Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zahájení olympiády může zhatit déšť

Sport

  12:23
PEKING - Nebe nad Pekingem mělo včera už třetí den blankytně modrou barvu. Po šedém smogu, který čínskou metropoli ještě nedávno zamořoval, nebylo ani památky. Tento stav však nemá mít dlouhého trvání. Meteorologové mají pro pořadatele olympijských her špatné zprávy: koncem pracovního týdne se mají nad Pekingem stáhnout mračna a přijít bouřky. A ohrozit zahajovací ceremoniál.

Peking ukazuje, že show si připravil úchvatnou. foto: ČTK

Zvlášť v pátek 8. srpna bude počasí v Pekingu oblačné a zatažené. Přijdou také deště a bouřky,“ citovala agentura AFP Wanga Ťien-ťieho z Pekingského meteorologického ústavu. Wang ale vyjádřil naději, že se mraky nad Pekingem do pátečního večera rozeženou.

Organizátoři olympijských her v uplynulých týdnech opakovaně prohlašovali, že jejich největší starostí je právě déšť. Na páteční ceremonii s deseti tisíci účastníky míří hlavy desítek vlád a států světa. Miliony lidí po celém světě ji budou sledovat v televizi. Na spektakulární podívané nebudou chybět ani velké ohňostroje.

Špatné počasí však v pátek nemá panovat jen nad čínskou metropolí. Na spolupořadatelská města olympiády, jimiž jsou Šanghaj, Hongkong a Čching-tao, má totiž od Tichého oceánu udeřit tajfun.

Peking se přitom o víkendu mohl chlubit nejen hezkým počasím, ale také poklesem znečištění ovzduší. Úroveň nejznepokojivějšího ukazatele - malých prachových částeček - byla včera podle čínské strany „přijatelná“.

Čistota ovzduší v notoricky smogem zamořeném Pekingu je problémem, který organizátory olympijských her sužuje od samého začátku. Ve snaze zabránit dýchacím problémům atletů Peking odvolal ze silnic polovinu ze tří a půl milionu automobilů a zastavil provoz okolních továren. Do opatření, jež mají zmírnit znečištění vzduchu, Čína podle agentury Reuters investovala 18 miliard eur.

 Pro případ, že by tato opatření nepomohla, chtěly pekingské úřady zakázat jízdu dalšímu milionu aut. „Jak jsme viděli v posledních několika dnech, vzduch vypadá dobře. Pochybuji proto, že jsou taková nouzová opatření nutná,“ uvedl včera Fan Jüan-šeng, který na pekingském ministerstvu pro životní prostředí vede odbor pro kontroly znečištění.

 Přestože se kvalita vzduchu v čínské metropoli zlepšila, dusivý smog se přesto může vrátit. Mnozí z více než deseti tisíců sportovců proto raději odkládají odlet do Pekingu na nejzazší možný termín, aby se znečištěnému vzduchu vyhnuli.

Další problém: ozón Na dnešek předpověděl pekingský meteorologický úřad teplotu ve výši 34 stupňů Celsia a mírný vítr, který by měl nadále rozhánět znečištění.

 Odborníci ale zároveň varují, že žhoucí slunce může zvýšit hladinu ozónu, což je znečišťující látka, kterou oficiální pekingský index kvality ovzduší nesleduje. Ve zvýšené koncentraci může ozón ovlivnit dýchání.