Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Davidová zlato neobhájila. Po chybách byla ve vytrvalostním závodě desátá

Markéta Davidová ve vytrvalostním závodě na mistrovství světa v Oberhofu. foto: AP

Do závodu vstupovala jako úřadující mistryně světa. Obhajoba zlata ale brzy vzala za své. Biatlonistka Markéta Davidová ve vytrvalostním závodě celkem třikrát chybovala a skončila desátá. Novou šampionkou se v Oberhofu stala Švédka Hanna Öbergová. Druhá byla její krajanka Linn Perssonová a třetí Italka Lisa Vittozziová.
  14:57aktualizováno  16:06

Asi každý si na ten závod vzpomněl.

Pokljuka, mistrovství světa, rok 2021. A parádní výkon Davidové. Po trati Češka letěla a patřila k nejrychlejším, na střelnici se navíc ani jednou nemýlila. Díky tomu se v cíli usadila na prvním místě a z něj ji už nikdo nesesadil.

O dva roky později se tak v Oberhofu šestadvacetiletá reprezentantka vydala na trať jako obhájkyně zlata. Jenže tentokrát jí patnáctikilometrové klání nevyšlo.

Už na první položce jednou chybovala, další trestnou minutu pak přidala i na druhé a třetí.

Bezchybně si počínala až na poslední střelnici, což na nejlepší zkrátka nestačilo.

Když Davidová dojela do cíle, díky startovnímu číslu dva se sice u jejího jména rozsvítilo průběžné vedení. Věděla ale, že v něm dlouho nevydrží.

Postupně sledovala, jak ji soupeřky odsunují níž a níž. Nakonec se před ni dostalo devět biatlonistek a Češka skončila desátá se ztrátou 3:01 minuty na čelo.

Markéta Davidová ve vytrvalostním závodě na mistrovství světa v Oberhofu.

„Střelnice zrádná nebyla. Jenže v mém případě to jde ruku v ruce s tím, jak se cítím na lyžích,“ říkala Davidová pro Českou televizi. „Forma tady není a okolnosti tomu také nepomáhají. Už dva dny nemluvím. Necítím, že bych byla nemocná, ale asi budu mít nateklé hlasivky.“

Ani dalším reprezentantkám se tolik nevedlo.

Tereza Voborníková nenavázala na životní výkon ze stíhačky, v níž byla sedmá. Stejně jako Davidová na prvních dvou položkách zapsala po jedné chybě.

A třetí položka jí nevyšla vůbec.

Dvaadvacetiletá Češka na ní minula hned třikrát a pozice mezi elitními ženami se jí vzdálily. I přes čistou poslední zastávku skončila 45. se ztrátou 6:24 minuty.

„Bohužel. Mrzí mě to,“ povídala Voborníková. „Vůbec nevím, co se na druhé ležce stalo. Možná foukal vítr, snažila jsem se reagovat, ale nepovedlo se to. Po třech chybách už bylo po závodě.“

Tereza Vinklárková skončila se dvěma omyly a ztrátou 5:11 minuty na 34. pozici. Eliška Václavíková obsadila se dvěma chybami 37. příčku se ztrátou 5:39 minuty.

Lucie Charvátová zapsala celkem pět trestných minut a za čelem zaostala z 39. příčky o 5:42 minuty.

Švédská radost

Souboj o vítězství nabídl drama.

A schylovalo se i k překvapení.

Po čtyřech čistých položkách se totiž na prvním místě usadila osmadvacetiletá Švédka Linn Perssonová, pro kterou by se jednalo o první individuální vítězství v kariéře.

Švédka Hanna Öbergová ve vytrvalostním závodě na mistrovství světa v Oberhofu.

Jenže to by se závodu nesměla účastnit její krajanka Hanna Öbergová.

Starší ze slavné sourozenecké dvojice sice hned na první položce jednou chybovala, v další fázi závodu už ale podala precizní výkon.

Na zbylých položkách se už ani jednou nemýlila, k tomu přidala i třetí nejrychlejší běžecký čas.

Když proto dorazila do cíle, mohla se smát. Na trati se sice ještě některé silné biatlonistky pohybovaly, podle mezičasů ale byly výrazně pomalejší.

Hanna Öbergová tak ke dvěma zlatům z olympijských her přidala i druhé prvenství na světovém šampionátu. Předchozí titul má rovněž z vytrvalostního závodu v Östersundu 2019.

Na druhou krajanku Perssonovou měla Öbergová náskok 10,3 sekundy. Na třetí Italku Lisu Vittozziovou, jež jednou chybovala, najela 28 sekund.

Na čtvrtém místě skončila díky čistému střeleckému zápisu další Italka Samuela Comolaová (+48,5), pátá byla se třemi minelami Francouzka Julia Simonová (+1:21,7).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!