Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Máma má titul. Strýcová slaví na Wimbledonu, se Sie Šu-wej urvaly debl

Sport

  23:43aktualizováno  17. července
Fantastická Barbora Strýcová! Po návratu z mateřské pauzy ovládla ve 37 letech čtyřhru na grandslamovém Wimbledonu. S tchajwanskou parťačkou Sie Šu-wej ve finále porazily 7:5 a 6:4 třetí nasazený belgicko-australský pár Elise Mertensová, Storm Hunterová. Tituly slaví i juniorští deblisté, Nikola Bartůňková ve finále singlu prohrála.

„Já si momentálně nemůžu přát lepší konec. Zažívám emoční bombu. Chci poděkovat Sie Šu-wej za velkou podporu, ty dva týdny jsem si neskutečně užila. Wimbledon je můj nejmilovanější turnaj,“ dojímala se Strýcová v rozhovoru na kurtu.

S. Hunterová, E. Mertensová vs. S. Sie, B. Strýcová

Podrobná reportáž

S parťačkou z Tchaj-wanu navázaly na společný titul z Wimbledonu 2019, nyní se radovaly nečekaně, neboť 37letá Češka se letos vrátila na kurty pro rozlučkové turné, představí se ještě na srpnovém turnaji v Praze, kariéru chce definitivně uzavřít na US Open.

Do finále vstoupily lépe nasazené trojky Mertensová a Hunterová, které v průběhu turnaje neztratily jedinou sadu. V prvním gamu, v němž podávala Strýcová, zvrátily stav 0:40 a na úvod vybojovaly brejk.

Zkušené matadorky mohly hned vzápětí odpovědět, když se rovněž dotáhly na shodu. Jenže výhodu si vytvořil australsko-belgický pár. A po chvíli ji potvrdil, když Češka trefila bekhend pouze do sítě.

Impulz pro česko-tchajwanský pár přece jen přišel, když tenistky na podání Sie Šu-wej dokonaly čistou hru. Pak si velké kamarádky mohly plácnout podruhé. Čtyřmi fiftýny v řadě prolomily servis soupeřek a skóre v prvním setu srovnaly na 2:2.

O chvíli později Sie Šu-wej nejprve zavinila první dvojchybu zápasu, poté mířila bekhendem těsně za základní lajnu. Belgičanka za stavu 30:15 nasměrovala return jen těsně na druhou polovinu kurtu, Tchajwanka však znovu zkazila. A tak Mertensová a Hunterová získaly brejk na 4:3.

Houževnatá Strýcová se ztráty nezalekla, po kurtu neúnavně lítala a skvěle vystihovala směr úderů. Servis si společně se Sie Šu-wej trpělivou hrou přivlastnily zpět, navíc pak zvýšily na 5:4.

Barbora Strýcová a Sie Šu-wej během finále deblu na Wimbledonu

Poté si šikovné hráčky vybojovaly hned tři setboly na 6:4, na returnu však ani jednu příležitost k ukončení první sady nezužitkovaly.

Další pokus měly za stavu 6:5. Strýcová sebevědomě přecházela na síť, se spoluhráčkou využívaly nepřesvědčivého představení Australanky, jež byla pod tlakem. A za 66 minut se Češka s Tchajwankou konečně radovaly ze zisku sady, když Hunterová zkazila.

Wimbledon 2023

příloha iDNES.cz

V ten moment australsko-belgický pár na letošním Wimbledonu prohrál první set, před nedělním finále navíc tenistky ztratily jen devět gamů. Teď poprvé musely dotahovat ztrátu.

A nedařilo se jim. Strýcová si sice za stavu 2:1 vyžádala ošetření nohy, kterou si podvrtla v závěru první sady, na kurt ale dravě vlítla přesně tak, jak má už roky ve zvyku. Sie Šu-wej pak chytře zareagovala, když si všimla mezery mezi soupeřkami. Na returnu zvýšila na slibných 30:0.

Nervózní Hunterová tropila další nevynucené chyby, čehož soupeřky prozíravě využívaly a balony směřovaly především na ni. A vyplatilo se. Strýcová se Sie Šu-wej ukořistily brejk a odskočily na skóre 3:1.

Babora Strýcová na kolenou po výhře ve finále wimbledonské čtyřhry

Češka na podání výhodu potvrdila, na znamení oslavy radostně zaťala pěst. Následně však trošku posmutněla, když s Tchajwankou o lichotivý náskok přišly. Mertensová s Hunterovou dotáhly na 4:4 a druhá sada tak vrcholila v koncovce.

Česká tenistka se bouřlivě hecovala na servisu, který společnými silami s deblovou partnerkou zakončily čistou hrou. Dál se rvaly o každý bod, za stavu 5:4 na příjmu si vypracovaly dva mečboly. A když Sie Šu-wej zakončila utkání vítězným křižným úderem, propukla Strýcová v emotivní bouři radosti.

„Gratulujeme Barboře a Sie Šu-wej k zasloužené výhře, prožily tady neuvěřitelné dva týdny,“ vzkázala šampionkám Australanka Hunterová.

K nečekanému wimbledonskému triumfu při jejím rozlučkové turné po mateřské pauze jí okamžitě na sociálních sítích gratulovalo množství známých osobností, včetně nejvyšších ústavních činitelů ČR.

„Krásné rozloučení s kariérou, děkuji za výbornou reprezentaci ČR!“, uvedl na twitteru premiér Petr Fiala. Pogratuloval rovněž úspěšným juniorských deblistům Aleně Kovačkové, Lauře Samsonové a Jakubu Filipovi. „Český tenis patří ke světové špičce, letošní Wimbledon to opět ukázal,“ dodal premiér den poté, co nenasazená Markéta Vondroušová vyhrála finále ženské dvouhry.

Ke gratulaci Strýcové se připojila i předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Dokonalý wimbledonský víkend,“ poznamenala.

„Bára Strýcová to dokázala! Vrátila se po porodu zpátky k tenisu a je vítězkou Wimbledonu ve čtyřhře. Její obdivuhodný příběh a přístup jsou obrovskou inspirací! Báro, moc Vám gratuluji,“ uvedla ekonomka a prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

„Hromový aplaus pro 37 letou maminku Báru a její stejně mladou parťačku, s níž triumfovala ve finále wimbledonsk? čtyřhry. Díky, Báro, a užij si to,“ poznamenal na twitteru textař Michal Horáček.

Deblové tituly v juniorské čtyřhře

Sedmnáctiletá česká tenistka Nikola Bartůňková tažení wimbledonskou juniorkou k prestižnímu titulu nedotáhla, ve finále podlehla druhé nasazené Američance Clervie Ngounoueové dvakrát 2:6. Ve finále čtyřhry uspěly Alena Kovačková a Laura Samsonová, deblový titul získal v All England Clubu také Jakub Filip.

Hráčka I. ČLTK Praha Bartůňková přišla o šanci získat první juniorský grandslam v kariéře když nenavázala na Kristýnu Plíškovou, která juniorský Wimbledon ovládla v roce 2010.

V sobotním semifinále sice senzačně předčila vítězku juniorky z letošního Australian Open i Roland Garros a první nasazenou Rusku Alinu Kornějevovou 6:4 a 7:6, ale o den později ve finále už proti druhé hráčce světového žebříčku do 18 let Ngounoueové neměla šanci.

Nikola Bartůňková (vpravo) po prohraném finále juniorek na Wimbledonu proti Clervie Ngounoueové

Nemohla se opřít o podání, ztratila sedm z osmi servisů. V prvním setu prohrála od stavu 2:2 čtyři gamy po sobě, ve druhém vyšla naprázdno od stavu 2:3.

Vedle Kristýny Plíškové vyhrály z Češek juniorský Wimbledon také Andrea Strnadová (1989, 1990), Andrea Holíková (1985) a Olga Míšková (1948).

Kovačková se Samsonovou si v boji o titul poradily 6:4 a 7:5 s domácí dvojicí Hannah Klugmanová, Isabelle Lacyová, přestože ve druhé sadě promarnily vedení 5:1. Ve čtyřhře juniorek získaly pro Česko první titul od triumfu Barbory Krejčíkové s Kateřinou Siniakovou v roce 2013.

Filip s Italem Gabrielem Vulpittou ve finále porazili dvakrát 6:3 srbsko-francouzskou dvojici Branko Djurič, Arthur Gea. V juniorském deblu ve Wimbledonu navázal Filip na čtyři roky starý triumf Jonáše Forejtka s Jiřím Lehečkou.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 44,7 milionu liber

Muži:
Dvouhra - finále:

Alcaraz (1-Šp.) - Djokovič (2-Srb.) 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4

Ženy:
Čtyřhra - finále:

Strýcová, Sie Šu-wej (ČR/Tchaj-wan) - Hunterová, Mertensová (3-Austr./Belg.) 7:5, 6:4

Junioři
Dvouhra - finále:

Searle (Brit.) - Děmin (5-Rus.) 6:4, 6:4

Čtyřhra - finále:
Filip, Vulpitta (ČR/It.) - Djurič, Gea (6-Srb./Fr.) 6:3, 6:3

Juniorky
Dvouhra - finále:
Ngounoueová (2-USA) - Bartůňková (ČR) 6:2, 6:2

Čtyřhra - finále:
Kovačková, Samsonová (ČR) - Klugmanová, Lacyová (Brit.) 6:4, 7:5

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!