Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zklamaný Liou odmítl čtvrt miliardy z pojistky

Sport

  14:34
PEKING - Zklamání slavného čínského překážkáře Liou Sianga z předčasného konce na olympijských hrách mohl zmírnit tučný šek z pojišťovny, která mu měla v případě náhlého zranění vyplatit 100 milionů jüanů (přes 241 milionů korun). Obhájce zlaté medaile z Atén však dnes "bolestné" odmítl.

Smutný Liou odchází z trati. foto: AFP


Liou Siang, jenž musel v Pekingu odstoupit už z rozběhu kvůli zranění achilovky, získal loni v říjnu stejně jako ostatní čínští reprezentanti v atletice na rok zdarma pojištění od firmy Ping An.


Vedení pojišťovny nejprve oznámilo, že zjišťuje okolnosti, které v pondělí vedly k šokujícímu odstoupení bývalého světového rekordmana. Během dneška její představitelé uvedli, že jsou připravení v přepočtu téměř čtvrt miliardy korun pětadvacetiletému atletovi vyplatit. Liou Siang však částku velkoryse odmítl, i když se mohl alespoň trochu "zahojit". Kvůli smolnému vyřazení z her přišel podle expertů o zhruba trojnásobnou sumu.


Podle magazínu Forbes si Liou Siang ročně vydělá zhruba 23 milionů dolarů.


Úřadující mistr světa z Ósaky je v Číně největší sportovní celebritou spolu s basketbalistou Jao Mingem, který se snažil nešťastného atleta utěšit. "Bylo to politováníhodné, ale na takový zážitek musí co nejrychleji zapomenout. Kariéra je dlouhá a má toho ještě hodně před sebou," řekl pivot Houstonu Rockets.

Autor: