Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Vyhozený Hnilička: Jsem zklamaný, ale stále si věřím

Sport

  19:51
PRAHA - Pouhé tři zápasy... Jen tři extraligové zápasy stihl Milan Hnilička (36) odchytat za hokejovou Slavii. Než včera od vedení klubu definitivně uslyšel: "Končíš." Ta zpráva přišla stejně nečekaně jako brankářovo prosincové angažmá, třebaže mělo trvat až do konce sezony.

Milan Hnilička. foto: www.sporting-photo.com.

Jenže tým se potácí hlubokou krizí – a bývalý reprezentant při ní ani jeden z tří pokusů nevyhrál. Co víc, v jeho statistikách svítí strašidelná čísla..."Takový je zkrátka sport. Já vím, že jsem pro comeback udělal absolutní maximum," říká vyrovnaně. Pravda, do vrcholového hokeje se dokázal vrátit po roční přestávce. Zatím ne však na dlouho.

Jak jste ten verdikt přijal?
Tak, jak přišel. Jasně, celé mě to mrzí, ale vyčítat si nic nebudu.

Takže se s tím vyrovnáte?
Jsem zklamaný, lhal bych, kdybych tvrdil, že ne. Jenže na druhou stranu mám dobrý pocit z toho, co jsem dokázal – že jsem se uzdravil a po takové době se vrátil. A řekl si o šanci, to je pro mě nejdůležitější.

Nemohla od trenéra Vladimíra Růžičky trvat o něco déle?
O tomhle bych nespekuloval. Já jsem rád i za tu, kterou mi Růža dal. Že to nevyšlo, to se holt stává.

A co vaše statistiky? Vypovídají skutečně o tom, jak jste se cítil?
Statistiky vypovídají hodně, ale ne o všem. Byl jsem v trochu složitější situaci. To, jak jsem odchytal ty tři zápasy, je trochu zavádějící.

Jak to myslíte?
Dnes už vím, že vrátit se je hrozně složité, protože nejste rozchytaný. Třeba na tréninku jsem se cítil výborně, ale dokázal jsem to naznačit jen v prvním utkání v Brně. Říkám naznačit, já totiž ve skutečnosti sám nejlépe věděl, co ve mně ještě je. Navíc jsem byl v jiné pozici. A taky jsem nechytal pravidelně.

Tohle vám tedy uškodilo?
Víte, když jsem dřív chytal, měl jsem svou pozici jedničky jasnou. Takže pokud jsem v zápase udělal chybu, stejně jsem věděl, že příště znovu nastoupím. Tady jsem bojoval každou minutu. Člověk se chce ukázat, jenže v přemíře snahy to občas spíš uškodí. A to se stalo i mně.

Navíc do mužstva Slavie jste přišel v čase výsledkové krize. Doplatil jste podle vás i na tohle?
Třeba na tom něco bude, ale rozhodně se na to nechci vymlouvat.

Stále patříte Liberci. Co vlastně plánujete teď?
Především si na pár dní odpočinout, ten návrat mě stál mnoho fyzického i psychického úsilí. A pak se uvidí, co dál. Kariéru ještě úplně nevzdávám, do konce ledna (uzávěrka přestupního termínu – pozn. red.) ještě trochu času zbývá.

Pomýšlíte tedy na další angažmá. Kývl byste i nabídkám z nižší soutěže?
O tom jsem tak nepřemýšlel, ale spíš ne. Tohle totiž nejsou mé ambice. Kdybych někde chytal, tak jedině v extralize nebo v zahraničí.

To znamená, že konec ve Slavii stále nenalomil vaši sebedůvěru? Že si stále věříte?
Měl jste mě vidět po nedělní porážce v Boleslavi, jak jsem byl zklamaný. Přesvědčení v sebe však neztrácím. Vše stále zůstalo ve svém procesu a dveře od toho nejsou ještě uzavřené. Já pořád věřím...