Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Když to nepůjde, zabalím to, řekla Záhrobská po návratu

Davis Cup

  16:38
PRAHA - Asi hodinu běhala ve Stromovce volným tempem, potom si natáhla dvě "slack liny" mezi stromy a asi půl hodiny prováděla balanční cvičení. Pak se krátce vyklusala. Šárka Záhrobská už pár týdnů trénuje a věří, že po vážné nemoci, z níž se v létě vyléčila, stihne v první polovině listopadu ve finském Levi nastoupit do slalomu Světového poháru.

Šárka Záhrobská začala trénovat foto: ČTK

Slack line. Tak se říká několik centimetrů širokým lanům, která se napnou mezi dva pevné body a našponují se tak, že se po nich dá chodit. Sportovci je používají k posílení vnitřních svalů a ke cvičením na rovnováhu. Pro lyžaře to je často používaná pomůcka. "Ale není to tak jednoduché, chcete si to chození po tom vyzkoušet?" vyzývala s úsměvem přítomné novináře. Chtěla jim ukázat, že po náročné operaci je v pořádku.

Jsou to dva měsíce, co Záhrobskou čím dál častěji bolela hlava, cítila se velmi unavená. Šla k doktorovi a dozvěděla se zdrcující diagnózu. Nádor na hypofýze neboli podvěsku mozkovém naštěstí nebyl zhoubný, lékaři lyžařku okamžitě operovali a nález odstranili. Záhrobská už dva týdny po zákroku provedeném nosními dírkami v plné narkóze mohla odejít domů. "Hrozně jsem se na tohle těšila, ráda trénuji," kvitovala sedmadvacetiletá bývalá mistryně světa ve slalomu výměnu postele za přírodu a pohyb.

ČTĚTE TAKÉ

Opatrně začala před třemi týdny. Vyvarovala se však otřesů a dynamických pohybů, jen chodila. "Šla jsem na procházku, ale už po dvaceti minutách jsem byla unavená," vzpomínala na začátky. "Když jsem šla v kopcích, byla jsem unavená jako malé dítě," vykládala. Tělo si zvykalo, Záhrobská už dnes zjevně vypadala ve větší pohodě. "Cítím se teď o sto procent líp než před třemi týdny," pravila.

Prožila dvě smutné sezony. Před nimi se rozešla s otcem, s nímž neobnovila komunikaci ani v průběhu vážné nemoci, nedařilo se jí ani pod novým trenérem Pavlem Šťastným. Rozešli se, na jaře angažovala Rakušana Klause Mayrhofera, který byl však nečekaně postaven do zcela nové situace. "Musíme začínat pomalu, fyzičku musíme dohnat," povídal. "Ale balančně je na tom dobře," řekl při tréninku, když Záhrobské vymýšlel cvičení na dvojici lan.

Když to nepůjde, zabalím to, řekla

"Musíme být trpěliví, ale věřím, že to dokážeme," prohlásil. Poradit by jí mohl další český sjezdař Ondřej Bank, který se loni rovněž vracel po vážné nemoci. Zprvu si myslel, že bude mít na to, aby bojoval se světovou špičkou, ale pak zařadil zpátečku. Podobně smýšlí i Záhrobská.

"Když to nebude stoprocentní, tak to zabalím," uvedla. V takovém případě by spadla do kategorie zraněných závodníků. "Ale tak já vůbec nepřemýšlím. Cítím se dobře a věřím, že to bude dobré," prohlásila.

Tenisky a "slack line" vymění za přezkáče a lyže příští týden. Pak odjede na tři týdny do Argentiny, kde bude jezdit nejprve volně, potom v brankách, a testovat lyže. "Je to výhoda, protože to je jen pět hodin časový posun a nízká nadmořská výška," naznačila, že chce organismus ve výšce maximálně 700 metrů nad mořem šetřit. Na zápas tenisového Davisova poháru v Argentině pozval Záhrobskou Tomáš Berdych. "Uvidíme," usmála se Záhrobská.

Dnes poděkovala doktorům, kteří se o ní postarali a pomohli jí z vážných problémů. Přednosta neurochirurgie ÚVN Vladimír Beneš, uznávaný endokrinolog Josef Marek a operatéři David Netuka a Václav Masopust dostali dres i perníkovou podkovu pro štěstí. A také si se Záhrobskou pojedou do Schladmingu zalyžovat. "Nikdy jsem nepochybovala, že bych se k lyžování nevrátila," dodala Záhrobská.

Autoři: ,