Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Srdnatý výkon Macháčovi na Norrieho nestačil. Ostatní české duely odložil déšť

Český tenista Tomáš Macháč během prvního kola Wimbledonu. foto: Reuters

Hned osm českých zástupců mělo zasáhnout do druhého hracího dne tenisového Wimbledonu, jenže šedá mračna nad Londýnem už po poledni naznačila, že úterní program na venkovních kurtech značně omezí déšť. Do akce šel jen Tomáš Macháč, který na zastřešeném kurtu číslo 1 marně vzdoroval domácímu Cameronu Norriemu a prohrál 3:6, 6:4, 1:6, 4:6.
  19:12aktualizováno  20:47

Ani přes bojovný výkon si nepřipsal dvaadvacetiletý Macháč třetí grandslamovou výhru v kariéře. Premiérové utkání na Wimbledonu prohrál 3:6, 6:4, 1:6, 4:6 s domácí jedničkou Norriem, který zdárně vykročil za obhajobou loňského semifinále.

Norrie vs. Macháč

Podrobná reportáž.

Český tenista po úspěšné kvalifikaci vyfasoval na začátek náročného soupeře. Brit sice letos nepodává přesvědčivé výkony, před domácím publikem ovšem nechtěl zaváhat hned v prvním kole. Větší prostor na drama nechal mladíkovi z Berouna jen ve druhé sadě.

Přesto Macháč sehrál povedený mač. Mrzet ho musely především výpadky, kterým se nevyvaroval ani v jednom dějství. Nejméně škod si způsobil ve zmiňovaném úspěšném druhém setu, kdy sice přišel o vedení 3:1 a výhodu brejku, avšak v dalších dvou gamech se do klíčového náskoku opět vrátil a vedl 5:3. Na ukončení sady potřeboval nakonec čtyři setboly, ale výhru 6:4 si sebevědomým výkonem rozhodně zasloužil.

Jenže nevyrovnanost nedokázal maskovat po celý zápas. Na úvod vypadl z rytmu mezi čtvrtou a sedmou hrou, kdy neuhrál ani výměnu a dostal se do ztráty 2:4. První sadu nakonec prohrál 3:6. Navíc soupeři jasně ukázal, že běhavý tenis mu nesedí. Velké problémy měl Macháč i s prvním podáním Norrieho, proti němuž uhrál jen jediný fiftýn.

Tomáš Macháč během prvního kola Wimbledonu.

Jako zbraň chtěl využívat výpravy k síti, ale i zde jeho úspěšnost kolísala. Ve třetím dějství pak nepovedeným úvodem, který znamenal manko 0:3, dostal Brita na koně. Uhrál jedinou hru a padl 1:6.

Wimbledon 2023

Příloha iDNES.cz

Poté zamířil do útrob stadionu, kde si nechal ošetřit palec. Norriemu delší pauza neprospěla a ztratil úvodní dva gamy čtvrtého setu. Český tenista navíc několikrát rozbouřil britské publikum. Největších ovací se dočkal, když se akrobatickým způsobem ubránil u sítě.

Macháč i přes ztracené vedení 2:0 pokračoval v srdnatém boji, předvedl několik lahůdkových úderů, vedl 3:2 a 4:3, ale pátou sadu si nevynutil, když prohrál 4:6.

Déšť v Londýně zničil program

Organizátoři utkání odkládali ve čtyřech vlnách. Jako první přišel z Čechů na řadu Jiří Lehečka krátce před 16. hodinou, o 50 minut později už i Barbora Krejčíková, Karolína Muchová a Linda Nosková věděly, že v úterý své duely prvního kola neodehrají.

V 18 hodin byly odsunuty i zápasy Petry Kvitové, Karolíny Plíškové a Jiřího Veselého. Už je jasné, že všechny mače Čechů a dalších 41 klání se rozehraje až ve středu, kdy diváci konečně uvidí například Řekyni Sakkariovou, Rusa Medveděva, Němce Zvereva či Američana Tiafoea.

Dohrát se ještě musí 21 zápasů, které začaly během pondělí a úterý, figurují v nich například Dán Rune, Řek Tsitsipas a Američan Fritz.

Jen lehce přes hodinu mohli diváci sledovat na travnatých dvorcích tenisty, poté kurty zakryla plachta.

Hvězdy pod zataženou střechou

Cestu za obhajobou titulu úspěšně započala Kazaška Rybakinová. Po protrápené první sadě povolila Američance Rogersové pouhé tři gamy a radovala se z vítězství 4:6, 6:1 a 6:2. V zápase před zraky legendárního Švýcara Federera nasázela dvanáct es a zahrála 31 vítězných míčů.

Do dalšího kola se probila také druhá loňská finalistka Tunisanka Džábirová, která přehrála dvakrát 6:3 Polku Frechovou, ta za 78 minut zahrála pouze čtyři vítězné míče.

Obhájkyně titulu Jelena Rybakinová servíruje během prvního kola Wimbledonu.

Španělský tenista Carlos Alcaraz během prvního kola Wimbledonu.

První zápas už má za sebou i nasazená jednička Španěl Alcaraz, který se příliš nerozpakoval a za hodinu a 55 minut smetl 6:0, 6:2 a 7:5 šestatřicetiletého Francouze Chardyho. Naprostou dominanci potvrdil deseti esy a 38 vítěznými míči, kterými pohodlně vykryl 14 nevynucených chyb.

Dvojnásobný vítěz turnaje Brit Murray deklasoval 6:3, 6:0 a 6:1 krajana Penistona. Zvítězila také Běloruska Sabalenková, která na Wimbledonu kromě druhého grandslamového titulu usiluje o post světové jedničky. Na úvod porazila 6:3, 6:1 Maďarku Udvardyovou.

Všechny odehrané zápasy se konaly na centrálním dvorci a na kurtu číslo 1, které mají zatahovací střechu.

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 44,7 milionu liber

Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Norrie (12-Brit.) - Macháč (ČR) 6:3, 4:6, 6:1, 6:4
Alcaraz (1-Šp.) - Chardy (Fr.) 6:0, 6:2, 7:5
Murray (Brit.) - Peniston (Brit.) 6:3, 6:0, 6:1
Halys (Fr.) - Evans (27-Brit.) 6:2, 6:3, 6:7 (5:7), 6:4
Etcheverry (29-Arg.) - Zapata (Šp.) 6:7 (5:7), 5:7, 6:3, 6:4, 7:5

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:

Rybakinová (3-Kaz.) - Rogersová (USA) 4:6, 6:1, 6:2
Džábirová (6-Tun.) - Frechová (Pol.) 6:3, 6:3
Sabalenková (2-Běl.) - Udvardyová (Maď.) 6:3, 6:1

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!