Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vondroušová míří do čtvrtfinále, po fantastickém obratu zdolala Bouzkovou

Dojatá Markéta Vondroušová slaví vítězství v osmifinále Wimbledonu. foto: Reuters

V nedělním programu Wimbledonu si řekly o slovo i dvě české tenistky, ve vzájemném duelu proti sobě nastoupily Markéta Vondroušová a Marie Bouzková. Po třísetové bitvě na kurtu číslo dva slavila premiérové čtvrtfinále Vondroušová, protrápený začátek utkání s krajankou otočila a zvítězila 2:6, 6:4, 6:3. Oddechla si rovněž světová jednička Iga Šwiateková, kterou nezlomil ztracený první set a Švýcarku Belindu Bencicovou porazila 6:7, 7:6 a 6:3.
  12:09aktualizováno  23:37

Zápas v neděli 9. července 2023. Toto utkání si Vondroušová rozhodně nepoznamená do kalendáře jako její oblíbené. Proti Bouzkové formu i tenisové štěstí dlouho hledala, nakonec však po parádním vzestupu vyhrála 2:6, 6:4, 6:3 a slaví premiérové čtvrtfinále Wimbledonu.

„Na trávě jsem před turnajem nevyhrála mnoho zápasů, je to sen. Marie je na trávě hodně nebezpečná, známe se dlouho. Jsem moc šťastná, že jsem poprvé ve čtvrtfinále,“ radovala se Vondroušová v pozápasovém rozhovoru.

Vondroušová vs. Bouzková

Podrobná reportáž

Kromě technických úderů se v úvodu uchýlila i k tvrdým ranám, jimiž zaháněla Bouzkovou do defenzivní pozice, ze které se však při servisu dokázala vymanit. Vondroušovou potrápila i na returnu, když ve čtvrtém gamu odskočila do vedení 40:30, čímž si vytvořila první brejkbol utkání.

Podávající Češka sice hrozbu ztraceného servisu zahnala, dlouhým míčkem za základní lajnu však nebezpečí znovu přivolala. Pozdě zahlášený aut nechala zkontrolovat jestřábím okem, které k její smůle verdikt čárového rozhodčího potvrdilo. Když míček odpálila dlouze podruhé, k lavičce šla s vědomím prvního většího kiksu.

Nabuzená Bouzková chtěla výhody co nejvíce využít a na Vondroušovou zkoušela zákeřné triky, kterými rodačka ze Sokolova běžně trápí své soupeřky. Teď ale okusila záludné techniky na vlastní raketě, se kterou nedokázala vymyslet nic, co by jí ztracený servis vrátilo zpět.

Marie Bouzková se napřahuje k bekhendovému úderu během osmifinále Wimbledonu.

Překvapivě se trápila na kraťasech. Ani brejk na 2:5 ji k otočení zápasu nenastartoval, na svém podání se opět hledala a ztrátu nechala vyšplhat až do alarmujícího stavu 0:40. Jeden fiftýn ještě dokázala připsat, na další už byla krátká. První set zakončila Vondroušová s 15 nevynucenými chybami, Bouzková jich nasbírala o sedm méně.

Těžko říct, jaké myšlenky se Vondroušové vkrádaly v krátké pauze do hlavy, na kurt však nastoupila mnohem odhodlanější. Hned na úvod druhé sady ukradla Bouzkové podání, při vlastním se mohla uklidnit vedením 2:0. Ale situaci si opět zkomplikovala.

Odvrátila sice ztrátu 15:40 a dvakrát si vybojovala výhodu, nešikovným kiksem na smeči však naději lehce pohřbila. Chyba ji na malou chvíli rozhodila, čímž opět pasovala Bouzkovou do brejkbolové role, servis už si ale nenechala vzít. Ze svého repertoáru vytasila pár ostrých zbraní a poprvé v utkání odskočila do dvougamového vedení.

Jak vidno, nebyl to ale její den. Bouzková v klidu udržela vlastní servis a s velkou chutí si smlsla i na soupeřčiném. Rovněž ona sledovala, jak se Vondroušové nedaří, jak míčky místo na kurtu končí daleko za ním či v síti. Ona sama se rvala o každý fiftýn, s velkou vervou lítala ze strany na stranu a nezalekla se ani pádu, který následoval po hrdinném úderu.

Chtěla už Vondroušová po několikáté chybě balit raketu? Ani omylem. Ve hře dlouhé přes deset minut potrápila Bouzkovou tolik, že soupeřku donutila dlouhým míčkem servis odevzdat. Sama se pak poprvé v utkání upřímně zaradovala, když čistou hrou zvedla náskok na 4:2.

Wimbledon 2023

Příloha iDNES.cz

Bez ztráty fiftýnu zahrála i Bouzková, aby však zachránila naděje na vítězství ve dvou setech, potřebovala si vzít ztracené podání zpět. K brejku nakročila dobře, uzmula první míček a měla vést 30:0.

Rozhodčí si ale nevšimli autu Vondroušové a Bouzková nevyužila práva jestřábího oka. Game si nakonec s přehledem přivlastnila podávající Češka.

A dál zažívala velký vzestup. Ze stavu 0:40 dokázala Vondroušová parádními údery vyčarovat shodu. První setbol si vytvořila chytrou ranou, kterou Bouzkovou poslala do odvážného skoku po zemi, plán jí však zhatil zkažený return. Rodačka z Prahy dokázala servis udržet a živila naděje na zisk druhé sady.

A od srovnání v ní nebyla daleko. Opatrnou výměnu při skóre 30:30 rozpráskla Vondroušová razantním forhendem, který však skončil daleko za základní čárou.

Markéta Vondroušová podává během osmifinále na Wimbledonu.

Brejkbol pro Bouzkovou.

Nevyužitý, další šance pro Vondroušovou.

Bekhendovým stopvolejem si vybojovala šanci, která se neodmítá.

Setbol.

Stačilo na něj dobré podání a špatný return Bouzkové. Vondroušová se rázem radovala ze zisku sady.

A vše začalo nanovo. V prvním gamu třetího setu zavzpomínala Bouzková na první sadu, kdy se jí tak náramně dařilo, a vcelku rychle si čistou hrou zařídila vedení.

Aby se vyhnula dlouhým sprintům a náročnému pobíhání po kurtu, převzala od Vondroušové dominanci. K její radosti přispělo brnknutí míčku o síť, proti čemuž byla soupeřka absolutně bez šance. Nepříjemný brejkbol dokázala Vondroušová odvrátit a srovnala na 1:1.

Jak byly první dvě sady plné zvratů a ztracených servisů, na dramatickou zápletku si v rozhodující bitvě tenistky počkaly. Až za stavu 3:3 předvedla Vondroušová fantastické představení. Na returnu nedovolila Bouzkové jediný fiftýn a suverénně se přihlásila o postup do čtvrtfinále.

Posílila se jak herně, tak mentálně. Zkušeně udržela vlastní podání, parádně a především přesně zakončovala. Role se v závěru utkání otočily, najednou to byla Bouzková, čí raketa vyváděla neplechy. A ona ji nedokázala zkrotit.

Po křižném bekhendovém returnu Vondroušové poslala Bouzková forhend z rohu dvorce do sítě. Poslední úder, který znamenal premiérové čtvrtfinále pro Vondroušovou.

„Hrála jsem na kurtu číslo dva poprvé a cítila jsem velkou podporu, děkuji vám!“ vzkázala divákům. Mezi osmičkou nejlepších vyzve Američanku Jessicu Pegulaovou, která porazila Ukrajinku Lesju Curenkovou 6:1, 6:3.

Šwiateková přežila dva mečboly

Utkání musela stejně jako Vondroušová otáčet i světová jednička Šwiateková. V prvním setu s Bencicovou vyhořela v tiebreaku, druhou zkrácenou hru si naopak podmanila. Ve třetí sadě předvedla to, na co jsou u ní diváci zvyklí. Nad Švýcarkou výrazně dominovala, zápas zakončila poměrem 6:7, 7:6, 6:3 a poprvé v kariéře slaví čtvrtfinále Wimbledonu.

„Jsem hrozně šťastná, ani jsem nevnímala, že měla mečbol, jak jsem byla soustředěná na hru,“ vysvětlovala v rozhovoru na kurtu. „Letošní sezona na trávě je rozhodně má nejlepší, stále víc si ji užívám,“ radovala se Šwiateková, jež si v dalším kole zahraje proti Ukrajince Elině Svitolinové, která porazila Bělorusku Viktorii Azarenkovou 2:6, 6:4, 7:6.

Iga Šwiateková slaví postup do čtvrtfinále Wimbledonu

Do osmifinále prošla i teprve šestnáctiletá Ruska Mirra Andrejevová. Ve třetím kole porazila nasazenou krajanku Anastasiju Potapovovou 6:2, 7:5 a její další soupeřkou bude Američanka Madison Keysová.

Andrejevová hraje teprve druhý grandslam, na Roland Garros letos vypadla ve třetím kole. Ve Wimbledonu jí v druhém kole vzdala Barbora Krejčíková, proti Potapovové 102. hráčka světového žebříčku v druhé sadě odvrátila dva setboly. Z kvalifikace až do wimbledonského osmifinále před ní dokázaly v takto nízkém věku postoupit jen Kim Clijstersová, Jelena Dokičová a naposledy před čtyřmi lety Coco Gauffová.

Suverénně zatím prochází turnajem dvaatřicetiletý Bulhar Grigor Dimitrov. O set ho nepřipravil ani desátý nasazený Američan Frances Tiafoe ve třetím kole. O kolo dále už jsou Rusové Andrej Rubljov, Roman Safiullin a také Ital Jannik Sinner.

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 44,7 milionu liber

Muži:
Dvouhra - 3. kolo:

Dimitrov (21-Bulh.) - Tiafoe (10-USA) 6:2, 6:3, 6:2

Dvouhra - 4. kolo:
Rubljov (7-Rus.) - Bublik (23-Kaz.) 7:5, 6:3, 6:7 (6:8), 6:7 (5:7), 6:4
Safiullin (Rus.) - Shapovalov (26-Kan.) 3:6, 6:3, 6:1, 6:3
Sinner (8-It.) - Galán (Kol.) 7:6 (7:4), 6:4, 6:3

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:

Andrejevová (Rus.) - Potapovová (22-Rus.) 6:2, 7:5

Dvouhra - 4. kolo:
Vondroušová (ČR) - Bouzková (32-ČR) 2:6, 6:4, 6:3
Pegulaová (4-USA) - Curenková (Ukr.) 6:1, 6:3
Šwiateková (1-Pol.) - Bencicová (14-Švýc.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:2), 6:3
Svitolinová (Ukr.) - Azarenková (19-Běl.) 2:6, 6:4, 7:6 (11:9)

Čtyřhra - 1. kolo:
Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) - Nosková, Wang Si-jü (ČR/Čína) 6:4, 6:4

Čtyřhra - 2. kolo:
Gauffová, Pegulaová (2-USA) - Detiucová, Gamizová (ČR/Ven.) 4:6, 6:1, 6:4

Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:

Hrazdil (ČR) - Nandal (Indie) 6:3, 6:2
Bigun (USA) - Mrva (13-ČR) 6:2, 6:3
Blanch (9-USA) - Brunclík (ČR) 7:6 (7:2), 6:1

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:

Valentová (10-ČR) - Readová (Brit.) 6:1, 6:2
Samsonová (ČR) - Ercanová (Tur.) 6:4, 6:4
Bartůňková (ČR) - Moyanová (Arg.) 6:2, 6:0
Perezová (4-Peru) - Šmejkalová (ČR) 6:4, 6:1
Valdmannová (ČR)
- Ivanovová (Bulh.) 1:6, 6:2, 7:6 (10:7)

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Middelkoop, Sutjiadiová (Niz./Indon.) - González, Strýcová (Mex./ČR) 6:4, 3:6, 7:6 (10:7)

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...