Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Williamsová se ve finále Wimbledonu trápila, Rumunka Halepová ji hladce porazila ve dvou setech

Sport

  15:00aktualizováno  16:31
LONDÝN - Simona Halepová se stala první rumunskou vítězkou dvouhry v tenisovém Wimbledonu. V souboji bývalých světových jedniček ve finále nečekaně deklasovala dvakrát 6:2 Serenu Williamsovou z USA.

Simona Halepová se Serenou Williamsovou po finále Wimbledonu foto: Reuters

Po loňském triumfu na Roland Garros slaví sedmadvacetiletá Halepová druhý grandslamový titul. V žebříčku se díky tomu posune ze sedmého na čtvrté místo a na účet si připíše odměnu 2,35 milionu liber (asi 70 milionů korun).

„Byl to můj nejlepší zápas tady. Nedokážu si to vysvětlit, ale cítila jsem se skvěle. Je neuvěřitelné držet tuhle trofej a nikdy na tenhle den nezapomenu,“ řekla Halepová na kurtu se slavným wimbledonským talířem Venus Rosewaterové.

Halepová prolétla prvním setem jako vítr. Udělala v něm jen dvě chyby, měla osm vítězných míčů jako Williamsová a k tradičnímu skvělému pohybu přidala vynikající return. Paralyzovala tím obávaný servis Williamsové, získala brejk hned v úvodní hře, další přidala po vítězném returnu do rohu a úvodní set ovládla.

Ve druhém setu ukázala Halepové i rychlé nohy. Za stavu 2:2 několikrát proletěla kurtem ze strany na stranu a donutila Williamsovou chybovat. Díky tomu získala potřetí servis Američanky a sama naopak byla na podání pevná. Soupeřce nabídla v utkání jen jeden brejkbol, který odvrátila, a zápas ukončila za 55 minut.

Simona Halepová s trofejí pro vítězku Wimbledonu.
Vítězná radost Simony Halepové

„Hrála jako šílená a já se cítila jako štvaná zvěř,“ vystihla Williamsová průběh utkání, ve kterém udělala 25 nevynucených chyb a Halepová jen tři.

Williamsové znovu unikla šance vyrovnat rekordních 24 grandslamových vavřínů Australanky Margaret Courtová. Po narození dcery Olympie v září 2017 prohrála i třetí grandslamové finále.

V 37 letech a 290 dnech se Serena Willimasová nicméně stala nejstarší finalistkou grandslamové dvouhry žen a překonala tak Martinu Navrátilovou. Česká rodačka v roce 1994 prohrála finále Wimbledonu v 37 letech a 258 dnech.

Mladší z tenisových sester Williamsových Serena už postupem do finále překonala hranici 90 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun) vydělaných na odměnách. Američanka je přitom jedinou tenistkou, která se dostala přes 50 milionů.

Autoři:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...