Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zase mě čeká stres

Sport

  9:00
Zůstává stále subtilní, snad až křehká a z jejích slov vyvěrá stejné odhodlání jako před dvanácti lety, kdy vyhrála svoji první olympiádu. Kajakářka Štěpánka Hilgertová nad faktem, že za týden oslaví 40. narozeniny, jen mávne rukou: "Žádnou akci s desítkami hostů a narážením sudů nechystám. Navíc budu mít krátce před závody.“

Štěpánka, tak jak ji známe - v souboji s rozbouřenou vodou. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny


Dva dny po vašich narozeninách vás čeká první ze čtyř domácích nominačních závodů o účast na olympiádě. Už vás začíná svírat nervozita z faktu, že do Pekingu může odletět pouze jedna česká kajakářka?
Zatím ještě ani moc ne. Závodů pod velkým tlakem už jsem jela spoustu, takže si nemyslím, že by tahle kvalifikace mimořádně vybočovala z toho, co jsem dosud zažila. Vím, že mě zase čeká stres, ale i letos chci kvalifikaci vyhrát. Určitě je ale škoda, že na olympiádě může startovat jen jedna loď za stát. Závod se tím ochudí.

Kromě vás mohou na Peking pomýšlet celkem reálně přinejmenším další tři české kajakářky. Připouštíte si někdy myšlenku, že se na svoji pátou olympiádu nemusíte dostat?
Napadá mě to. Podobné stavy prožívám každý rok při nominačních závodech a pokaždé přemýšlím, co bych dělala, kdybych neuspěla. Na druhou stranu si říkám, že podobné scénáře jsou poněkud předčasné.

Dokdy se dá vodní slalom na špičkové úrovni jezdit?
To je hrozně individuální. Já mám trochu výhodu v tom, že jsem začala tvrdě trénovat až v devatenácti a předtím jsem se věnovala spoustě jiných sportů. Čtyřicítka je pro vodní slalomářku taková divná hranice, ale určitě se může o nějaký rok přesáhnout. Abych pokračovala, musela bych cítit, že mé snažení ještě někam směřuje.

Jste ráda, anebo vás spíše mrzí, že se ani jeden závod nepojede na těžkém kanálu v Želivi?
Na Trnávce v Želivi hrozí větší riziko, že člověk vyrobí chybu. Párkrát jsem si už tam nominační závody zkomplikovala. Tratě ve Veltrusech a v Troji bych měla mít trochu víc pod kontrolou.


Stačila jste si před kvalifikací někde rozdýchat plíce?
Minulý víkend v Lipsku. Počasí nepřálo, ale aspoň jsem si vyzkoušela závodní atmosféru.


Jak jste dopadla?
Nijak (směje se). Já fakt nevím. Když jedu blbě, na výsledky nekoukám...


Takže nic moc povzbudivého před klíčovými závody?
Podmínky byly extrémní, dost foukalo, takže výsledek beru s nadhledem. Jednu jízdu jsem ale sjela nejrychleji, což je dobré zjištění. V téhle době ještě nejsem optimálně vyježděná. Trochu chybí jistota.


Jak vaši přípravu ovlivnila účast ve StarDance?
V té době jsem téměř netrénovala, takže mě tahle soutěž docela prospěla. Dostala jsem se mezi jiné lidi a docela se odreagovala. Což bylo fajn.

Štěpánka, tak jak ji neznáme - v souboji s rozbouřeným rytmem.


Chodíte od té doby se svým manželem častěji tancovat?
Ani ne. Při StarDance nacvičíte sestavy s jedním partnerem, s jiným ale nejsou realizovatelné.


Jaký ohlas vyvolala vaše účast?
Víceméně pozitivní, i když vím, že mi to bůhvíjak nešlo. Snad mě nikdo za úplného kašpárka neměl...


O nominaci do Pekingu se pokusí i váš syn Luboš. Má šanci?
V kajaku má šanci možná až sedm lidí. Situace se ale může vyvinout všelijak...