Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Famózní Vondroušová! Přežila nervozitu i drama a je ve finále Wimbledonu

Sport

  14:38aktualizováno  21:55
Správně před semifinálovým zápasem Wimbledonu jásala, že si travnatý tenisový povrch zamilovala. Rozjetá Markéta Vondroušová v Londýně přemohla i Ukrajinku Elinu Svitolinovou, za hodinu a čtvrt jí nadělila výsledek 6:3, 6:3 a postoupila do svého druhého grandslamového finále v kariéře. V sobotním boji o premiérový titul vyzve Tunisanku Uns Džábirovou, jež obrátila druhé semifinále proti Bělorusce Aryně Sabalenkové na výhru 6:7, 6:4 a 6:3.

Wimbledon má poprvé od roku 1963 nenasazenou finalistku, na tehdy devatenáctiletou Billie Jean Kingovou navazuje Češka Vondroušová, jež v semifinále londýnského grandslamu přehrála Ukrajinku Svitolinovou dvakrát 6:3.

Svitolinová vs. Vondroušová

Podrobná reportáž

Mohla si vzpomenout na povedený čtvrtfinálový obrat proti Jessice Pegulaové, proti níž pod zataženou střechou otočila třetí set. V semifinále totiž kvůli londýnskému dešti odehrála pod střechou celé utkání.

Na svou stranu si ho přivlastnila sérií sedmi gamů v řadě, díky níž převrátila skóre 3:3 na 6:3 a 4:0. Přestože tenistka 1. ČLTK Praha následně zaznamenala propad, velký náskok si nakonec pohlídala a po hodině a čtvrt se slzami v očích mávala divákům jako zasloužená vítězka.

„Byla jsem šíleně nervózní celý zápas, ve druhém setu jsem vedla 4:0, ale ona se vrátila, dvakrát mě brejkla, musela jsem zůstat soustředěná. Díky všem divákům za podporu, moc mi pomohla,“ dojímala se Vondroušová.

V úvodu zápasu předváděly obě soupeřky precizní tenis a bez větších problémů hájily vlastní servis. Vondroušová překvapovala Ukrajinku neobvyklým leváckým podáním ven z kurtu, Svitolinová zase spoléhala na agresivní údery.

Odměna za trpělivou hru české tenistky přišla v pátém gamu, ve kterém si Vondroušová na returnu vytvořila slibné tři brejkboly. V boji o finále získala první důležitou výhodu, když Ukrajinka nedosáhla na její forhendový prohoz po levé lajně.

Svitolinová si však ztracený servis vzápětí připsala zpět, když využila dvou dvojchyb a nepřesného zakončení Vondroušové, jež skončilo těsně ve výseči pro čtyřhru.

Po přetahované od základní lajny zopakovala Češka představení na příjmu a vyhoupla se do vedení 40:0. Při prvním brejkbolu nepříjemně podklouzla, druhý však povedeným bekhendovým returnem vybojovala.

Odskočila na skóre 4:3 a podávala na potvrzení brejku. Čistou hrou náskok zvýšila, od vítězství v prvním setu ji dělil pouhý game. Především ale uklidnila mysl, a tak si mohla při servisu Svitolinové dovolit seknutou forhendovou parádičku, po které se Češka spolu s diváky musela zasmát.

Markéta Vondroušová se napřahuje na forhendový úder v semifinále Wimbledonu.

Ukrajinku tím zaskočila, Svitolinová ztratila jistotu a hlavně vedení 40:15, čímž dovolila Vondroušové srovnat. Češka si celkem rychle vykouzlila první setbol a za půl hodiny od zahájení utkání ho díky chybě soupeřky snadno proměnila.

A ve druhém setu dominanci jen zvyšovala. Na kurtu byla aktivnější, nutila Svitolinovou ke zbytečným kiksům a několikrát vyšvihla parádní technickou podívanou, kterou zaplněné ochozy centrálního dvorce odměňovaly hlasitým skandováním.

Wimbledon 2023

Příloha iDNES.cz

Sebevědomě získala hned první možný brejk druhé sady a s jistotou ho potvrdila, když poskočila už na 3:0. Ukrajinka byla každou výměnou nervóznější, občas jen nechápavě zírala, jak Vondroušová zvládla vrátit zdánlivě nehratelné údery.

Když Češka senzačně navýšila už na 4:0, ztrácela Svitolinová veškeré naděje na postup do finále. Zbytečně kazila a na rozjetou Vondroušovou jen těžko hledala návod.

Pak ale nejednomu českému fanouškovi na chvíli zatrnulo. Vondroušová zvolnila tempo a zarputilé Ukrajince chybami darovala hned dva servisy. Rázem bylo skóre druhého setu 4:3 a Češka věděla, že musí znovu zabrat.

V klíčovou chvíli se však do zápasu vrátila a stylově uzmula brejk na 5:3. O chvíli později si famózním esem na téčko vybojovala mečbol, který zkompletovala přímým bodem z podání.

„Nemůžu tomu uvěřit, jsem jen velmi šťastná, že jsem uhrála poslední game. Elina je velká bojovnice a taky skvělý člověk, byl to náročný zápas, jsem hrozně nadšená,“ radovala se Vondroušová.

Blýskla se 22 vítěznými míči, Svitolinová jich předvedla jen devět. Češka ukrajinskou soupeřku zdolala stejně jako v semifinále předloňských olympijských her v Tokiu. Po finále Roland Garros 2019, v němž neuspěla proti Australance Ashleigh Bartyové, si v sobotu znovu vyzkouší boj o nejcennější titul. Český tenis má finalistku na druhém grandslamu v řadě, na nedávném Roland Garros zazářila Karolína Muchová.

Přemožitelka Kvitové ve finále

Vondroušová se v sobotním finále postaví proti světové šestce Džábirové, která v semifinále zdolala druhou hráčku žebříčku Sabalenkovou, přestože prohrávala už 6:7 a 2:4.

Nicméně za tohoto stavu zabrala a Bělorusku po více jak dvou hodinách porazila 6:7, 6:4 a 6:3. Mečbol navíc proměnila nejlépe jak mohla, blýskla se esem ven z kurtu. Do finále Wimbledonu postoupila už loni, tehdy nestačila na Jelenu Rybakinovou.

Uns Džábirová slaví postup do finále Wimbledonu.

Ve čtvrtečním semifinále byla k zisku prvního setu opravdu blízko. Ve zkrácené hře vedla 4:2, pak ale předvedla několik chyb a rázem se dostala do problému, když Sabalenkové nabídla dva setboly. Zkušená Běloruska si náskok pohlídala a při servisu urvala sadu přímým bodem na téčko.

„Mé staré já by ten zápas prohrálo a jelo domů,“ přiznala Džábirová. „Jsem ráda, že jsem se v tomto utkání udržela, hodně na mé psychice s mentální trenérkou pracujeme.“

O pauze se hluboce zamyslela a nepřejícnému osudu se vzepřela. „Je potřeba špatnou energii transformovat do té dobré. Bylo to frustrující, ale já jsem prohru v prvním setu přijala a snažila jsem se o to víc,“ vysvětlila.

Uns Džábirová v semifinále Wimbledonu.

Po ztrátě servisu sice prohrávala 2:4, pak ale zlepšila přesnost prvního podání a vedla si dobře i na returnu. „To mi pomohlo, Aryna jinak podávala geniálně. Bylo to hodně složité, hraje tvrdé údery,“ pochválila soupeřku.

Ve třetí sadě už Tunisanka dominovala. Udělala v ní jen tři nevynucené chyby, zatímco Sabalenková zapsala 14 kiksů. Běloruska tak po porážce přišla o šanci stát se poprvé v kariéře světovou jedničkou.

„Teď mě čeká finále s Markétou,“ ví Džábirová. „Je to výborná tenistka, už jsem s ní letos dvakrát prohrála, takže si půjdu pro odvetu.“

V All England Clubu se ve čtvrtek večer rozdávaly první trofeje, vítězi smíšené wimbledonské čtyřhry jsou Chorvat Mate Pavič a Ukrajinka Ljudmyla Kičenoková po výhře 6:4, 6:7 a 6:3 nad belgicko-čínským párem Joran Vliegen, Sü I-fan. Třicetiletý Pavič, bývalá deblová světová jednička, slaví šestý grandslamový titul a třetí v mixu, Kičenoková se dočkala největšího tenisového úspěchu.

Chorvat už vyhrál Wimbledon předloni v mužské čtyřhře s Nikolou Mektičem či debly na Autralian Open i US Open. S Kičenokovou nastoupili společně po dlouhých šesti letech. „Děkujeme za to fyzioterapeutovi, kterého máme společného,“ prozradil.

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 44,7 milionu liber

Muži:
Čtyřhra - semifinále:

Granollers, Zeballos (15-Šp./Arg.) - Krawietz, Pütz (10-Něm.) 6:4, 6:3

Ženy:
Dvouhra - semifinále:

Vondroušová (ČR) - Svitolinová (Ukr.) 6:3, 6:3
Džábirová (6-Tun.) - Sabalenková (2-Běl.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:3

Smíšená čtyřhra - finále:
L. Kičenoková, Pavič (7-Ukr./Chorv.) - Sü I-fan, Vliegen (Čína/Belg.) 6:4, 6:7 (9:11), 6:3

Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:

Filip, Vulpitta (ČR/It.) - Bondioli, Cina (It.) 7:5, 3:6, 11:9

Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Bartůňková (ČR) - Stoiberová (Brit.) 1:6, 6:1, 6:2

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kovačková, Samsonová (ČR) - McDonaldová, Moyanová (8-Brit./Arg.) 6:3, 6:3

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč