Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek a Paes opět prohráli a ztratili šanci na postup

Sport

  12:55aktualizováno  20:46
LONDÝN (od našeho zpravodaje) - Radek Štěpánek a Leander Paes do semifinále Turnaje mistrů nepostoupí. Závěrečný zápas ve skupině proti španělské dvojici Granollers, López prohráli 6:4, 6:7 (5:7) a 8:10. A vzhledem k ostatním výsledkům ztratili šanci na postup.

Paes a Štěpánek foto: ČTK/AP

Ještě odpoledne šance pro Štěpánka s Paesem navzdory prohře existovala. Jenže to by dosud neporažený španělský pár Marrero, Verdasco musel porazit dvojici Peya, Soares bez ztráty setu.

A to se nestane. Rakousko-brazilský debl vyhrál 6:3, 7:5 a tím si zajistil výhru ve skupině B. Spolu s ním postoupí právě Marrero a Verdasco.

Zlomovým momentem Štěpánkova zápasu se staly dva tie-breaky. Nejprve ten klasický ve druhém setu, pak rozhodující super tie-break. Ani jeden nerozehráli Paes se Štěpánkem špatně, v obou jim ale koncovky unikly.

Dobrý start, špatný konec

Klíčovou bitvu proti obhájcům titulu začal česko-indický pár sebevědomě. Dobře podával, hned se vydával k síti a tam většinou úspěšně zakončoval. Španělé naopak na podání tak jistí nebyli - i proto byl prakticky o každý jejich servis boj.

Za stavu 1:1 ještě Granollers s Lópezem tři brejkboly odvrátili, další servis už ale neudrželi. Paesův suverénní úder nad hlavou zajistil jeho páru první brejk, který si se Štěpánkem do konce setu udrželi - 6:4.

Ve druhém setu Španělé zkvalitnili servis a dostali se do vedení 4:2. Pak ale předvedl několik špičkových úderů čtyřicátník Leander Paes. Chytrými returny a šikovnou prací na síti získával důležité body a i díky nim se česko-indická dvojice dokázala do setu vrátit.

On-line reportáž ZDE

Dramatická sada tak dospěla až do tie-breaku. Ten byl dlouho vyrovnaný, za stavu 5:5 ale na síti chyboval právě Paes a Španělé se dostali k setbolu. A také ho využili.

Místo třetího setu se hraje na Turnaji mistrů rozhodující super tie-break. V něm vedl Štěpánek s Paesem 3:1, jenže pak prohráli několik výměn v řadě a Španělé odskočili do vedení 8:4.

Přesto se Štěpánek s Paesem nevzdali. Bojovali, hecovali publikum. Snížili na 6:8, pak 8:9. Ale nestačilo to. Zápas ukončil Štěpánkův úder do autu.

A také cestu za titulem z Turnaje mistrů, snad jedinou významnou trofejí, která ve sbírce veterána Paese chybí.

Autor: