Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Přílet českých basketbalistů z mistrovství světa. Šestým místem vyrovnali historické maximum

Tomáš Satoranský na letišti v Praze. foto:  David Neff, MAFRA

PRAHA - Na basketbalovou reprezentaci v neděli na pražském Letišti Václava Havla čekaly desítky fanoušků. Čeští reprezentanti se vrátili po úspěšném vystoupení na mistrovství světa v Číně, kde nečekaně obsadili šesté místo. Při první účasti na šampionátu v samostatné historii tak vyrovnali československé maximum z roku 1970.
  18:56

Reprezentanti spolu s přípravou strávili v Asii měsíc, takže se především těšili na rodiny, které dlouho neviděli. „Těším se, až zapadnu do toho téměř poklidného života se třemi dětmi. A paradoxně se nejvíc těším na vstávání o páté, až zase budu dětem smažit lívance,“ dodal kapitán Pavel Pumprla, který po šampionátu v národním týmu skončil.

Češi si postupem ze základní skupiny zajistil místo v kvalifikaci olympijských her a v konečném pořadí za ním mimo jiné skončili pětinásobní mistři světa Američané. A podle jediného českého zástupce v NBA Tomáše Satoranského se díky tomu v České republice rozpoutala basketbalová mánie.

Ondřej Balvín se vítá na letišti v Praze s fanoušky.
1. ČERVENCE: V POLOVINĚ ŽIVOTNÍHO ROKU. Dva nejlepší čeští basketbalisté Tomáš...

Hráči podporu fanoušků dle svých slov jasně vnímali. Několik z nich přišlo na letiště, aby jim hráči podepsali fotografie, někteří měli malé basketbalové míče. „Myslím si, že je to jeden z hlavních důvodů, který nám dodával sílu a energii po dobu těch zápasů,“ řekl Satoranský.

„I když se třeba tolik nedařilo, tak jsme měli v hlavách, že nás tady podporují lidi, kteří třeba tolik basket nesledují,“ přidal hráč Chicaga Bulls. „Na dálku to vyvolalo takovou basketmanii v Česku. To jsem si myslel, že nikdy v ČR nezažiju,“ prohlásil Satoranský.

Titul přál Australanům, se kterými Češi vypadli ve čtvrtfinále. „Ten tým je mi sympatický. A samozřejmě je vždycky hezké, kdybyste vypadl s mistry světa,“ řekl Satoranský, jehož přání se však nesplnilo, protože titul po vítězství 95:75 nad Argentinou získali Španělé. Austrálie skončila bez medaile čtvrtá.

Autoři: ,

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...