Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ve věku 76 let zemřel člen basketbalové Síně slávy Zdeněk Douša

Zdeněk Douša foto: Profimedia.cz

Ve věku 76 let zemřel bývalý basketbalový reprezentant, bronzový medailista z mistrovství Evropy a člen české Síně slávy Zdeněk Douša. O úmrtí někdejšího hráče pražské Sparty a čtvrtého nejlepšího střelce v historii československé ligy informovala na svém webu Česká basketbalová federace.
  17:09

Douša odehrál 246 reprezentačních zápasů a startoval na třech olympijských hrách i třech mistrovství světa; na obou vrcholných akcích si připsal jako nejlepší výsledek šesté místo. Ze tří účastí na ME byl členem bronzového týmu na šampionátu v Belgii v roce 1977, o dva roky později v Turíně byl s výběrem Československa čtvrtý.

V československé lize odehrál Douša všech 23 sezon za Spartu a nastřílel 8822 bodů. V roce 1989 slavil titul vicemistra a čtyřikrát skončil s pražským klubem třetí.

Zdeněk Douša zemřel necelé tři měsíce poté, co skonala jeho manželka Hana, rovněž skvělá basketbalistka, medailistka ze světových i evropských šampionátů a členka Síně slávy. Oba byli mezi legendy českého basketbalu uvedeni v roce 2018.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....