Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Záhrobská slavila životní triumf

Sport

  9:50
ASPEN - Dočkala se vítězství, o které usilovala několik sezon. Česká lyžařka Šárka Záhrobská vyhrála poprvé v kariéře závod Světového poháru. Úřadující mistryně světa triumfovala v druhém slalomu sezony v americkém Aspenu o 23 setin sekundy před Nicole Hospovou z Rakouska a získala zároveň premiérový triumf v elitním seriálu alpského lyžování pro Česko.

Šárka Záhrobská se raduje z prvního místa foto: AFP

„Tohle je velký den pro mě i pro mou zem. Je to pro mě moc důležité, potvrdila jsem si, že moje zlato z mistrovství světa 2007 nebylo náhodné,“ zářila Záhrobská.

Pomohla vzpomínka na Aare
„Závod byl hodně těžký, nahoře sněžilo a trať byla ledová, dole foukal silný vítr a byla špatná viditelnost. Jsem šťastná,“ přiznala česká lyžařka, kterou nerozhodilo, když jako poslední čekala v osamocení na svou druhou jízdu ve startovní budce. „Vzpomněla jsem si na loňské mistrovství světa ve švédském Aare, tam jsem taky jela druhé kolo jako poslední. Ta vzpomínka mi hodně pomohla,“ vysvětlila a připomněla svůj senzační triumf, při němž porazila všechny specialistky z alpských zemí.

Potěšilo ji, že svého dalšího životního výsledku dosáhla právě v Aspenu. „Je tady totiž hodně těžká trať, na slalom i na obří slalom,“ řekla. Třiadvacetiletá Záhrobská položila základ vítězství už v prvním kole, které vyhrála. V druhé jízdě nenechala nic náhodě a druhým nejrychlejším časem si vedení udržela.

Po třech druhých místech a dvou třetích pozicích se tak slalomářka, jejímuž zlatu z mistrovství světa v roce 2007 předcházel bronz ze šampionátu o dva roky dříve v Bormiu, poprvé postavila ve Světovém poháru na nejvyšší stupeň. Třetí už s velkým odstupem 97 setin sekundy skončila Finka Tanja Poutiainenová, jež si upevnila celkové vedení v seriálu. Záhrobská, jež obsadila v prvním slalomu v Levi deváté místo, je ve slalomu třetí, celkově je ve Světovém poháru pátá. 
Autoři: