Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Číňan v kovbojském klobouku. Začal pinkat, aby zhubl. Teď má historický titul

Čínský tenista Wu I-ping s trofejí pro vítěze turnaje v Dallasu. foto: Profimedia.cz

Nejlidnatější země na světě oslavuje svého prvního šampiona z turnaje ATP. Wu I-ping se v Dallasu dočkal báječné chvilky po třech letech utrpení.
  7:35

Jako kluk se chtěl stát zpěvákem a rád vaří. Tenis začal hrát, aby trochu zhubl. Původně se dal na badminton, ale zjistil, že síť je pro něj moc vysoká, pročež se přesunul opodál na jiný kurt.

Syn bývalého boxera a bytové návrhářky obdivuje basketbalisty a na sportovním jevišti by rád vypadal „cool“ jako jeho vzor Kevin Durant, dvojnásobný vítěz NBA.

Od neděle má taky třiadvacetiletý Wu I-ping svou velkou trofej. Navzdory všem životním křivolakostem se totiž zdatně živí šviháním raketou a v americkém Dallasu jako první Číňan v dějinách dosáhl na titul z podniku ATP.

V napínavém finále bez jediného brejku odvrátil čtyři mečboly a přemohl domácího habána Johna Isnera 7:6, 6:7, 7:6.

Po triumfu pózoval s kovbojským kloboukem na hlavě a dojatě mluvil o úspěchu, významném pro něj i pro jeho zemi: „Jsem na sebe velmi pyšný.“

Mezi juniory se kdysi vyšvihl na pozici světové jedničky a ovládl US Open 2017. Následně jej sestřelily zdravotní potíže. Od března 2019 do ledna 2022 v podstatě pouze marodil a zotavoval se ze zranění zad, ramena a zápěstí.

Čínský tenista Wu I-ping ve finále turnaje v Dallasu.

Podstoupil operaci lokte, jež pro něj představovala nejzávažnější zádrhel.

Leccos komplikovala rovněž pandemie a přísná opatření proti covidu, jež jeho vlast zavedla.

„Měl jsem spoustu pochybností, protože potíží opravdu nebylo málo. Ale pořád jsem si věřil a naplno makal,“ citovala jej oficiální stránka ATP Tour.

Když předevčírem v Texasu rozdával rozhovory, vzpomínal na své příbuzné, kteří v nesmírné dáli jako obvykle poctivě bděli až do noci: „Určitě jsou ještě vzhůru, hlavně mamka a děda se dívají na každý můj zápas. Dělají si poznámky. Bez jejich podpory bych nic nedokázal. Svou rodinu jsem kvůli koronavirovým zákazům neviděl déle než rok.“

V USA samozřejmě rádi slyšeli o mladíkově lásce k NBA. Rozmluvil se o finále 2012, ve kterém poprvé pozoroval Duranta. Na něm se mu líbí klidné chování bez řvaní a výbuchů vášní: „Chtěl bych být jako on.“

Básnil též o ohromném krajanovi Jaovi Mingovi. Váží si společné fotky z jedné sponzorské akce: „Člověk se cítí pod tlakem, když stojí vedle něj. Je ještě vyšší než John!“

Právě zmíněný sok Isner si v nedělní bitvě pomohl 44 esy. A přece musel nakonec blahopřát panu Wu. „Přísahám, že jsem si myslel, že jsem ten mač několikrát vyhrál,“ pravil Isner na tiskovce. „Vždyť při jednom mečbolu míč líznul snad jenom milimetr lajny. Sport umí být krutý.“

Čínský tenista Wu I-ping ve finále turnaje v Dallasu.

Svatá pravda. Wu ovšem nyní prožívá idylické období. Konečně se cítí fit. Dallaské tažení jej na žebříčku katapultovalo na 58. místo. Zatímco na ženských akcích v minulosti zářila znamenitá Li Na a v Top 100 pořadí WTA se teď nachází pět Číňanek, Wu mezi muži překonává národní rekordy.

Na loňském US Open se z kvalifikace protloukl do třetího kola, kde jej vyřadil Rus Medveděv. Minulý týden skolil Kanaďana Shapovalova i prvního nasazeného Američana Fritze.

A fanoušci o něm zjišťují více či méně významné zajímavosti. Tak například... Vzhlížel k Andymu Murraymu, oceňoval jeho styl a taktiku. Za svůj nejlepší úder považuje bekhend. Poslouchá pop music, čte psychologické knihy a odpočívá u videoher.

Nebo vykládá: „Miluju vaření! Sleduju televizní pořady. O samotě v kuchyni nacházím vnitřní klid. Jídlo pak třeba nechutná úplně úžasně. Jenže mě prostě baví ta činnost.“

Rovněž během tříletého domácího vězení si užíval tréninkový proces, aniž za něj dostával nějakou odměnu. Ale vytrval a slávu i finanční úrodu sklízí se zpožděním.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!