Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Výjimečný medailový skok přijde, věří Koudelka

Sport

  13:23
PRAHA - Prožívá životní sezonu, ale na výjimečný pokus, který by ho posunul na stupně vítězů, skokan na lyžích Roman Koudelka stále ještě čeká. Pátý muž Turné čtyř můstků se poslední dny věnoval po náročném seriálu hlavně regeneraci, ale už se připravuje na další akci, kterou budou lety v Tauplitz.

Český skokan na lyžích Roman Koudelka foto: ČTK

"Bylo to fyzicky náročné, hodně jsem odpočíval," řekl. "Ale jsem rád, že jsem stabilizoval výsledky a mám přání, abych si dokázal stejnou formu udržet i ve zbytku sezony," uvedl dvaadvacetiletý závodník.

Stále častěji ale dostává otázky na stupně vítězů. "Trochu mě to mrzí, že se každý ptá jen na medaile, ale k tomu mi chybí výjimečný skok, který by měl úplně všechno," prohlásil. Při prestižním Turné čtyř můstků obsadil v závodech sedmé, osmé, páté a šesté místo. Dokázal, že patří do absolutní světové špičky, byť na stupně vítězů mu ještě kousek chybí.

"I na Turné každému skoku pokaždé něco chybělo. Jednou byl zpožděný odraz, podruhé chyběla uvolněnost, pak štěstí na vítr. Někdy si říkám, že už bych na té bedně byl rád, ale na druhou stranu potřebuji hlavně stabilitu výkonů," řekl skokan, který byl na stupních vítězů jednou loni při SP v letech v Harrachově, kde skončil třetí.

V posledních sezonách nepanovala mezi českými skokany dobrá nálada, slyšet byly i nářky na nedostatek kvalitního materiálu a financí. Letos, zdá se, je situace opačná. "Nemáme si na co stěžovat. Na sezonu mám například k dispozici osm kombinéz a další si mohu případně objednat," prohlásil Koudelka. I díky kvalitním výsledkům má i lepší finanční zázemí. "Za umístění do třicátého místa je finanční odměna, což pomůže," řekl.

Skokanům pomáhají Jandovy zkušenosti

Českým skokanům se nebývale daří. V průběžném hodnocení Světového poháru je Koudelka osmý, Lukáš Hlava třináctý. I zkušenému Jakubu Jandovi se daří, v Turné skončil na dvanácté pozici. "Letos máme opravdu silný tým a až se dá znovu Lukáš Hlava dohromady, snad ještě nějaké výsledky uděláme," připomněl Koudelka Hlavův pád v Bischofshofenu, při kterém si zlomil lícní kost a nos a musí ještě minimálně týden odpočívat.

Všichni si podle Koudelky pomáhají a hecují se. "Tím se podporujeme navzájem a výsledky jdou nahoru," řekl Koudelka. Pomáhá k tomu prý i Janda, bývalý dvojnásobný medailista z mistrovství světa, vítěz Turné čtyř můstků i Světového poháru. "Pro všechny je důležité mít mezi sebou skokana, který toho tolik dokázal. Mně osobně Kuba (Janda) v minulosti při začátcích hodně pomohl, za to mu jsem vděčný. Věřím, že ještě pár sezon vydrží a bude se mu dařit."

První vrchol sezony mají skokané za sebou a nyní se soustředí na lety v rakouském Tauplitz, které jsou na programu od pátku do neděle. "Letos jsme ještě nelétali, takže vůbec nevím, co od toho mám čekat," řekl Koudelka. Dalším vrcholem sezony bude v jejím závěru mistrovství světa v letech v Planici. "To je ještě daleko," dodal český skokan.

Autor: