Nejlepší trojice ankety Sportovec roku - zleva: druhý Lukáš Bauer, vítězka Martina Sáblíková a třetí Ondřej Synek. foto: ČTK

Titul z posledních dvou let bude obhajovat rychlobruslařka Martina Sáblíková, osobně bude vyhlašování přítomna i favoritka na letošní triumf tenistka Petra Kvitová. Ta se může po více než dvacetileté mužské nadvládě stát šestou ženou v řadě, která hlasování vyhraje. V nominované desítce jsou také Tomáš Berdych (tenis), Petr Čech (fotbal), Jaromír Jágr (hokej), Mirka Knapková (veslování), Jaroslav Kulhavý (horská kola), Ondřej Synek (veslování), Barbora Špotáková (atletika) a Zdeněk Štybar (cyklokros).

Mezi kolektivy se do vybrané trojice, z níž vzejde vítěz, dostali fotbalisté Plzně, hokejisté České republiky a fedcupový tým tenistek České republiky. V průběhu večera bude oznámeno i jméno nejlepšího Juniora roku a dekorována bude rovněž Sportovní legenda jako Cena Emila Zátopka.

ČTĚTE TAKÉ

Program se na poslední chvíli dramaticky změnil a bude tudíž jiný než v minulých letech. A navíc bude trvat jen něco přes hodinu. Proti původnímu plánu bude zhruba o dvacet minut kratší. "Celé to pojmeme jako poctu panu Havlovi, muži, jež reprezentoval Českou republiku stejně jako sportovci," řekla Petra Pavelková z pořadatelské agentury BPA.

Přeložení slavnostního vyhlášení ankety, do které se zapojilo rekordních 249 členů Klubu sportovních novinářů, bylo hlavně s ohledem na osobní účast sportovců nemožné. I přesto se na pódiu neobjeví kvůli jiným povinnostem Čech, Jágr, Berdych a Štybar.

Vyhlášení ankety začne v pražském hotelu Hilton ve 21:00 a moderovat ho budou stejně jako loni Lucie Výborná a Jan Pokorný. Kromě oceněných sportovců se v decentním duchu objeví na pódiu komorní symfonický orchestr Bratislavy, Miro Žbirka, Bára Basiková, Martha či Katarina Knechtová. Celý večer zahájí minuta ticha.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...