Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Z cyklistického šampiona obyčejným domestikem. Froome se snaží o návrat, hájí ho i Wiggins

Sport

  11:13
AGUILAR DE CAMPOO - Alberto Contador jej pozoruje a povídá: „Chris Froome býval mým největším rivalem. Je pro mě překvapením vidět ho teď na Vueltě jen jako domestika.“ Ano, domestika, pomocníka. Nikoliv superdomestika neboli hlavního pobočníka do hor, ale opravdu jen pomocníka. Jednoho z mnoha.

Brit Chris Froome slaví vítězství na španělské Vueltě. foto: ČTK/AP

Čtyřikrát ovládl Tour, dvakrát Vueltu, jednou Giro. V květnu 2018 držel najednou všechny tři trůny závodů Grand Tour. Téhož roku v červenci ještě dojel na Tour třetí.

A od té doby nic. Žádný třítýdenní závod. Až zase nyní.

A v úplně jiné roli.

Brit Chris Froome slaví vítězství na španělské Vueltě.
Celkové stupně vítězů - zleva Tom Dumoulin, Geriant Thomas a Chris Froome.

„Fantom jménem Chris Froome,“ charakterizuje jeho dosavadní působení ve Španělsku francouzský list Le Monde. Kdyby si jej kamery tu a tam nevšímaly, protože je legendou z minulosti, byl by v závodě takřka neviditelný.

V pořadí Vuelty mu patří 111. místo a ztrácí 1:40 hodiny na vedoucího Richarda Carapaze, lídra svého týmu Ineos, s nímž se Froome na Vueltě loučí.

Když ho manažer Dave Brailsford v srpnu nenominoval na Tour, zároveň říkal: „Chceme Chrise podpořit, aby vyhrál další Grand Tour, a dopřát mu více času, aby se připravil k útoku na titul na Vueltě.“

Skutečně tehdy velký mág Brailsford věřil, že by mohl 35letý Brit letošní Vueltu vyhrát? Nesmysl.

Nominace někdejšího krále cyklistů na španělský závod byla spíše jen vyjádřením respektu šéfa týmu ke Froomovým jedenácti letům ve Sky/Ineosu a jeho mnohým triumfům. Prakticky ze stejného důvodu jej bookmakeři uváděli mezi Top 10 favoritů Vuelty. Protože předchozí výsledky v sezoně řadily Frooma úplně jinam.

Loni v červnu si při závodě Dauphiné zlomil stehenní kost, hrudní kost, krční obratel, loket a žebra. Mnozí poté psali: Je odepsaný, na konci.

Přesto se odmítl vzdát. Tvrdě rehabilitoval. Letos v únoru se v Emirátech vrátil do závodů.

„Stále ještě dělám cvičení, abych posílil pravou stranu, kde jsem měl ta zranění, ale jinak jsem zpět v normálním tréninku a jde to dobře,“ hlásil na jaře.

Jenže dobře je málo.

On býval výborný, skvělý, často neporazitelný.

Po obnovení sezony byl na všech závodech jen podprůměrný.

Ponechán napospas osudu

Před monumentem Lutych-Bastogne-Lutych zkraje října Brett Lancaster, sportovní ředitel Ineosu, tvrdil: „Chris je ve výborné formě.“

Vážně? Závod ani nedokončil.

Na Vueltě odpadl hned v 1. etapě na úpatí cílového kopce Alto de Arrate. Tým ho nechal napospas osudu. Žádná sympatie, žádná podpora. Ba co víc, Carapazovi pomocníci v tu chvíli naopak nasadili na špici brutální tempo, aby se zbavili dalších soupeřů.

I oficiální web Vuelty tehdy psal: „Froome trpí a odpadá při akceleraci vlastního týmu.“

Méně ambiciózní stáj by možná v takové situaci obětovala jednoho domestika, aby s ním zůstal. Ale to není případ vždy tak pragmatického Ineosu, který míní s Richardem Carapazem celou Vueltu vyhrát.

„Richiemu chci pomoci k vítězství, jak jen budu moci,“ ujišťuje Froome. Podílí se na tempu týmu aspoň v časnějších fázích etap. Jakmile se však silnice v jejich závěru zvedá, je na konci sil a ztrácí. Sklízí v některých médiích i kritiku: Proč v takovém stavu na Vueltu vůbec jezdil?

Ale copak je to tak složitě pochopitelné?

Patnáct měsíců Froome tvrdě dřel, aby si znovu nasadil startovní číslo na závodě Grand Tour.

Měl podle svědků obrovskou radost, když se tak stalo.

I proto nyní nachází podporu u starších závodníků, ať už stále aktivních nebo bývalých. Třeba u zraněného Philippa Gilberta, jenž vyhlašuje: „Je zázrak, že Chris po tom všem, co ho potkalo, opět závodí.“

Ještě plamenněji se jej paradoxně zastává Bradley Wiggins v roli experta Eurosportu. Kdysi si s Froomem v týmu Sky vůbec nerozuměli (a ještě hůř na tom byly jejich partnerky), ale teď ve svém podcastu tvrdí: „Není fér, jak někteří lidé o Chrisovi mluví. Zaslouží si víc respektu. Nikdo by neměl zapomínat na to, co vše dokázal, čím si prošel a jakou zarputilost předvedl, když se po loňských vážných zraněních, která klidně mohla ukončit jeho kariéru, dokázal vrátit do závodů.“

Dnešní bolest vás posílí

Wiggins ujišťuje, že Froome je stále stejně ctižádostivý chlap. „Až se rozjede, pokusí se ke konci Vuelty zaútočit aspoň na etapu,“ je přesvědčen.

Takový je i Froomův plán: „Cítím se dobře, jen nejsem v kondici na boj o přední příčky v celkové klasifikaci. Potřebuji mnohem víc času, abych se vrátil na špičkovou úroveň. Ale nejsem rozhodně odevzdaný.“

Na Twitter napsal: „Dnešní bolest vás posílí do budoucna.“

Vlastní budoucnost spojil od roku 2021 s týmem Israel Start-up Nation, kde podepsal smlouvu „do konce kariéry“. Izraelci mu údajně slíbili přímo pohádkový plat.

Dokáže se za něj odvděčit?

Výsledky možná ne.

„Ale už jen svojí přítomností dokáže inspirovat každého,“ tvrdí Dan Martin, v dresu izraelské stáje momentálně třetí muž Vuelty. „Nemohu se dočkat, až bude Chris mým kolegou. Věřím, že pozdvihne náš tým na vyšší úroveň.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!