Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kvitová v osmifinále Wimbledonu vyhořela, Lehečka kvůli zranění skrečoval

Sport

  16:00aktualizováno  22:25
Pondělní osmifinálové zápasy tenisového Wimbledonu dopadly pro české zástupce nejhorším možným způsobem. Mladík Jiří Lehečka ve složitém utkání proti světové trojce doplatil na nevynucené chyby a zdravotní nekomfort, proti Rusovi Daniilu Medveděvovi po druhém prohraném setu zápas se skóre 4:6, 2:6 vzdal. Petra Kvitová zase podlehla Tunisance Uns Džábirové jednoznačně 0:6, 3:6.

„Petru hodně respektuju za to, co udělala pro ženský tenis, že jsem ji teď porazila, je pro mě opravdu velký úspěch,“ radovala se Džábirová v rozhovoru na kurtu. Dvojnásobnou wimbledonskou šampionku za hodinu smetla jasným poměrem 6:0, 6:3.

Džábirová vs. Kvitová

Podrobná reportáž

Kvitová si na úvod zápasu vyzkoušela oba krajní způsoby podání, nejprve zahrála eso, potom se zbrzdila dvojchybou. A v nerozvážnosti pokračovala i dál. Dvakrát vyhodila míček za základní lajnu a zkraje duelu přišla o servis.

Že Tunisanka bude těžká soupeřka, bylo hned zřetelné. S přehledem vyhrála vlastní podání a vybojovala další brejkbol, který proměnila stylovým křižným bekhendem nízko nad zemí z levé strany. Kvitová na míček jen uznale koukala.

Neuběhlo ani dvacet minut a Džábirová už vedla 5:0. Vedla si parádně. Kvitovou trápila povedenými křižnými údery, navíc se vezla na vlně chyb, které českou hráčku charakterizovaly celou dobu utkání. Kvitová si po další ztrátě podání, při kterém neuhrála ani fiftýn, jen s nechápavým výrazem sundala čelenku.

Stoupla si proti podávající Tunisance a konečně v zápase ucítila kapku naděje. Rychle ale vystřízlivěla, když ztratila vedení 30:0 a čelila prvnímu setbolu. Džábirová ho sice zahodila dvojchybou, druhou šanci už nepromarnila a přímým bodem na téčko nadělila Kvitové neoblíbeného kanára.

„Když jsem vyhrála první set, řekla jsem si, že zápas začíná znovu, protože s Petrou nikdy nevíte, můžete první set 6:0 vyhrát, ale druhý 0:6 prohrát,“ popisovala Džábirová, jaké pocity mezi dvěma dějstvími měla.

Po pauze se mohla česká tenistka radovat z prvního uhraného gamu. Místo toho, aby se zápas snažila otočit ve svůj prospěch, ovšem znovu přišel propad. Džábirová podržela vlastní servis a smlsla si i na brejkové šanci, kterou Kvitová odevzdala čtvrtou dvojchybou.

Když už se Češka posunula na síť a poprvé trefila bekhend z voleje na půlku soupeřky, čímž v pátém gamu zvýšila na 40:30, další vítězné fiftýny nepřidala. Tunisanka změnila tempo hry, překvapila Češku forhendem po lajně a další brejk uzmula povedeným křižným úderem.

Uns Džábirová v osmifinálovém zápase nad Petrou Kvitovou výrazně dominovala.

Kvitová rázem prohrávala už 1:4 a utkání směřovalo k jasnému debaklu. První šanci, při které i ona okusila brejkbolovou pozici, Džábirová přímým bodem z podání zlikvidovala, při druhé však Kvitová uspěla. Vyhrála i vlastní servis, jenže stále čelila nevýhodě jednoho ztraceného podání.

Tunisanka rychle zvýšila už na 5:3 a při dalším gamu si vytvořila rovnou tři mečboly. Vítězným forhendem po pravé lajně proměnila hned první z nich a zařídila si poslední místo v ženském čtvrtfinále, kde vyzve Kazašku Jelenu Rybakinovou.

Lehečku zastavilo zranění

„Nevěděl jsem, že je jeho zranění tak vážné, dokud zápas neskrečoval,“ prozradil v rozhovoru na kurtu ruský tenista na účet Lehečky. „I přesto dokázal tvrdými a dobře mířenými údery klást odpor. Je škoda, že musel skončit, hráli jsme velmi kvalitní tenis.“ Už v závěru úvodní sady si český hráč na bolest stěžoval, v pauze se nechal ošetřovat kvůli bolesti v pravém nártu a chodidle.

Medveděv vs. Lehečka

Podrobná reportáž

„Byla docela velká, ale snažil jsem se s ní nějak poprat. Pořád jsme se snažili zjistit, o co přesně jde. Včera jsem měl nohu nateklou. Zkusil jsem trénovat, ale po dvaceti minutách jsem musel skončit, takže ani příprava neproběhla podle mých představ,“ přiznal po zápase.

S londýnským Wimbledonem se tak rozloučil těsně před branami čtvrtfinále.

Do zápasu se Lehečka pustil velmi odvážně, chtěl spoléhat na jakostní servis. Doplatil však na minimum přesnosti a trpělivosti, tudíž o podání hned na začátku přišel. Na returnu se projevovala jeho kvalita, složité údery Medveděva slušně krotil, opět však ztroskotal na zbrklých ranách, které končily v síti.

Najednou jako by se uklidnil a přitvrdil. Chytrou hrou i razantními údery soupeře přehrál a čistým gamem zmenšil ztrátu na 1:2. Medveděva v úvodu utkání trápilo nepřesné první podání, čtvrtou hru dokonce zahájil dvojchybou. Lehečka místo aby využil mezer, tropil nevynucené chyby, jak na svém, tak soupeřově servisu.

Za celý zápas natropil 33 nevynucených chyb, Medveděv pouhých dvanáct.

Lehečkovy míče, které měly v klidu končit v kurtu, létaly buď za něj, nebo se zachytily o síť. Ve čtvrtém gamu nabídl český tenista Medveděvovi dva brejkboly, které kdyby využil, odskočil by na alarmující skóre 1:4. Lehečka však vytasil svoje umění, hrozbu zlikvidoval a v klíčové chvíli stylovým bekhendem do protipohybu připsal za své jméno dvojku.

Medveděv mu pomohl další dvojchybou, Lehečka lítal po kurtu a bezchybně srážel kvalitní rány světové trojky. 30:0 na soupeřově podání. Rus se ale sebral, předvedl dvě esa a brejkbolovou pozici českému hráči nenabídl. Lehečka se nevzdal, fantasticky uzmul vlastní servis na 3:4 a agresivně jel dál.

Jiří Lehečka se nechal po prohraném prvním setu v osmifinále Wimbledonu ošetřit.

Aby vývoj úvodní sady otočil, musel získat ztracené první podání zpět. I když se snažil sebevíc, důležitý úkol nesplnil. Medveděv navíc za stavu 5:4 a 40:0 vykouzlil parádní eso, díky kterému set dokonal. Lehečka v posledním gamu výrazně strádal, v pauze mezi sety se nechal ošetřovat.

Do druhé sady však ještě naskočil aktivně. Trocha tenisového štěstí a Medveděvovy neobvyklé chyby anulovaly jeho zbrklost a první podání, na rozdíl od úvodního setu, získal.

Další vlastní servis už se mu udržet nepovedlo. Na vině byly především zbytečné chyby, kterými podání Medveděvovi doslova odevzdal, a opět se pasoval do nepříjemné pozice. Po kiksu seděl zamračeně na lavičce a hluboce rozmýšlel o dalším průběhu utkání. Jenže ho pozitivně neovlivnil. Na returnu nezvládl ani jeden fiftýn a kazil i nadále.

Wimbledon 2023

Příloha iDNES.cz

V pauze zapříčiněné vyhrocenou situací v hledišti, kdy zřejmě jeden z diváků zkolaboval, se Lehečka soustředil na vlastní hlavu. A potom s raketou i přes viditelný nekomfort bojoval.

Na ošetřovanou nohu nemohl došlápnout, výrazně si tak komplikoval počínání na kurtu.

Přesto odvrátil čtyři brejkboly a snížil na 2:3. Víc už předvést nedokázal. Ať se snažil sebevíc, bolest byla tak velká, že dělal vše proto, aby pohyb na noze omezil. Míče létaly a body na kontě ruského tenisty přibývaly.

Už žádný game nepřipadl ve prospěch Lehečky.

6:4, 6:2 pro Medveděva, zářilo na tabuli v rohu kurtu číslo jedna.

A český tenista utkání ukončil.

Rus Daniil Medveděv v osmifinále Wimbledonu.

Kvůli zdravotní potíži zápas skrečoval, za velkého potlesku se rozloučil s diváky a odešel do útrob stadionu.

Medveděv tak mohl slavit premiérové čtvrtfinále travnatého Wimbledonu. „Nikdy jsem tady nebyl tak úspěšný, ale nikdy jsem neprohrál na kurtu číslo jedna. Čtvrtfinále budu hrát na centrálním, radši bych hrál tady,“ vtipkoval s úsměvem. „Ale těším se moc, jsem velmi šťastný.“

Rybakinová postupuje, Tsitsipas končí

Obhájkyně titulu Jelena Rybakinová se na postup do čtvrtfinále příliš nenadřela. Brazilka Beatriz Haddadová Maiaová po pěti gamech zápas kvůli zranění vzdala. Třetí nasazená Kazaška vedla 4:1, v dalším kole narazí na Tunisanku Džábirovou, přemožitelku dvojnásobné šampionky Kvitové.

Ve čtvrtfinále je i Američanka Madison Keysová, jež ukončila cestu šestnáctileté kvalifikantky Mirry Andrejevové. Ačkoli byla tři míčky od vyřazení, po velkém obratu porazila Rusku 3:6, 7:6 a 6:2.

Američanka Madison Keysová slaví výhru v osmifinále Wimbledonu.

Pětadvacátá nasazená Keysová si na londýnském grandslamu vyrovnala nejlepší tamní výsledek, mezi osmičkou byla i v roce 2015. Na trávě sérii letošní neporazitelnosti prodloužila na devět zápasů. Její příští soupeřkou bude nasazená dvojka Aryna Sabalenková z Běloruska, jež porazila ruskou soupeřku Jekatěrinu Alexandrovovou 6:4, 6:0. V Londýně dosud vítězka Australian Open a semifinalistka Roland Garros ztratila jediný set.

V dohrávce nedělního utkání zvítězil Novak Djokovič nad Polákem Hubertem Hurkaczem 7:6, 7:6, 5:7, 6:4, sedminásobný wimbledonský šampion Djokovič šel do dohrávky na centrálním dvorci se dvěma vítěznými tie-breaky v zádech.

V závěru třetí sady pak jako první v zápase ztratil podání, a tím také premiérově set v tomto ročníku. Ve čtvrté sadě ale šestatřicetiletý Srb za stavu 3:3 sebral světové osmnáctce servis a o tři hry později, po celkem třech hodinách a sedmi minutách boje, zápas čistou hrou ukončil. Jeho dalším soupeřem bude sedmý hráč světa Andrej Rubljov z Ruska.

V osmifinále naopak dohrál pátý nasazený Stefanos Tsitsipas. Řeckého tenistu a finalistu Australian Open porazil nenasazený Američan Christopher Eubanks po pětisetové bitvě 3:6, 7:6, 3:6, 6:4, 6:4.

Zatímco čtyřiadvacetiletý řecký favorit na londýnské trávě pouze vyrovnal své maximum z roku 2018, o tři roky starší Eubanks hraje životní turnaj, protože na grandslamu je poprvé dál než ve druhém kole. Ve čtvrtfinále se utká s přemožitelem Lehečky Medveděvem.

Poprvé si čtvrtfinále na londýnské trávě zahraje aktuální světová jednička Carlos Alcaraz ze Španělska, který po obratu vyřadil předloňského finalistu Mattea Berrettiniho z Itálie.

Alcaraz prohrál s Berrettinim první set 3:6, ale další tři stejným poměrem získal. Při třetí účasti ve Wimbledonu si dvacetiletý Španěl vylepšil o jedno kolo loňské maximum. Vítěz US Open příště vyzve stejně starého šestého hráče žebříčku Holgera Runeho z Dánska, jenž přešel přes Bulhara Grigora Dimitrova a po loňském vyřazení v prvním kole wimbledonského debutu navázal na čtvrtfinálovou účast z Roland Garros.

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 44,7 milionu liber

Muži:
Dvouhra - 4. kolo:

Medveděv (3-Rus.) - Lehečka (ČR) 6:4, 6:2, skreč
Djokovič (2-Srb.) - Hurkacz (17-Pol.) 7:6 (8:6), 7:6 (8:6), 5:7, 6:4
Eubanks (USA) - Tsitsipas (5-Řec.) 3:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:4, 6:4
Rune (6-Dán.) - Dimitrov (21-Bulh.) 3:6, 7:6 (8:6), 7:6 (7:4), 6:3
Alcaraz (1-Šp.) - Berrettini (It.) 3:6, 6:3, 6:3, 6:3

Čtyřhra - 2. kolo:
Pavlásek, Behar (ČR/Urug.) - Martin, Mies (8-Fr./Něm.) 7:6 (7:3), 6:1

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:

Keysová (25-USA) - Andrejevová (Rus.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:2
Rybakinová (3-Kaz.) - Haddadová Maiaová (13-Braz.) 4:1 skreč
Sabalenková (2-Běl.) - Alexandrovová (21-Rus.) 6:4, 6:0
Džábirová (6-Tun.) - Kvitová (9-ČR) 6:0, 6:3

Čtyřhra - 2. kolo:
Kolodziejová, Vondroušová (ČR) - Kosťuková, Ruseová (15-Ukr./Rum.) 1:6, 6:1, 6:4
Bouzková
, Sorribesová (ČR/Šp.) - Čchan Chao-čching, Čchan Jüng-žan (12-Tchaj-wan) 6:4, 6:4

3. kolo:
Strýcová, Sie Šu-wej (ČR/Tchaj-wan) - Katóová, Sutjiadiová (13-Jap./Indon.) 7:5, 7:6 (7:4)

Junioři:
Čtyřhra - 1. kolo:

Filip, Vulpitta (ČR/It.) - Jones, Razeghi (Austr./USA) 7:6 (7:3), 6:7 (3:7), 11:9
Melero, Pacheco Méndez (3-Šp./Mex.) - Kalina, Križnik (ČR/Slovin.) 6:7 (5:7), 6:4, 11:9
Brunclík
, Woestendick (ČR/USA) - Boogaard, Forger (NIz.) 1:6, 6:4, 12:10
Barbier Gazeu, Radjenovič (Fr./Srb.) - Mrva, Schwärzler (5-ČR/Rak.) 6:4, 6:3
Budkov Kjaer, Eriksson (Nor./Švéd.) - Hrazdil, Sakamoto (ČR/Jap.) 6:3, 6:4

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:

Bartůňková (ČR) - Oluwadareová (Brit.) 6:2, 6:3
Prestonová (Austr.) - Valentová (10-ČR) 4:6, 6:3, 6:3
Ishiiová (7-Jap.) - Samsonová (ČR) 6:3, 6:2
Kornějevová (1-Rus.) - Valdmannová (ČR) 5:7, 6:3, 7:5