Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Železného čeká poslední sezona

Sport

  12:24
PRAHA - Jubilejní dvacátá sezona mezi atletickou elitou bude poslední v kariéře světového rekordmana Jana Železného. Trojnásobný olympijský vítěz, jenž letos oslaví čtyřicáté narozeniny, to oznámil před svým odletem na poslední soustředění do jihoafrického Potchefstroomu.

Jan Železný foto: ČTK

Slavný oštěpař se už před minulou sezonou zaobíral myšlenkou na konec kariéry, ale zranění achillovky jeho rozhodnutí oddálilo. Chce se rozloučit se ctí na závodech - loni totiž nemohl vinou zranění házet na domácím mítinku Zlatá tretra a na mistrovství světa v Helsinkách.

"Chci skončit symbolicky; tam, kde jsem začal," uvedl se vzpomínkou na své první mistrovství Evropy před dvaceti lety ve Stuttgartu. V letošním roce je totiž vrcholem sezony rovněž evropský šampionát, tentokrát v Göteborgu. A právě kontinentální titul v bohaté Železného sbírce chybí.

"Jak se mi to říká? Celkem lehce," řekl oštěpař, že blížící se konec závodní dráhy bere jako realitu. "Nebylo to těžké rozhodnutí. Roky utíkají a nedají se zastavit. Vrcholový sport nejde dělat celý život. Já jsem měl štěstí, že jsem to mohl dělat dlouho. Dostal jsem dar od boha," uvedl.

Svou budoucnost vidí Železný v práci s mladými talentovanými oštěpaři. "Domluvil jsem se na Dukle, že tam budu trenérem," prozradil. Navíc jej čekají i funkcionářské povinnosti, protože zůstává stále jediným českým členem Mezinárodního olympijského výboru.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...