Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Úspěšný start Wimbledonu. Slaví Bouzková, Vondroušová, Siniaková i Strýcová

Kateřina Siniaková servíruje v prvním kole Wimbledonu. foto: AP

Úvodní den tenisového Wimbledonu přinesl déšť i čtyři české postupy do druhého kola. Z šestice zástupkyň uspěly Marie Bouzková, navrátilkyně Barbora Strýcová, Markéta Vondroušová i Kateřina Siniaková, kterou během duelu trápilo bolavé tříslo. S turnajem se naopak loučí Tereza Martincová i Linda Fruhvirtová, jež musela skrečovat.
  12:00aktualizováno  22:00

Na povedenou generálku v Bad Homburgu Siniaková úspěšně navázala, když v prvním kole Wimbledonu udolala 6:3, 7:5 nasazenou Číňanku Čchin-wen Čeng a v dalším utkání vyzve Ukrajinku Curenkovou.

Čchin-wen Čeng vs. Siniaková

Podrobná reportáž.

Česká hráčka v úvodní sadě těžila z úspěšného prvního servisu i devíti vítězných míčů. Jediný slabší okamžik si vybrala ve třetí hře, kdy na servisu neuhrála ani fiftýn. Ztrátu 1:2 okamžitě dotáhla, uspěla na podání a vzápětí soupeřku ještě jednou brejkla.

Po sedmé hře se nechala ošetřit, ale větší pohybové omezení na sobě nedala znát. První setbol za stavu 5:2 ještě nevyužila, avšak v následujícím gamu se už nemýlila a vyhrála 6:3. I po skončeném dějství využila prostor pro přivolání fyzioterapeutky a ošetření levého třísla.

Kateřina Siniaková si nechává ošetřovat tříslo během prvního kola Wimbledonu.

Vstup do druhé sady zvládla lépe Číňanka, když si vypracovala náskok 2:0. Poté si hráčky vzaly vzájemně třikrát podání, s postupujícím časem je totiž víc a víc trápil silný vítr. Po divoké pasáži Siniaková srovnala na 3:3.

Následovala vyrovnaná část duelu, v níž se sice Češka dostala díky precizní defenzivě do vedení 5:4, k mečbolu se ale neprobojovala. Další příležitost dostala za stavu 6:5, šance na zakončení zápasu si vytvořila hned tři, když druhou proměnila, mohla si vítězoslavně zakřičet a radovat se z výhry 7:5.

Bouzková uspěla proti mladé Švýcarce

Sebevědomý vstup do Wimbledonu s dramatickým koncem předvedla čtyřiadvacetiletá Bouzková. Mladé Švýcarce Waltertové dala šanci až v závěru zápasu a po hodině a 18 minutách se radovala z vítězství 6:1 a 6:4.

Bouzková vs. Waltertová

Podrobná reportáž.

Bouzková začala proti švýcarské kvalifikantce rozvážněji. Úvodní hru na podání doslova vydřela a následně neuhrála ani fiftýn na příjmu. Pak se ovšem rozjela naplno, předváděla jistou hru, a především využila hned první nabídnutý brejkbol na 3:1.

Od tohoto momentu na kurtu naprosto dominovala, soupeřce přenechala pouze dva fiftýny a radovala se z vedení 6:1.

Marie Bouzková servíruje v prvním kole Wimbledonu.

V krasojízdě pokračovala i ve druhé sadě, bleskově si vytvořila náskok 2:0. Ani během takového stavu nezpohodlněla a notně využívala nejistoty soupeřky. Osm nevynucených chyb nasbírala Waltertová v úvodních třech gamech druhého dějství.

Když Bouzková vzápětí vedla už 4:0, možná si myslela, že lepší vykročení za obhajobou loňského čtvrtfinále si přát nemohla. Jenže Švýcarka ještě zabojovala a stáhla ztrátu na 3:5, když postupně zlikvidovala tři mečboly. Češka znervózněla, prohrála i další game a šla podávat.

Než se propracovala k dalšímu mečbolu musela zlikvidovat trojici brejkbolů. Přece jen ukázala pevné nervy a zvítězila 6:4.

Druhá výhra Vondroušové na Wimbledonu

Vondroušová už se chystala na zápas, když program Wimbledonu přerušil déšť. Vzniklé manko chtěla zřejmě dohnat, protože na Američanku Stearnsovou vlétla, po výrazně dramatičtější druhé sadě zvítězila 6:2 a 7:5.

Vondroušová vs. Stearnsová

Podrobná reportáž.

Ohromujícím nástupem si Češka vytvořila za jedenáct minut pohodlný náskok 3:0. S úpornějším odporem soupeřky se potýkala až v páté hře, ve které nedokázala využít čtyři brejkboly.

Kosmetické snížení Stearnsové na 1:4 a posléze na 2:5 přešla Vondroušová s ledovým klidem a první set ovládla 6:2.

O poznání vyrovnanější druhou sadu rozlouskla v páté hře, když chytrým forhendem přinutila Američanku k příliš nízkému úderu. Brejk sice stvrdila až na třetí pokus, ale znovu ukázala, že klíčové momenty má plně pod kontrolou.

Stearnsová ještě zabojovala o zdramatizování zápasu a srovnala na 5:5, Vondroušová však vydolovala zbytky sil a napínavou koncovku urvala na svou stranu.

Česká tenistka Markéta Vondroušová hraje forhend v prvním kole Wimbledonu.

Nakonec se radovala z vítězství 7:5 a vylepšila si tak bilanci na travnatém grandslamu, kde z předchozích čtyř účastí vytřískala jediný postup do druhého kola. V dalším zápase vyzve Rusku Kuděrmětovovou, která udolala 7:6 (7:4), 6:4 Estonku Kanepiovou.

Povedený londýnský návrat Strýcové

Vítězka wimbledonské čtyřhry z roku 2019 Strýcová se vrací na travnatý grandslam po mateřské pauze během rozlučkového turné. Do hlavní soutěže se dostala díky takzvanému chráněnému žebříčku a speciální příležitost nepromarnila, když na úvod přehrála 6:1 a 7:5 Belgičanku Zanevskou.

Strýcová vs. Zanevská

Podrobná reportáž.

„Po utkání se mi draly do očí slzy. Nevěděla jsem, co mám dělat. Bylo to hrozně emotivní,“ řekla novinářům Strýcová. „Pak už jsem to nevydržela a pod ručníkem jsem začala brečet. Nebylo to navenek úplné wow! Ale uvnitř to bylo absolutní wow,“ doplnila.

Česká tenistka do zápasu vlétla stejně jako do prvního letošního střetnutí s Belgičankou na antuce v Římě. Po jedenácti minutách vedla 3:0 poté, co si dvakrát zkušeně pohlídala podání a s pomocí dvojchyby soupeřky proměnila úvodní brejkbol.

Devětadvacetiletá Zanevská se nezmátořila, na kurtu výrazně zaostávala, trápila se na servisu a jistě nepůsobila ani ve výměnách, které většinou neměly dlouhého trvání. Strýcová tak ztratila v úvodní sadě pouhý game, zvítězila 6:1 a dílčí úspěch oslavila klidným zapumpováním levačkou.

Wimbledon 2023

Příloha iDNES.cz

Druhé dějství už zastihlo Belgičanku v lepším rozpoložení. Češka navíc v páté hře za stavu 2:2 nepříjemně uklouzla, na chvíli vypadla z rytmu a rychle zaostávala už 2:5. Po sedmé hře si raději vyžádala ošetření.

Po něm se vrátila zpátky do tempa, kterým dirigovala první sadu. Odvrátila setbol soupeřky, v deváté hře potřetí v zápase proměnila brejkbol a krátce poté srovnala na 5:5.

Barbora Strýcová oslavuje vítězný fiftýn v prvním kole Wimbledonu.

Strýcová nutila opařenou soupeřku k chybám, vedení 6:5 získala díky důrazné hře a na konečných 7:5 pohodlně doservírovala. Po hodině a 23 minutách pak zamířila se širokým úsměvem k síti pro gratulaci. Ve druhém kole vyzve Polku Linetteovou, která udolala Švýcarku Teichmannovou 6:3 a 6:2.

Smolný debut Lindy Fruhvirtové

Debut v hlavní fázi londýnského grandslamu měl daleko od představ Lindy Fruhvirtové. Nadějná Češka si nejdříve mohla vyčítat zpackaný konec první sady, v tiebreaku druhého dějství si pak při dobíhání krátkého míčku nepříjemně poranila koleno. Ačkoliv s Chorvatkou Martičovou ještě zabojovala ve třetí sadě, duel nakonec za stavu 5:7, 7:6 (7:5) a 1:4 skrečovala.

Linda Fruhvirtová vs. Martičová

Podrobná reportáž.

Ve zkrácené hře druhého setu za stavu 6:5 pro Češku všem okolo kurtu číslo 16 pořádně zatrnulo. Fruhvirtová se za doprovodu hlasitého výkřiku skácela k zemi, během sprintu za kraťasem si totiž prohnula koleno. Rozhodčí i sokyně Martičová okamžitě přispěchali plačící naději zkontrolovat.

Po ošetření se Fruhvirtová ještě rozhodla pokračovat, skvělým servisem si zajistila srovnání zápasu. V rozhodující sadě ovšem s obvázaným kolenem na soupeřku nestačila a rozhodla se pro předčasné ukončení zápasu.

Až zranění ji nakonec zastavilo od možného útoku na výhru. Martičová totiž rozhodně nepůsobila nejistějším dojmem, zpočátku klání měla prachbídné první podání, k tomu v úvodních sedmi gamech nasekala jedenáct nevynucených chyb, které kompenzovala jen devíti vítěznými míči.

Avšak do brejkových situací pustila českou naději jen v šesté hře, z nepříjemností se navíc díky trojici zdárných fiftýnů vymanila.

Linda Fruhvirtová během debutu v hlavní soutěži Wimbledonu.

Brejkbol Fruhvirtová neproměnila ani v osmé hře a vzápětí byla potrestána, když ji Chorvatka připravila o podání nechytatelným forhendem. Češka si nachystala bleskovou odpověď a čistou hrou srovnala na 5:5. Jenže Martičová se lacinou ztrátou servisu vyhecovala, jasně získala následující dva gamy, vyhrála 7:5 a zasadila sokyni nepříjemnou ránu.

Fruhvirtová se po skončení setu odebrala do šatny, z níž se vrátila s menším zpožděním, a vykoledovala si i přes diskusi s rozhodčím napomenutí. Do druhé sady tak nevstoupila nejklidněji a okamžitě musela likvidovat trojici brejkbolů.

Následující vyrovnanou pasáž utkání mohla zlomit v devátém gamu za stavu 5:3, jenže brejk nepotvrdila a o druhé dějství musela zabojovat ve zkrácené hře. V tiebreaku druhé sady Češka dlouho držela krok se zkušenější soupeřkou, jenže pak se nepříjemně zranila.

Slibný začátek Martincové nestačil

Ani na wimbledonské trávě Martincová neprolomila letošní nevýrazné výkony, přestože byla před utkáním s vyhlášenou antukářkou Podoroskou z Argentiny favoritkou, prohrála v napínavém duelu 6:3, 6:7 (5:7) a 4:6.

Podoroská vs. Martincová

Podrobná reportáž.

Češka tak nenavázala na předloňské střetnutí s Argentinkou ze druhého kola, v All England Clubu tehdy slavila výhru ve dvou setech i premiérový postup do třetího kola grandslamu.

Že ji tentokrát nečeká jednoduchý zápas, poznala Martincová hned na úvod, když záhy prohrávala 0:2. Ze zpackaného začátku se rychle oklepala, když smazala nevýhodu brejku, a dokonce otočila na 3:2. Dalším uzmutým podáním se dostala do rozhodujícího trháku 5:3. Setbol si vypracovala precizním forhendovým prohozem a proměnila ho přímým bodem z podání.

Tereza Martincová útočí forhendem v prvním kole Wimbledonu.

Na výhru 6:3 Martincová navázala ve druhém dějství skvělým výkonem na servisu, zato na příjmu se příliš nedostávala do hry. Sada tak dospěla až do tiebreaku, v němž česká tenistka rychle ztrácela, a ačkoliv smazala dva setboly, prohrála 5:7.

V rozhodující sadě pak přišla o jistotu na podání, z první trojice gamů na servisu uhájila jediný a ztrácela 2:3. V dalším průběhu se marně snažila aspoň o vybojování brejkbolu, narážela však na rostoucí sebevědomí sokyně, která i přes 42 nevynucených chyb nakonec dotáhla zápas do vítězného konce.

Martincová padla v závěrečné sadě 4:6 a na grandslamech skončila v 1. kole pošesté za sebou.

Výhra Djokoviče i Šwiatekové

Vítěz rekordních 23 grandslamových titulů a obhájce titulu Srb Djokovič vykročil za dalším wimbledonským titulem výhrou 6:3, 6:3 a 7:6 nad argentinským tenistou Cachínem.

„Ve třetí sadě podával velmi dobře, byl přesný a měl jsem hodně práce ho zlomit. Ale od začátku tiebreaku se mi podařilo získat převahu,“ řekl šestatřicetiletý Djokovič. Jeho dalším soupeřem bude Australan Thompson.

Srbský tenista Novak Djokovič v prvním kole Wimbledonu.

Polská tenistka a světová jednička Iga Šwiateková se raduje v prvním kole Wimbledonu.

Světová jednička Polka Šwiateková na úvod smetla 6:1 a 6:3 Číňanku Ču Lin, v zápase se blýskla 21 vítěznými míči a vyhrála osmé grandslamové utkání v řadě.

Šwiateková má na trávě v All England Clubu nejhorší výsledky ze všech grandslamů, nikdy se zatím nedostala přes wimbledonské osmifinále. Navíc jí přípravu zkomplikovaly horečky a střevní potíže. V minulém týdnu v Bad Homburgu proto odstoupila z turnaje před semifinálovým zápasem.

Už svůj čtyřiadvacátý Wimbledon rozehrála Venus Williamsová. Ve 43 letech pětinásobná šampionka čelila Ukrajince Svitolinové, ale v úvodu si podvrtla zabandážované koleno a turnaj pro americkou veteránku skončil porážkou 4:6 a 3:6. Končí také sedmá nasazená Američanka Gauffová, která nestačila 4:6, 6:4 a 2:6 na krajanku Keninovou.

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 44,7 milionu liber

Muži
Dvouhra - 1. kolo:

Rubljov (7-Rus.) - Purcell (Austr.) 6:3, 7:5, 6:4
Musetti (14-It.) - Varillas (Peru) 6:3, 6:1, 7:5
Djokovič (2-Srb.) - Cachín (Arg.) 6:3, 6:3, 7:6 (7:4)
Hurkacz (17-Pol.) - Ramos (Šp.) 6:1, 6:4, 6:4
Karacev (Rus.) - Van Assche (Fr.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:2, 6:4
Barrios (Chile) - Báez (Arg.) 7:6 (9:7), 3:6, 6:3, 7:6 (7:2)
Thompson (Austr.) - Nakashima (USA) 2:6, 2:6, 6:4, 7:6 (7:4), 6:3
Marterer (Něm.) - Gojo (Chorv.) 7:5, 6:7 (8:10), 6:3, 6:4
Goffin (Belg.) - Marozsán (Maď.) 6:2, 5:7, 6:2, 6:0
Ruud (4-Nor.) - Lokoli (Fr.) 6:1, 5:7, 6:4, 6:3
Broady (Brit.) - Lestienne (Fr.) 6:1, 6:3, 7:5
Wolf (USA) - Couacaud (Fr.) 7:5, 6:3, 7:6 (7:4)
Moutet - Gasquet (oba Fr.) 6:3, 7:5, 7:5
Munar (Šp.) - Isner (USA) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4
Mmoh (USA) - Auger-Aliassime (11-Kan.) 7:6 (7:4), 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), 6:4
Galán (Kol.) - Nišioka (24-Jap.) 6:4, 6:3, 6:3
M. Ymer (Švéd.) - Molčan (SR) 6:3, 6:3, 6:4
Otte - Koepfer (oba Něm.) 7:5, 6:3, 7:6 (11:9)
Choinski (Brit.) - Lajovič (Srb.) 5:7, 7:6 (7:4), 6:2, 6:2
Schwartzman (Arg.) - Kecmanovič (Srb.) 6:0, 6:3, 6:4
Bublik (23-Kaz.) - McDonald (USA) 6:7 (3:7), 6:4, 6:4, 6:4
Vukic (Austr.) - Altmaier (Něm.) 6:3, 7:6 (7:1), 3:6, 7:5
Wawrinka (Švýc.) - Ruusuvuori (Fin.) 7:5, 7:5, 6:4
Sinner (8-It.) - J.M. Cerúndolo (Arg.) 6:2, 6:2, 6:2

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Strýcová (ČR) - Zanevská (Belg.) 6:1, 7:5
Vondroušová (ČR) - Stearnsová (USA) 6:2, 7:5
Siniaková (ČR) - Čeng Čchin-wen (24-Čína) 6:3, 7:5
Bouzková (32-ČR) - Waltertová (Švýc.) 6:1, 6:4
Martičová (30-Chorv.) - L. Fruhvirtová (ČR) 7:5, 6:7 (5:7), 4:1 skreč
Podoroská (Arg.) - Martincová (ČR) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4
Šwiateková (1-Pol.) - Ču Lin (Čína) 6:1, 6:3
Parksová (USA) - Friedsamová (Něm.) 6:4, 6:3
V. Kuděrmětovová (Rus.) - Kanepiová (Est.) 7:6 (7:4), 6:4
Pegulaová (4-USA) - Davisová (USA) 6:2, 6:7 (8:10), 6:3
Bogdanová (Rum.) - Samsonovová (15-Rus.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:4)
Azarenková (19-Běl.) - Jüe Jüan (Čína) 6:4, 5:7, 6:4
Parryová (Fr.) - Dartová (Brit.) 6:7 (4:7), 6:0, 6:4
Bucsaová (Šp.) - Rachimovová (Rus.) 6:3, 4:6, 7:6 (11:9)
Garciaová (5-Fr.) - Volynetsová (USA) 6:4, 6:3
Linetteová (23-Pol.) - Teichmannová (Švýc.) 6:3, 6:2
Curenková (Ukr.) - Liuová (USA) 6:3, 3:6, 6:4
Kasatkinová (11-Rus.) - Dolehideová (USA) 6:1, 6:4
Fernandezová (Kan.) - Baindlová (Ukr.) 6:4, 4:6, 6:4
Burrageová (Brit.) - McNallyová (USA) 6:1, 6:3
Wang Sin-jü (Čína) - Hunterová (Austr.) 6:3, 6:1
Sorribesová (Šp.) - Trevisanová (It.) 6:3, 6:1
Bencicová (14-Švýc.) - Swanová (Brit.) 7:5, 6:2
Mertensová (28-Belg.) - Hrunčáková (SR) 7:6 (7:2), 6:2
Svitolinová (Ukr.) - V. Williamsová (USA) 6:4, 6:3
Keninová (USA) - Gauffová (7-USA) 6:4, 4:6, 6:2
Masárová (Šp.) - Šarífová (31-Eg.) 7:5, 3:6, 7:6 (10:6)

Autoři: ,