Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Ženskému hokeji v plenkách dál suverénně vládne Kanada a USA

Sport

  17:01
VANCOUVER/PRAHA - Dva týmy rozdávají debakly a ostatní to přestává bavit. Proti úrovni turnaje hokejistek ve Vancouveru se od jeho začátku ozývají kritické názory. Má smysl, aby Kanada a Spojené státy každé čtyři roky vyučovaly zbytek světa?

Radost kanadských hokejistek foto: ČTK

Domácí hráčky nejdou pod deset vstřelených branek na zápas. Naposledy porazily Švédky 13:1, předtím roznesly Švýcarky 10:1 a na začátku olympiády Slovenky rozdrtily dokonce rekordním rozdílem 18:0. Američanky jim ve své skupině zdatně sekundují, po dvou zápasech si vypracovaly skóre 25:1. Po vítězství nad Ruskem 13:0 členky vítězného týmu dokonce tvrdily, že se snažily soupeřky ještě šetřit.

Šéf Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel si nicméně stojí za tím, že ženský hokej má pod pěti kruhy budoucnost. "Ve třicátých letech porážela Kanada mezi muži Švýcarsko dvacetibrankovým rozdílem. Na minulé olympiádě ale vyhrála už jen 2:0. Vyrovnávání výkonnosti zabralo téměř sedmdesát let. U žen jsme teprve na začátku. Věřím, že u nich půjde vývoj dopředu rychleji."
Hokejistky USA
Výrazné výsledky nejsou zase tak překvapivé, když porovnáte hráčské základny v jednotlivých zemích. Zatímco v Kanadě se hokeji věnuje 80 tisíc žen, na Slovensku je jich pouze 200. V zemi javorového listu si s výtkami okolí konečně hlavu vůbec nelámou.

"To není můj problém. Snažím se pouze připravit co nejlépe svůj tým," tvrdí trenérka kanadského výběru Melody Davidsonová. Ženský hokej se poprvé objevil na olympiádě v Naganu, ani po dvanácti letech se nic významného nemění - nadvláda zámoří trvá. A taky to tak zůstane, dokud si rodiče neřeknou, že je v pořádku, když jejich dcera hraje hokej," domnívá se hokejový historik Andrew Podnieks.

Situace se zlepšuje pouze ve Skandinávii. Švédky a Finky se zlepšují, i když na ně dál zbývá dál jen boj o bronzovou medaili. "Je vidět, že jsou to liberálnější země. Není náhoda, že patří jsou na světa číslo tři a čtyři," pdotýká Podnieks.
Hokejistky Slovenska
Třeba Slovenky, které se olympiády zúčastnily letos poprvé, si po kruté lekce od obhájkyň zlata stěžovaly, že jim schází dostatek příležitostí, jak zvednout své hokejové schopnosti. "S Kanaďankami bychom potřebovali hrát padesátkrát za rok," postěžovala si brankářka Petra Pavlíková. Na změnu zavedených pořádků bude nutné si ještě počkat. Optimisté očekávají, že zámořskou nadvládu by poprvé mohla evropské konkurence narušit za šest let.

Autor: