Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Za 500 korun do hlubokého sněhu

Sport

  21:44
LIBEREC - Skupinka fanoušků z Litoměřic nevěřila vlastním očím, kam se dostala za 500 korun na dnešní skokanský závod mistrovství světa v klasickém lyžování na Ještědu. Nejlevnější vstupenky čtvrté kategorie je spolu s dalšími několika sty diváky zavedly na prudký, zavátý svah na uzavřené sjezdovce. Lidé se tam bořili po kolena do hlubokého sněhu, padali jako hrušky a měli zakrytou nájezdovou věž a odrazovou hranu malého můstku, kde skokani bojovali o medaile.

Na hlavní tribuně byli diváci spokojení. foto: ČTK

"Nedostali jsme se do první řady, a tak skoro nevidíme ani do prostoru, kam závodníci dopadají. Je to ostuda celého Česka prodávat takhle drahé lístky na tak mizerná místa. Ani odtud pořádně neslyšíme, jak daleko závodníci skočili. A údaje na obří obrazovce se nedají rozeznat," řekl ČTK jeden z litoměřických fanoušků Josef Zeman.

Na nájezdovou věž, odrazovou hranu a vršek doskočiště nebylo z přírodní "tribuny" vidět přes buben velkého můstku. Podle mluvčího mistrovství světa Zdeňka Soudného si však mohli fanoušci ještě koupit volné lístky na montované tribuny kolem dojezdové plochy. Zbylo jich více než 3000. Stály 1250, 1500 a 2500 korun. "V sektoru čtvrté kategorie nelze počítat s takovým servisem jako v sektorech první, druhé a třetí kategorie," vysvětlil Soudný.

Zeman navštívil s přáteli letošní Turné čtyř můstků v německém Ga-Pa. "Za lístky na tribunu jsme tam dali 19 euro, tedy skoro stejně jako dnes za vstupenky tady na Ještědu. Pořadatelé Turné nám za ně ale poskytli úplně jiný, mnohem větší komfort," upozornil.

Cena 500 korun za lístek na strmý, sněhem zasypaný svah se nelíbila ani Hansu-Joachimovi Haubitzovi z Finsterwalde. "Vstupenka je příliš drahá.

Špatně odsud vidím a ujíždějí mně nohy," vysvětlil Haubitz. Do Liberce přijel na jeden den a odpoledne sledoval běžecký závod žen ve Vesci a na rozdíl od Ještědu byl velmi spokojený. Vstupenka ho stála stejně jako ve skokanském areálu - tedy 500 korun.

Na přírodní "tribunu" na Ještědu nadávala také šestice polských diváků.

"Lístky nás stály moc peněz. Na letošním Světovém poháru v Zakopaném byly levnější. Ale chápeme, že Češi chtějí na mistrovství světa co nejvíc vydělat," prohlásil Arek Moczulewski z Wroclawi.

Po obtížně schůdné "tribuně" na sjezdovce se drápala nahoru i Renata Říhová z Liberce. "Lístek jsem dostala zadarmo. Kdybych za něj ale zaplatila 500 korun, tak bych se vztekla. Boty mám plné sněhu," řekla krátce předtím než upadla - jen o chvíli dříve než dvě starší německé divačky. Když se těžce zvedly, rezignovaly na sledování závodů a posadily se na zem.

Autor: