Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Záhrobská: Za stříbro jsem strašně ráda

Sport

  12:04
VAL D'ISERE (od zpravodaje LN ve Francii) - Tvář jí rozzářil spokojený úsměv. Šárka Záhrobská (24) si potřetí za sebou odváží z mistrovství světa medaili. Po bronzu z Bormia 2005 a zlatu z Aare zkompletovala ve Val d'Isere sbírku, když na extrémně těžkém svahu Bellevarde vybojovala stříbro.

Záhrobská ve druhém kole. foto: ČTK

Jste spokojená?

Jsem hodně spokojená, před závodem jsem říkala, že budu ráda za každou medaili, že to bude hrozně těžké, taky to hrozně těžké bylo, za stříbrnou medaili jsem strašně ráda.

Vítězná Němka Maria Rieschová zajela druhé kolo, které postavil váš otec Petr, famózně. Byla vůbec k poražení?

Nikdo není neporazitelný, já jsem dělala hodně chyb, z té jízdy jsem neměla vůbec dobrý pocit a když jsem dojela do cíle, vůbec jsem si nebyla jistá, že by to medaile být mohla. Čekala jsem, že někdo vypadne, ale překvapilo mě, že vypadla Manuela (Mölggová) i Lindsey (Vonnová). Maria je ve formě, podařilo se jí to, strašně tu medaili chtěla a já jí to moc přeju.

Prožívala jste závěr závodu?

Nikdy neprožívám, protože už to nemůžu ovlivnit. Na kopci jsem odvedla co jsem mohla, takže jsem jen stála a dívala na poslední tři závodnice.

Rozestupy po prvním kole byly minimální a vy jste figurovala na čtvrtém místě. Bylo těžké vymyslet plán pro druhé kolo?

Nedá se jet s žádnou mírou jistoty. Musí se jet na riziko. Manuela nijak nekalkulovala, aby měla aspoň nějakou medaili. Chtěla vyhrát, riskla to, bohužel jí to nevyšlo, spadla pár branek před cílem. Jsem přesvědčená, že kdyby zvládla tu dvojbránu, tak vyhrála a porazila i Mariu. Snažila jsem se riskovat, ale některé branky se nepodařily, byly tam chyby, ale já to neřeším, mám medaili a jsem za ní hrozně ráda.

Radili jste se s tátou, jak má to druhé kolo postavit?

Říkali jsme si, na jaké vzdálenosti to zhruba postaví, ale nakonec to postaví, jak chce on, jak to na tom kopci vyjde. Druhé kolo bylo o hodně těžší, byla rozbitější trať, to první bylo hodně jednoduché, rytmické. Druhé kolo bylo hodně vertikální, nerytmické, blíž a dál od sebe, bylo to obtížné pro všechny i pro mě.

Jak budete slavit?

Ještě nevím, je to hektické. Až se to zklidní, tak se domluvíme, kdy vyrazíme domů. Chceme být dva tři dny doma, než vyrazíme na další štaci. Sezona ještě nekončí, čeká nás spousta důležitých závodů, na které se chci dobře připravit. Sezona je dobře rozjetá, chtěla bych ji dobře dokončit.

Kam řadíte tuhle medaili? Za zlato z Aare?

Patří na stejnej řádek, ačkoliv je každá jiné barvy a jiného kovu.

Na stupních vítězů jste při mistrovství světa potřetí za sebou...

Ráda bych tam byla víckrát a nejen na mistrovství světa. Ještě bych si to chtěla párkrát užít, to se neochodí.

Jak jste jako obhájkyně triumfu zvládala tlak před druhým kolem?

Některé závody nejsem vůbec nervózní. Tady nějaká nervozita byla, ale nesvazovala mě. Zvládla jsem to.