Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Záhrobská je po sjezdu do superkombinace dvacátá

Sport

  12:49
Val d'Isere - Česká lyžařka Šárka Záhrobská zahájila závod v superkombinaci na mistrovství světa ve Val d'Isere dvacátým místem ve sjezdu. Do odpoledního slalomu vstoupí se ztrátou 4,62 sekundy na vedoucí Američanku Lindsey Vonnovou, která dnes útočí po vítězství v super-G na další titul.

Šárka Záhrobská. foto: ČTK

Záhrobská při svém neoblíbeném sjezdu předvedla jízdu na jistotu bez většího rizika a na hlavní soupeřky nabrala větší ztrátu. Základním cílem však bylo obtížný sjezd dokončit, což se jí na rozdíl od osmi závodnic povedlo. Ve své hlavní disciplíně slalomu se pokusí ztrátu dohnat, druhá část závodu startuje ve 14 hodin.

Do cíle dojely i další dvě české lyžařky Klára Křížová a Lucie Hrstková, které obsadily 26. a 27. příčku se ztrátou více než sedm vteřin na vítězku.

Mezi závodnicemi, který si s náročnou sjezdovkou Tete de Solaise neporadily, byly i Američanka Julia Mancusová a Anja Pärsonová, které po super-G nedokončí ani kombinaci. Švédka tak neobhájí další zlatou medaili z minulého šampionátu v Aare.

O překvapení se postarala teprve sedmnáctiletá Švýcarka Lara Gutová, která v této sezoně byla ve sjezdu nejlépe dvanáctá, ovšem ve Val d'Isere potvrdila formu a dlouho vedla. Nakonec se před ni dostala jen favorizovaná Vonnová, za kterou Gutová zaostala pouze o 14 setin sekundy, přestože měla horší povětrnostní podmínky.

Dobré pozice pro slalom si vyjely Němka Maria Rieschová a Rakušanka Kathrin Zettelová, které na čtvrtém a pátém místě zaostaly jen o 1,5 sekundy.

Především Rieschová, v současnosti vedoucí žena slalomu ve Světovém poháru, může bojovat o nejcennější kov.

Kuriózní vystoupení předvedla rumunská lyžařka Edith Miklosová, které krátce po startu upadla jedna lyže. Přesto v jízdě pokračovala a málem dojela až do cíle. Nakonec jí došly síly a při nájezdu do cílové rovinky upadla.

Autor: