Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ukrajinci vs. Romové bez pravidel. Hazard v kleci neprošel, zajímal policii

Ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Měl to být ohromný, poněkud bizarní „tahák“. V době, kdy se politici i policisté snaží uklidnit situaci ve společnosti a nevraživost mezi Ukrajinci a Romy, se měl v Praze uskutečnit zápas v kleci bojovníků právě z těchto národnostních skupin. Plánovala ho organizace RedFace a odehrát se měl za týden.
  0:34

„Tento typ boje postavený na sporu dvou národnostních menšin je zcela mimo naše chápání,“ zkritizovala plánovanou akci Národní sportovní agentura.

Organizátoři zápas následně zrušili a ponechali jen ostatní duely. Přitom původně tvrdili, že je lepší, když si obě menšiny vyřídí své spory v kleci, než aby se praly „někde na ulici“.

RedFace následně vydal prohlášení, že akci odvolávají. „Po důkladném zvážení jsme se rozhodli zrušit plánovaný zápas Romové vs. Ukrajinci. Našim cílem je podporovat a šířit vášeň pro bojové sporty mezi našimi fanoušky. Nikdy jsme nechtěli vyvolávat jiné emoce, než ty, které jsou spojené s radostí a vzrušením z těchto sportů,“ uvedli v prohlášení.

Promotér Petr Diviš pak dodal, že se modlí za mír a klid obou komunit. Akci sledovali i policisté, kteří monitorují i jiné podobné neoficiální bitky, které se odehrávaly v různých městech od Přerova přes Brno až po Prahu.

„Je evidentní, že organizátoři chtěli vsadit na aktuální problém po několika incidentech, kdy se poprali Romové a Ukrajinci. Všechny tyto akce monitorujeme, většinou se k bitkám svolávají přes sociální sítě,“ řekl kriminalista, který se specializuje právě na násilí a extrémismus.

Podle něj se například po rvačce, při které zemřel v červnu Rom v Brně, svolali zástupci komunit k bitce zhruba týden od incidentu na okraj Brna. Nakonec přijela jen dvě auta - jedno Romů, jedno Ukrajinců. Místo šarvátky se vzájemně obviňovali z toho, kdo více „vysává“ sociální systém republiky a čerpá dávky.

Co plánovala organizace RedFace

Bizár je živí. Když začínali, vymysleli si „fackovanou“ jako nový sport pro tvrďáky, kteří si nelámou hlavu s vážnými riziky poškození mozku.

Nápad ale neprošel přes Národní sportovní agenturu, a tak se v organizaci RedFace vrhli na laciné kousky. Plácání polonahých slečen přes obnažené pozadí, bitky lidí s psychickými potížemi a další šílenosti, které komunita bojových sportů toleruje se skřípěním zubů.

V centru Brna se strhla bitka mezi Romy a Ukrajinci

Ovšem tentokrát zašli příliš daleko.

„Ukrajinci vs. Romové, bez pravidel“ hlásala zveřejněná grafika lákající na pražskou akci.

V kleci se měli utkat dva Ukrajinci a dva Romové a za všechny ostatní si vyříkat spory vzniklé mezi oběma menšinami. „Lepší, než aby se to dělo na ulici,“ hájí se organizátoři, kteří po kritice veřejnosti i ministra vnitra Víta Rakušana vzali zpátečku.

Prý jejich záměr nikdo nepochopil a média je lživě a neprávem obvinila z pokusu o vyvolání další vlny nenávisti a parazitování na současném dění.

„Velkou chybou bylo zveřejnění neoficiální grafiky, která nebyla pro veřejnost, ale pouze pro pracovní účely,“ tvrdí RedFace.

Jenže pokud měl souboj proběhnout pod pravidly MMA, jak tvrdí, a za dohledu rozhodčích, proč by vůbec v pracovní verzi stálo „bez pravidel“?

„O akci jsme samozřejmě věděli. A zaznamenali jsme, že právě tato akce vyvolala v diskuzích plány, že by se takové zápasy odehrály i veřejně a samozřejmě bez pravidel,“ říká policista specializující se na násilí a extremismus.

Pravděpodobnější variantou je, že RedFace na půdě University of New York v Praze plánovala 9. září nemilosrdnou bitku.

Policie podle informací iDNES.cz mapovala i několik dalších podobných událostí, při kterých se měli vzájemně utkat Ukrajinci a Romové. V jednom případě šlo o Ústecký kraj, kde v Bílině a Krupce chystali Romové protestní pochod do lokalit, kde žijí ukrajinští uprchlíci. Někteří z Romů vyzývali na sociálních sítích v takzvaných živých vysíláních ostatní k tomu, aby se připravili na střet s Ukrajinci.

K tomu ale nakonec nedošlo. Jednou policisté monitorovali plány skrytě, při druhé situaci pak dohlédli na samotný pochod. Tyto akce jsou většinou rizikové z toho důvodu, že se relativně rychle rozhoří incident, který může vyústit v hromadnou bitku. Tu pak lze „zkrotit“ jedině velkým počtem policistů.

„Naštvanost lidí eskalovaly i dezinformace, které se objevovaly, a to třeba i vymyšlené příběhy údajných napadení, které měly v Romech vzbudit větší agresi a vztek,“ říká další policejní zdroj iDNES.cz.

Přiživit se plánovali i v RedFace. V honbě za ziskem se totiž majitelům v čele s podnikatelem Petrem Divišem vůbec nedaří.

První červnová akce přilákala pár desítek zvědavců a prázdná bude hala také napodruhé.

Ostatně nezájem lidí stál zčásti i za tím, proč se nakonec nerozjela fackovaná, byť už organizátoři domlouvali mediální spolupráce a uspořádali tiskovou konferenci, na níž oznámili, že se profackují starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) a herec Zdeněk Godla.

Dalším důvodem je, že se nápad ani trochu nelíbil Národní sportovní agentuře. Fackovanou neuznala podle definice zákona za sport a v dubnu informovala RedFace, že se spíš „jeví jako show“.

Pořádáním fackované bez statutu sportu by organizátoři balancovali na hraně zákona a riskovali by soudní tahanice i v případě zdravotních následků účastníků. „Od té doby jsme nebyli ze strany organizátorů nadále kontaktováni,“ říká NSA.

RedFace tak funguje mimo sportovní meze.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...