Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bouzková je ve čtvrtfinále Wimbledonu, Garciaovou přehrála ve dvou setech

Sport

  13:41aktualizováno  23:44
Tenisový grandslam Wimbledon pokračuje osmifinálovými zápasy. A hned ten první přinesl českým fanouškům velkou radost. Marie Bouzková, poslední reprezentantka na turnaji, porazila Francouzku Caroline Garciaovou 7:5, 6:2.

V minulosti Bouzková došla na grandslamových turnajích nejdále do druhého kola, letos v All England Clubu ale září.

Na cestě ji nezastavila ani Francouzka Garciaová a ve čtvrtfinále se může těšit na Tunisanku Ons Džabúrovou, světovou dvojku a přemožitelku Belgičanky Elise Mertensové 7:6 (11:9), 6:4.

„Ani nevím, co mám říct. Nechápu, jak jsem se sem dostala a jak jsem odehrála tento zápas,“ smála se třiadvacetiletá Češka na kurtu. „Je to sen.“

Bouzková předvedla další precizní a bojovný výkon. Skvěle se pohybovala, bránila se hře soupeřky a čekala na šance k útoku.

A ty přicházely.

Hned zkraje prvního setu sokyni brejkla, posléze sice o výhodu přišla, jenže za stavu 5:5 znovu odskočila. A když si při svém podání vypracovala dva setboly, po forhendu do autu od Francouzky se mohla radovat. 7:5.

Ani Garciaová nehrála špatně. Prezentovala se aktivně, tlačila se dopředu, jenže na každý její vítězný úder připadla jedna nevynucená chyba.

To u Bouzkové počet přesných úderů převyšoval počet minel (13 ku 4) a některé výměny z její strany se jistě budou objevovat v nejednom sestřihu letošního ročníku turnaje.

Třeba jako ta zkraje druhého setu. Garciaová na Češku tlačila, zdálo se, že už má míček vyhraný, ovšem Bouzková všechno doběhla. V tísni pak zahrála neskutečný bekhendový prohoz, který poslala nechytatelně do růžku.

Paráda!

Bouzková mohla prolomit servis sokyně už v prvním gamu druhého dějství. Tentokrát brejkboly ještě nevyužila, ovšem při dalších – za stavu 2:2 – se už nemýlila.

Marie Bouzková během osmifinále Wimbledonu.

Třiadvacetiletá Češka dál pokračovala v dobrém výkonu. Koncovku druhé sady už přetavila v jasnou záležitost a po dalším brejku triumfovala 6:2.

Nastoupí Djokovič či Džabúrová

Nenasazené německé tenistky Jule Niemeierová a Tatjana Mariaová jsou po Marii Bouzkové dalšími nečekanými čtvrtfinalistkami Wimbledonu. O vylepšení svých maxim na grandslamech se utkají na trávě v Londýně spolu.

Mariaová, 103. hráčka žebříčku, prožívá životní turnaj ve 34 letech a jako matka dvou dcer. V osmifinále odvrátila Jeleně Ostapenkové dva mečboly ve druhém setu a šampionku Roland Garros z roku 2017 porazila 5:7, 7:5 a 7:5.

Zatímco Mariaová hraje v All England Clubu už 35. grandslam, dvaadvacetiletá Niemeierová teprve druhý po letošním antukovém Roland Garros. Na centrálním dvorci po hodině a čtvrt porazila domácí tenistku Heather Watsonovou 6:2 a 6:4.

„Mrzí mě, že jsem vyřadila Britku. Ale jsem na sebe nesmírně hrdá,“ radovala se po nečekaném postupu Niemeierová, jíž patří ve světovém žebříčku 97. příčka.

Souboj mladíků a vítězů posledních dvou Turnajů mistrů pro hráče do 21 let zvládl lépe Jannik Sinner. Dvacetiletý Ital přehrál o rok mladšího Španěla Carlose Alcaraze 6:1, 6:4, 6:7 a 6:3.

Ital Jannik Sinner během osmifinále Wimbledonu.

Ve čtvrtfinále narazí na šestinásobného šampiona Novaka Djokoviče, který přemohl Nizozemce Tima van Rijthovena 6:2, 4:6, 6:1 a 6:2.

Dalším čtvrtfinalistou je po nejdelším zápase letošního Wimbledonu David Goffin, jenž až po čtyřech hodinách a 36 minutách zdolal Francese Tiafoea 7:5 v pátém setu.

Domácí naděje dál drží devátý nasazený Cameron Norrie. S Američanem Tommym Paulem si poradil ve třech setech a těší se na první grandslamové čtvrtfinále.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...