Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Zase Vettel. V Indii odstartuje z prvního místa

Sport

  12:15
DILLÍ - Kvalifikaci na premiérovou Velkou cenu Indie formule 1 vyhrál již jistý mistr světa Němec Sebastian Vettel. Druhý skončil Brit Lewis Hamilton, ale do sedmnáctého závodu sezony v neděli odstartuje až z pátého místa.

Sebastian Vettel na tréninku před Velkou cenou Indie foto: ČTK

O tři příčky dozadu se na roštu posune kvůli trestu, který dostal po pátečním tréninku za ignorování varovných žlutých vlajek. První řada na startu tak bude patřit stáji Red Bull, neboť třetí byl v kvalifikaci Australan Mark Webber.

PÁTEČNÍ TRÉNINK

"Jsem absolutně spokojený. Je to nový okruh a nová trať pro každého z nás. Na dráze je hodně špíny, jakmile se vyjede z té jediné čisté stopy, co tam je, hodně ztrácíte. Takže je to dost zrádné," uvedl Vettel po svém 28. kvalifikačním vítězství v kariéře. "Ideální by bylo, kdybychom na prvních dvou místech skončili i zítra, ale bude to zajímavý závod," dodal.

Hamilton před dvěma týdny v korejské Grand Prix dokázal jako první v sezoně jezdcům Red Bullu uzmout pole position. Tentokrát pilot McLarenu zaostal za Vettelem o necelé tři desetiny sekundy.

Sebastian Vettel na tréninku před Velkou cenou Indie

"V pátek to byla hloupá chyba, ale dneska můžu být spokojený. Překvapilo mě, že jsme se dokázali dostat mezi Red Bully. Pořád jsem optimistou bez ohledu na to, odkud startujeme. Mělo by se dát dobře předjíždět," uvedl Hamilton, mistr světa z roku 2008.

Webber si vybudoval slibnou pozici pro boj o titul vicemistra světa. Australan, který je celkově čtvrtý, však bude mít průběžně druhého Brita Jensona Buttona z McLarenu a třetího Španěla Fernanda Alonsa na startu hned za sebou v druhé řadě.

Šestý skončil v kvalifikaci Brazilec Felipe Massa z Ferrari, jenž v posledním kole havaroval poté, co o obrubník zničil přední zavěšení kol a následně narazil do bariéry.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Indie formule 1

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:24,178,
2. Webber (Austr./Red Bull) 1:24,508,
3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:24,519,
4. Button (Brit./McLaren) 1:24,950,
5. Hamilton (Brit./McLaren) 1:24,474 (pokles o tři místa kvůli nerespektování pravidel v tréninku),
6. Massa (Braz./Ferrari) 1:25,122,
7. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:25,451,
8. Sutil (Něm./Force India),
9. Buemi (Švýc./Toro Rosso),
10. Alguersuari (Šp./Toro Rosso) všichni bez času.

Autor: